Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Το "νέο χρήμα" και η μοίρα των capital controls


H σταδιακή χαλάρωση των capital controls έχει τον προφανή στόχο να επαναφέρει στις συναλλαγές μέρος της "σκιώδους" ρευστότητας (δηλαδή των εκτός τραπεζικού συστήματος χρημάτων) και όχι τις ήδη υπάρχουσες καταθέσεις. 
Πρόθεση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως
υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, είναι να προωθήσει πάση θυσία αυτό το εγχείρημα σε συνάρτηση με την πρόοδο της αξιολόγησης. 
Όπως καταγράφεται στο σημερινό ρεπορτάζ του capital.gr (σ.σ. "Έρχεται άμεσα νέα χαλάρωση των capital controls”) η επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls θα αφορά την αυτόνομη (και όχι σε συνδυασμό με την αποπληρωμή δανείου) πράξη "σπασίματος” προθεσμιακών καταθέσεων και κυρίως την διεύρυνση της δημιουργίας "νέου χρήματος” που δεν θα υφίσταται τους περιορισμούς των c.c. 
Για την υλοποίηση της κίνησης αυτής από την πλευρά των εποπτικών αρχών έχουν τεθεί ορισμένες προϋποθέσεις προς την πλευρά της κυβέρνησης η οποία είναι και η αρμόδια για να προωθήσει τις πράξεις αυτές. 
Και οι προϋποθέσεις αφορούν στην ομαλή, από πλευράς χρόνου, ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έναρξης αποπληρωμής των καθυστερημένων δόσεων του δανείου. 

Η διαδικασία αυτή αναμένεται -με σχετική βεβαιότητα- ότι θα συνδυασθεί με την επαναφορά του waiver (σ.σ. επαναφορά από την ΕΚΤ του κατ' εξαίρεση δικαιώματος αποδοχής κρατικών τίτλων χαμηλής αξιολόγησης ως εγγύηση χρηματοδότησης των τραπεζών) και "την ένταξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στο ευνοϊκό κλίμα που δημιουργούν τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά το γεγονός οτι η Ελλάδα θα παραμένει εκτός του προγράμματος μηνιαίας αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ...”. 

Τι λένε στην ΤτΕ και η στάση του ΔΝΤ
Στελέχη της ΤτΕ εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα για ενα τέτοιο ενδεχόμενο εφ' όσον οι διαδικασίες αξιολόγησης ολοκληρωθούν έστω και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους "μέχρι το τέλος του μήνα και ανοίξει το θέμα της συζήτησης για το χρέος στην επικείμενη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στα μέσα Απριλίου”, όπως σχολίασε στο Capital.gr παράγοντας της ΤτΕ. 

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος ή μάλλον τα εμπόδια και αυτά αφορούν στην στάση του ΔΝΤ. 
Όπως είχε διαρρεύσει στον οικονομικό τύπο ("Κεφαλαιο” 5/3) πριν η κα Βελκουλέσκου "αγοράσει” το εισιτήριό της για την Αθήνα, το ΔΝΤ έχει ανοίξει παράλληλα με το θέμα του ασφαλιστικού και το θέμα της επάρκειας της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 
Ανακίνησε το θέμα με τον ισχυρισμό οτι η ανακεφαλαιοποίηση ναι μεν κάλυψε τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις των σεναρίων που είχαν υιοθετηθεί στα stress test, αλλά αυτό δεν έχει αποκαταστήσει την χρηματοδοτική προς την οικονομία ικανότητά τους. 
Και για τον λόγο αυτό αυξάνει την πίεσή του για το είδος διαχείρισης των κόκκινων δανείων ως το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μπορούσε να κινητοποιηθεί από το τραπεζικό σύστημα. Βέβαια όσο η συζήτηση αυτή παραμένει ανοικτή, η διαδικασία "χαλάρωσης” των capital controls θα περπατάει σαν τον... κάβουρα. 
Η συζήτηση αυτή εξελίσσεται σε ενα περιβάλλον στο οποίο ορισμένοι τραπεζικοί παράγοντες επιμένουν οτι η επιμονή του ΔΝΤ στο θέμα αυτό (σ.σ. των κόκκινων δανείων) συνδέεται περισσότερο με τις πιέσεις που έχουν ασκήσει οι λομπίστες ορισμένων Hedge Funds στην Νέα Υόρκη στο ΔΝΤ και λιγότερο με τις αρχικές προθέσεις των αξιωματούχων του Ταμείου. 
Ο αντίλογος πάντως σ' αυτό είναι ότι εξαρχής το ΔΝΤ όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε την θέση οτι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το διαθέσιμο για τον λόγο αυτό ποσό του δανείου (τα 25 δισ. ευρώ) και όχι το ελάχιστο που τελικά χρησιμοποιήθηκε...  

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα αγκάθια της ανακεφαλαιοποίησης και της μεθόδου διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα παραμείνουν καρφωμένα στα πλευρά της διαδικασίας χαλάρωσης των capital controls στο πλαίσιο της αξιολόγησης. 
Βέβαια κάποια στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο σημείο αυτό λένε οτι αυτό (δηλαδή μία "γρήγορη λύση” στο θέμα των κόκκινων δανείων) θα μπορούσε να αποτελέσει ενα δίαυλο διαπραγμάτευσης που θα διευκολύνει την αξιολόγηση και όχι το αντίθετο. 
Και σ' αυτό φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνα και κάποια στελέχη της ΤτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου