Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Σφυροκοπώντας το Ισλαμικό Κράτος και η ανακατάληψη της Μοσούλης

Λιποταξίες τζιχαντιστών, απώλειες εδαφών και αδυναμία διοίκησης του «χαλιφάτου»
Μποζανίνου Τάνια   
Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει εδάφη σήμερα σε σχέση με το 2014, όμως η ολοκληρωτική ήττα του στο πεδίο της μάχης απέχει πολύ ακόμη.
 Σημείο καμπής και ενδεχομένως η αρχή του τέλους για το ISIS θα είναι η ανακατάληψη της
Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις.
Η προετοιμασία για τη «μητέρα όλων των μαχών» εναντίον του ISIS έχει ήδη αρχίσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Μοσούλη θα πέσει σύντομα στα χέρια της Βαγδάτης και της αμερικανικής συμμαχίας.  

Τα σχέδια κατά του ISIS
Το πρώτο μέρος της αμερικανικής στρατηγικής είναι να αποκοπούν μεταξύ τους τα δύο κυριότερα κέντρα του Ισλαμικού Κράτους, η Ράκα στη Συρία και η Μοσούλη στο Ιράκ.
Στο έδαφος επιχειρούν άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, Κούρδοι Πεσμεργκά του Βόρειου Ιράκ και ο ιρακινός (σιιτικός) στρατός.
Αλλά το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποιεί ότι η μάχη της Μοσούλης μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Η κυριότερη δυσκολία που θα συναντήσουν οι ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της μάχης αυτής, είναι η έλλειψη πείρας στο αντάρτικο πόλης σε σχέση με τους τζιχαντιστές που κατέχουν τη Μοσούλη επί σχεδόν δύο χρόνια και έχουν παγιδεύσει πολλά σημεία της με εκρηκτικά.  

Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει κανονικά η μάχη της Μοσούλης - πολλοί πιστεύουν εντός του Μαρτίου. Παντελώς άγνωστο το πότε θα τελειώσει.
Η ανακατάληψη του Ραμάντι τον Δεκέμβριο δίνει ίσως μια ιδέα: οι ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπλάνων χρειάστηκαν περισσότερους από πέντε μήνες για να ανακαταλάβουν από τους τζιχαντιστές το Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ και πέντε φορές μικρότερο από τη Μοσούλη.
Ακόμη πιο αποκαρδιωτικό είναι το παράδειγμα της Φαλούτζα, της ιρακινής πόλης που ανακατέλαβαν οι Αμερικανοί το 2004: περισσότεροι από 13.000 άριστα εκπαιδευμένοι αμερικανοί στρατιώτες χρειάστηκαν δύο μήνες για να καθαρίσουν την πόλη από 3.000 σουνίτες αντάρτες.

Δεν πρέπει επίσης να υποτιμάμε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στη Βαγδάτη και στους Κούρδους. Η βοήθεια των Πεσμεργκά είναι καλοδεχούμενη στη μάχη της Μοσούλης, όμως η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν επιθυμεί επ' ουδενί να αναλάβουν οι Κούρδοι τον ηγετικό ρόλο.

Εσωτερικές συγκρούσεις
Τα «εσωτερικά» του Ισλαμικού Κράτους καλύπτονται από μεγαλύτερο πέπλο μυστηρίου ακόμη και από το μέλλον της μάχης της Βαγδάτης. Ενδεικτικό της κατάστασης που ενδεχομένως επικρατεί είναι περιστατικό που ήρθε στο φως από ομάδα πολιτών-δημοσιογράφων στη Ράκα την περασμένη Δευτέρα.
Τρεις ολλανδοί τζιχαντιστές συνελήφθησαν από ιρακινά μέλη του ISIS με την κατηγορία ότι θα λιποτακτούσαν και ο ένας από αυτούς ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου κατά την ανάκριση. Η ηγεσία του ISIS έστειλε άνθρωπό της από τη Ράκα για να ηρεμήσει τα πνεύματα των εξοργισμένων μελών του ολλανδικού θύλακα αλλά αυτοί σκότωσαν τον απεσταλμένο. Η ηγεσία του ISIS τους συνέλαβε όλους, τους φυλάκισε στη Συρία και σκότωσε οκτώ από αυτούς.



Οι εκτιμήσεις του Ομάρ Λαμράνι, στρατιωτικού αναλυτή από το Stratfor
«Δεν έχουν ενότητα οι εχθροί των τζιχαντιστών»

Το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχίσει να αποτελεί σοβαρή απειλή, λέει στο «Βήμα» ο στρατιωτικός αναλυτής Ομάρ Λαμράνι, από το Stratfor, παγκόσμια εταιρεία που παρέχει γεωπολιτικές και στρατηγικές αναλύσεις και προβλέψεις με έδρα το Οστιν του Τέξας.

Υποχωρεί στρατιωτικά το Ισλαμικό Κράτος;
«Το ISIS χάνει στο πεδίο της μάχης διότι δέχεται πίεση από πολλές πλευρές. Ενας συνδυασμός αεροπορικών βομβαρδισμών, μεγαλύτερης ανάπτυξης των δυνάμεων συλλογής πληροφοριών και εισβολής, καθώς και οι επιχειρήσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (του κουρδικού YPG στη Βόρεια Συρία), των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έκαναν το ISIS να χάσει σημαντικό αριθμό εδαφών τους τελευταίους μήνες.
Η μεγαλύτερη αδυναμία που υπονομεύει την προσπάθεια κατά του ISIS είναι η έλλειψη ενότητας ανάμεσα στους εχθρούς του, που φθάνει ως το σημείο μερικές από τις δυνάμεις αυτές να πολεμούν και μεταξύ τους εκτός από το να πολεμούν το ISIS.
Ωστόσο, ακόμη και αν το ISIS χάνει στο πεδίο της μάχης, η ικανότητά του να διεξάγει μια παρατεταμένη άμυνα, καθώς και οι δυνατότητές του στον ανταρτοπόλεμο και στην τρομοκρατία συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρές απειλές».

Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ISIS;
«Το ISIS αντιμετωπίζει πολλές και σημαντικές δυσκολίες. Δεν διαθέτει πραγματική απάντηση σε μια παρατεταμένη και ισοπεδωτική αεροπορική εκστρατεία εναντίον του. Εχει αναγκαστεί να διασπάσει σε πολλά μέτωπα τις δυνάμεις του και καλείται να αντιμετωπίσει πολλές επιθέσεις εναντίον θέσεών του συγχρόνως.
 Κυβερνά έναν ασταθή πληθυσμό και αντιμετωπίζει πολλές δολοφονίες και επιθέσεις εντός των εδαφών του. Οι οικονομικές δυνατότητές του έχουν περιοριστεί σοβαρά καθώς εξαντλείται ο πλούτος του πληθυσμού που κυβερνά (επηρεάζοντας τους φόρους που μπορεί να συλλέξει) και καθώς η παραγωγή ενέργειας που ελέγχει πλήττεται από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την αύξηση των επιθέσεων».

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τους επόμενους μήνες;
«Το ISIS θα συνεχίσει να χάνει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά θα παραμείνει μια πολύ σοβαρή απειλή.
 Πιο συγκεκριμένα, το ISIS θα συνεχίσει να χάνει εδάφη στη Βόρεια Συρία και σε μικρότερο βαθμό στην επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ.
Οι Ιρακινοί θα ξεκινήσουν τις προκαταρκτικές επιχειρήσεις γύρω από τη Μοσούλη ως πρώτο βήμα σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια για την ανακατάληψη της πόλης.
Το ISIS όμως θα συνεχίσει να διατηρεί την ικανότητα να πραγματοποιεί ισχυρές αντεπιθέσεις, οι οποίες ενίοτε θα προκαλούν σημαντικές απώλειες, και να ανακτά μερικά από τα χαμένα εδάφη του, τουλάχιστον προσωρινά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου