Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Μάχη επιχειρηματικών συμφερόντων για αναδιανομή της πίτας


Ενώ το ενδιαφέρον κυβέρνησης και κοινής γνώμης επικεντρώνεται στο προσφυγικό και στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές – που αφορούν πρωτίστως φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές συντάξεων –  ο κόσμος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων ετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα
ξεκινήσει με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 Εν αναμονή της συνολικής συμφωνίας με τους Θεσμούς, που θα αποτελέσει καταλύτη αλλαγής κλίματος και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα, εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, τη συγκρότηση νέων σχημάτων και την αναδιανομή της πίτας σε κλάδους με προοπτικές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των διεργασιών βρίσκονται οι κλάδοι ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών ευρυζωνικών δικτύων, μέσων ενημέρωσης, κατασκευών, τουρισμού-ξενοδοχείων και αξιοποίησης φυσικών πόρων – με εστίαση στον χρυσό της Χαλκιδικής.
Στο «παιχνίδι» έχουν μπει πολυεθνικά επιχειρηματικά γκρουπ με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, που έχουν υποστήριξη από τις κυβερνήσεις των χωρών τους και διαθέτουν επίσης  δύναμη και επιρροή σε πολλά επίπεδα. 
 Μαζί τους συμμαχούν εγχώριοι όμιλοι, που φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη φάση ανάκαμψης-ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προτιμούν όμως τη «σιγουριά» και την πολύπλευρη στήριξη που εξασφαλίζει η συνεργασία με  ξένα  επιχειρηματικά μεγαθήρια.
Τα βασικά σχήματα έχουν συγκροτηθεί και έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συμφωνίες για  την κατανομή της πίτας,  με όρους που υπαγορεύονται από τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις δυνατότητες κάθε πλευράς. 
Όπως συνέβαινε πάντα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν διάφορα παλιά και νεοπαγή κέντρα πολιτικοοικονομικής ισχύος, που φροντίζουν να διατηρήσουν ισορροπίες και ενεργούν ως «διαιτητές» σε ανακύπτουσες συγκρούσεις  αντιτιθέμενων συμφερόντων.

Κοσμογονικές αλλαγές αναμένονται σε τομείς όπου παλιά «τζάκια» έχουν αποδυναμωθεί και ο ρόλος τους περιορίζεται, καθώς και σε εκείνους όπου η συρρίκνωση της παρουσίας του Δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις  δημιουργούν  ευκαιρίες για εγχώριους και διεθνείς  επιχειρηματικούς ομίλους.
«Κορυφή του παγόβουνου» και εξέλιξη με πολιτικές προεκτάσεις  θα είναι η αναδιάταξη  του χάρτη των media, με καταλύτη τις νέες τηλεοπτικές άδειες και την αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος στο Mega Channel.
Παρά τις αντίθετες μέχρι στιγμής ενδείξεις και πληροφορίες,  στο κανάλι των εκδοτών φαίνεται ότι το «πάνω χέρι» θα αποκτήσει ο όμιλος Μπόμπολα. Το τηλεοπτικό τοπίο θ’ αλλάξει άρδην με την είσοδο στην ελληνική αγορά πολυεθνικού ομίλου, ο οποίος έχει ισχυρή παρουσία στα media σε τρεις ηπείρους και αναπτύσει δραστηριότητες σε πολλούς άλλους τομείς.

Στις κατασκευές και στα δημόσια έργα όπου ο όμιλος Μπόμπολα είναι τώρα αδιαμφισβήτητος leader, θα αναγκασθεί να εκχωρήσει σε άλλους κομμάτι της πίτας, προκειμένου να  υπάρξουν ισορροπίες και να αποφευχθεί ανοιχτός πόλεμος συμφερόντων με ξένους και εγχώριους παίκτες.
Ο κλάδος βρίσκεται τώρα σε ύφεση, αλλά θα επωφεληθεί τα επόμενα χρόνια από κονδύλια του πακέτου Γιούνκερ και του ΕΣΠΑ, που θα διατεθούν για την ανακατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών Πάτρας-Πύργου-Καλαμάτας και Αλεξανδρούπολης- Ορμενίου, την επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού μέχρι το Λαύριο, τις επεκτάσεις του μετρο σε Αθηνα-Θεσσαλονίκη, την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο κλπ.

Στον ενεργειακό τομέα, όπου οι ευρωπαϊκοί κανόνες και μνημονιακοί όροι επιβάλλουν συρρίκνωση το μεριδίου της ΔΕΗ, πρωταγωνιστής των εξελίξεων θα είναι ο όμιλος Μυτιληναίου. Σε συνεργασία με το γκρουπ Βαρδινογιάννη και ξένους ομίλους θα ενισχύσει την παρουσία του στον κλάδο ηλεκτροπαραγωγής και στην εμπορία-διανομή φυσικού αερίου, όπου θα προχωρήσει η απελευθέρωση  της αγοράς.

Στις τηλεπικοινωνίες η μάχη θα δοθεί για την ανακατανομή της πίτας, με «όπλο» τις υπηρεσίες ευρωζωνικού δικτύου και την παροχή τηλεοπτικού προγράμματος. Ο κλάδος θα συνδεθεί στενότερα με τα media και την ενημέρωση, αποκτώντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πολυεθνικό όμιλο ο οποίος θα αποκτήσει ένα από τα 4 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων θα βρεθεί η Vodafone, ενώ Wind και Forthnet μπορεί να αποτελέσουν "προγεφύρωμα" για επίδοξους ανταγωνιστές του βρετανικού γκρουπ.

απο το  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου