Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Να αποτρέψουμε τα δώρα της ΕΕ προς τη Μονσάντο


 Οι χειρότεροι φόβοι μας απειλούν να γίνουν πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να επιτρέψουν τη συνέχιση της χρήσης του καρκινογόνου δηλητήριου στη γεωργία, για 15 χρόνια ακόμα. 
Αυτό είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που επιτρέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ για μια άδεια. Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες σχετικά με την τοξικότητά του, πράγμα που
απαιτεί η αρχή της προφύλαξης που διέπει τη νομολογία αδειοδότησης θα μπορούσε να προτείνει τουλάχιστον λιγότερα χρόνια, όμως η ΕΕ θέλει να κάνει ένα πρώτο δώρο στην Μονσάντο -την παραγωγό του Round-Up (Αυτή είναι η εμπορική ονομασία του ζιζανιοκτόνου που περιέχει το καρκινογόνο Glyphosate-πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 1974) -τη μέγιστη χρονική κυκλοφορία του επικερδούς δηλητηρίου. Θα μπορούν να ψεκάζονται ευρωπαϊκή χωράφια μέχρι και το 2031.
Το δεύτερο δώρο: το glyphosate  θα πρέπει πλέον να επιτρέπεται όχι μόνο ως ζιζανιοκτόνο, αλλά και για άλλους σκοπούς, όπως π.χ. στην  προετοιμασία της συγκομιδής.
Τρίτο δώρο:  Η ΕΕ αναθέτει στα κράτη μέλη της το καθήκον της αποτροπής επιπτώσεων και ζημιών για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά και έτσι αποποιείται την ευθύνη της για τη συνέχιση της χρήσης του καρκινογόνου αυτού παρασκευάσματος, που μέχρι τώρα ήταν το πιο διαδεδομένο στην εντατική μηχανοποιημένη χημική γεωργία.
Η καρκινογόνος αυτή ουσία έχει βρεθεί με τα χρόνια σε όλο και μεγαλύτερες περιεκτικότητες στο ανθρώπινο γάλα, την ανθρώπινη ουρία, τα διάφορα συμβατικά τρόφιμα, στο νερό άρδευσης όσο και στο πόσιμο κ.λπ.  Τελευταία το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Μονάχου το βρήκε και στις διάφορες γερμανικές μπύρες, πράγμα που αποτελεί σκάνδαλο για τη γερμανική κοινωνία που το 2016 γιορτάζει τα 500 χρόνια του νόμου καθαρότητας που εξακολουθεί να ισχύει για τη γερμανική Μπύρα (http://www.taz.de/Zum-Start-der-Gruenen-Woche/!5265757/). Το ίδιο Ινστιτούτο έχει ανιχνεύσει την δραστική ουσία glyphosate σχεδόν παντού.
Η ανάλυση των επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών: τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν το glyphosate βλάπτουν τον κληρονομικό κώδικα  
Η χημική αυτή ουσία δεν είναι μόνο «πιθανώς καρκινογόνα», αλλά μεταβάλλει επίσης το γενετικό κώδικα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν  οι ερευνητές από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Οι ογκολόγοι  ερευνητές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) έχουν στη διάθεσή τους πρόσθετα επιχειρήματα για την απαγόρευση του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου στον κόσμο ζιζανιοκτόνου glyphosate. Σε αυτή την πρόταση καταλήγει η μονογραφία σχετικά με το πιο πάνω φυτοφάρμακο (http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol112/mono112-09.pdf) που έδωσε στη δημοσιότητα ο ερευνητικός οργανισμός για τον καρκίνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (IARC). Οι επιστήμονες στοιχειοθετούν σε 92 σελίδες με λεπτομέρεια αυτό που έγινε γνωστό από τον περασμένο Μάρτιο: ότι δηλαδή το φάρμακο είναι  "πιθανώς καρκινογόνο»( http://www.taz.de/Studie-ueber-Pflanzenschutzmittel/!5015595/). Το καινούργιο στη μονογραφία είναι η διαπίστωση ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η έκθεση σε glyphosate ή σε σκευάσματα με βάση το glyphosate είναι γονοτοξική [μεταλλαξιογόνα]".
Η εκτίμηση αυτή μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Διότι αν μια ουσία μπορεί να προκαλέσει γενετικές μεταλλάξεις, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να μην έρχονται σε επαφή μαζί της. Σε αυτή την περίπτωση, οι αρχές δεν επιτρέπεται να ορίσουν μια αποδεκτή για την υγεία δόση της ουσίας. "Είναι γενικά παραδεκτό ότι δε μπορεί να μπει κανένα όριο από τις αρχές σε αυτό το θέμα», γράφει η αρμόδια γερμανική αρχή, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων.
Σε εργαστηριακές δοκιμές, αποδείχθηκε ότι το glyphosate βλάπτει το γενετικό υλικό των ανθρώπινων κυττάρων π.χ. στο συκώτι, αναφέρουν οι ερευνητές του IARC. Σε πειράματα επίσης με ποντίκια και άλλα ζώα έχει δειχθεί ότι η χημική ουσία είναι υπεύθυνη για ανωμαλίες στο DNA ή στα χρωμοσώματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές ακριβώς οι διαπιστωμένες ανωμαλίες είναι ο λόγος για τον οποίο το glyphosate μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Κίνημα ενάντια στην παραπέρα αδειοδότηση του glyphosate
Μετά την περσινή αρχική ανάλυση  των επιστημόνων του ΟΗΕ, το φυτοφάρμακο απεσύρθη σε ορισμένες χώρες από την αγορά. Η ΕΕ όμως είναι έτοιμη να δώσει άδεια για παραπέρα χρήση στην Ευρώπη. Για αυτό οι ευρωπαίοι πολίτες-άρα και οι έλληνες-θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτή την ντιρεκτίβα της ΕΕ και να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις να μην ψηφίσουν υπέρ της παράτασης της άδειας για 15 ακόμη χρόνια.
Έχει οργανωθεί καμπάνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: οι επόμενες ενέργειες τη βδομάδα που έρχεται οργανώνονται εκδηλώσεις στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη, τη Μαδρίτη, την Πάρμα και τη Βιέννη. Το κίνημα των πολιτών θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον όλων των σχετικών φορέων. Η δικαιολογημένη του μομφή: στη διαδικασία αδειοδότησης αποκρύπτονται οι σημαντικές πληροφορίες με δόλια πρόθεση. Παραδειγματικά μάλιστα η Monsanto παραπέμπεται σε Δίκη για Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας (http://kinisienergoipolites.blogspot.de/2016/02/h-monsanto.html)
Στις 7 Μαρτίου, τα κράτη μέλη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για την ψηφοφορία. Το Κίνημα των πολιτών θα είναι παρόν, για να απαιτήσει από τους εκπροσώπους των χωρών που θα σηκώσουν τα χέρια τους για να ψηφίσουν, να λάβουν υπόψη την εναντίωση των πολιτών στα δώρα της ΕΕ προς τη Μονσάντο. Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 150.000 υπογραφές μέχρι τώρα από όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Δεν είναι αρκετές. Στη Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και αλλού υψώνονται πολλές φωνές αντίδρασης. Η Σουηδική κυβέρνηση είναι ενάντια.
Η Ελληνική Κυβέρνηση τι θέση παίρνει; Μέχρι τώρα έχει σωπάσει!
Πηγή: topikopoiisi.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου