Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Δικαιώνεται η Περιστέρη, ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ οι ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ στο ΑΕΜΘ - Ολυμπιάδα και Ηφαιστίωνας στην Αμφίπολη με τη σφραγίδα του ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Οι ανακοινώσεις στο ΑΕΜΘ σε λίγες ώρες θα αποτελούν ένα πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!!


Μετά τον Μανώλη Ανδρόνικο το όνομα της Κατερίνας Περιστέρη είναι αυτό που συνδέεται μ ένα μνημείο τόσο μεγάλου βελινεκούς που σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί αυτό που λέμε Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Η χρονολόγηση του στην εποχή του Μέγα Αλέξανδρου και η σύνδεση των ευρημάτων με
τις πηγές, επαναπροσδιορίζουν την ιστορία και ανοίγουν ένα διάπλατο παράθυρο στον κόσμο.
Η ανασύνθεση αυτή ξεκινάει από την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά αφού η χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4oυ πχ αιώνα ,δίνει όλα εκείνα τα στοιχεία μιας μοναδικής οικουμενικότητας με φόντο τον μεγάλο στρατηλάτη.
Oι μελέτες των ευρημάτων όχι μόνο σφραγίζουν τα όσα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή η Κατερίνα Περιστέρη ,αλλά φωτογραφίζουν Ολυμπιάδα και Ηφαιστίωνα ενώ προσδιορίζουν και τη σύνδεση του ταφικού συγκροτήματος με το Μέγα Αλέξανδρο!
Αθόρυβα και υπομονετικά η προϊστάμενη μιας μικρής εφορίας Αρχαιοτήτων κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής και να φέρει στο φώς αυτό το ακέραιο και μοναδικό σε μέγεθος μνημείο στην Αμφίπολη.
Κ.Π 22 08 2014:«Ξεκίνησα με όλη την καλή διάθεση παρόλο που άκουγα αρνητικά σχόλια. Μου έλεγαν «τι ψάχνεις σ’αυτόν το λόφο, δεν έχει τίποτα»».
Αυτό που σόκαρε όμως από την πρώτη στιγμή την επιστημονική κοινότητα ήταν το μέγεθος της ανασκαφής και η χρονολόγηση του ταφικού συγκροτήματος στο τελευταίο τέταρτο του 4ο πχ αιώνα.
Άλλους γιατί θα ήθελαν να συμμετέχουν στην ανασκαφή , άλλους γιατί ζήλευαν και επιχειρούσαν να υποτιμήσουν την ομάδα των επιστημόνων που συμμετείχαν στις αρχαιολογικές έρευνες και άλλους γιατί θεωρούσαν ότι στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα άλλο Μακεδονικό ανάλογης ακτινοβολίας και εμβέλειας πέραν του τάφου του Φιλίππου Β στις Αιγές.
Κ.Π 22 08 2014: «Ο περίβολος ,ο τάφος και το λιοντάρι χρονολογείται στην εποχή του Δεινοκράτη, δηλαδή μιλάμε για το 325- 300 π.Χ . Είναι ένα οικουμενικό μνημείο».
Σε διάστημα δυο ετών ο πόλεμος που δέχθηκε η ομάδας της ανασκαφής δεν είχε προηγούμενο. Αποκορύφωμα ήταν η επίσημη αμφισβήτηση από το ΥΠ.ΠΟ, τον περασμένο Μάο, με το πόρισμα που υιοθέτησε και εμφάνιζε το μνημείο ως ρωμαϊκή δημιουργία.
Κ.Π 22 08 2014: «Ζητάω βοήθεια από όλους σας. Από όλους τους Έλληνες, από όλα τα κόμματα. Γιατί αυτό είναι υπεράνω όλων».
Προσεκτική στις διατυπώσεις της ουδέποτε «φούντωνε» τα σενάρια περί βασιλιάδων και πάντα προέτρεπε στην υπομονή . Ωστόσο όμως από την πρώτη στιγμή επέμενε στη Μακεδονικότητα των ευρημάτων.
Κ.Π 22 08 2014: «Η αρχαιολογία δεν θέλει να βάλεις το μαχαίρι στο λαιμό, και εγώ είμαι άνθρωπος που θέλω το χρόνο μου. Γι’ αυτό λέω ‘’υπομονή’’».
Ήρθε όμως η ώρα της δικαίωσης για όλους. Από τους επιστήμονες συναδέλφους της έως τον απαλό εργάτη της Μεσολακκιάς που έσκαβαν μαζί της στα χώματα.
Οι ανακοινώσεις στο ΑΕΜΘ σε λίγες ώρες θα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Θα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την αρχαιολογία και τον πολιτισμό στην Ελλάδα αφού η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της γράφουν ιστορία.
του Γιώργου Ροδάκογλου
Πηγή: thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου