Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Φορο-δουλοπάροικοι...


Του Θόδωρου Σκυλακάκη*

Στην τσαρική Ρωσία η πιο καταπιεζόμενη ομάδα της πρωτόγονης μεταμεσαιωνικής κοινωνίας ήταν οι μουζίκοι. 
Έτσι ονομάζονταν Ρώσοι χωρικοί, που ήταν συνήθως δουλοπάροικοι, οι οποίοι πλήρωναν μια σειρά από φόρους στους γαιοκτήμονες με
σημαντικότερο τον «φόρο της ψυχής» (obrok), που σύμφωνα με ακαδημαϊκές μελέτες που ακολούθησαν ισοδυναμούσε με το 20-30% του εισοδήματός τους

Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στην οθωμανική Τουρκία με τους αγρότες που δούλευαν στα κτήματα των αγάδων ή μπέηδων να πληρώνουν εκτός από τη δεκάτη, το ένα δεύτερο ή το ένα τρίτο του υπόλοιπου εισοδήματός τους στον μουσουλμάνο ιδιοκτήτη ή διαχειριστή της (σουλτανικής) γης.

Οι σημερινοί νέο-μουζίκοι ή νέο-ραγιάδες, του νέου φορολογικού συστήματος που καθιερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη φορολογία από αυτήν που πλήρωναν οι κάθε είδους δουλοπάροικοι. 
Το σχετικό ποσοστό ξεπερνά το 70%-80%, αν υπολογίσει κανείς τις κάθε είδους φορολογίες αλλά και την κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών, που γίνεται μέσω του ασφαλιστικού του κ. Κατρούγκαλου, σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ (και το θράσος ή την ανάγκη να το δηλώνουν). Αν δε περιλάβει κανείς και τον ΕΝΦΙΑ τότε πολλές φορές η φορολογία ξεπερνά το 100% του ετησίου εισοδήματος, για όσους έχουν την  ατυχία να διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

Η φορολογία ήταν ήδη εξοντωτική επί των προηγούμενων κυβερνήσεων και έχει ήδη οδηγήσει 4,3 εκ. συμπολίτες μας να οφείλουν στην εφορία. 
Περισσότερους από τους μισούς φορολογούμενους και διπλάσιους από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν τα δύο κυβερνητικά κόμματα στις τελευταίες εκλογές. 

Μια έμπρακτη απόδειξη ότι η φορολογία αυτή ξεπερνούσε ήδη τα θεμιτά -σε μια δημοκρατία- όρια επιβάρυνσης. 
Κι όμως η κυβέρνηση -με την σύμφωνη γνώμη των «θεσμών» (που στην Ελλάδα έχουν αποφασίσει να εφαρμόζουν οικονομική πολιτική “bon pour l’ orient”), αποφάσισε να αυξήσει εκθετικά την ήδη εφιαλτική αυτή φορολογία, που πληρώνουν βέβαια προνομιακά όλοι όσοι έχουν απομείνει να εργάζονται και να δημιουργούν σ’ αυτόν τον τόπο.

Που θα οδηγήσει αυτή η πολιτική; Την απάντηση δίνει μια άλλη ιστορική περίοδος κατά τι αρχαιότερη. Στην  προ-τσαρική Ρωσία ηγεμόνευαν των ιθαγενών σλάβων οι Σκανδιναβοί Ρος. Οι πρίγκιπές τους κατέβαιναν με τα καράβια τους τα ρωσικά ποτάμια και σε προκαθορισμένα σημεία εύρισκαν τους σλάβους υπηκόους που είχαν βγει από το δάσος και τους απέδιδαν τον σχετικό φόρο (ήταν μια σύνθετη συναλλαγή αφού ταυτόχρονα απέδιδαν δικαιοσύνη και αντάλλασσαν τα προϊόντα του δάσους, με αλάτι, όπλα και άλλα αναγκαία). 
Όσο ο φόρος ήταν γύρω στο 10% οι σλάβοι έρχονταν στο ετήσιο ραντεβού. Μόλις ανέβαινε στο 12-13% κρύβονταν στο δάσος και οι Ρος έμεναν με τα προϊόντα αμανάτι και χωρίς φόρο. 
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τους άπληστους «φορο-πρίγκιπες» του ΣΥΡΙΖΑ. 
Θα ανακαλύψουν σε μερικούς μήνες ότι οι «υπήκοοί» τους δεν θα έρθουν στο φορολογικό ραντεβού. Οι περισσότεροι θα έχουν κρυφτεί στο δάσος της φοροδιαφυγής, που στην Ελλάδα είναι πυκνότερο και πιο δυσπρόσιτο από τα σκοτεινότερα δάση του ρωσικού βορά. 
Άλλοι, οι πολλές φορές οι ικανότεροι θα αλλάξουν πρίγκιπα καταφεύγοντας στην Ευρώπη ή όπου αλλού στον κόσμο δεν θα έχουν το ρόλο του φορο-δουλοπάροικου. 

Και οι «κουλάκοι» (οι ανεξάρτητοι αγρότες μικρο-επιχειρηματίες της εποχής του Λένιν), θα καταφύγουν σε άλλες λιγότερο φορολογικά καταπιεστικές χώρες όπως η Βουλγαρία -κατά σύμπτωση σλαβική-, όπου μπορούν να ασκούν την επιχειρηματικότητα χωρίς να εξανδραποδιστούν.

 Όσο για τον κ. Σόϊμπλε θα ανακαλύψει για μια άλλη φορά ότι το να βάζεις φόρους, αντί να κόβεις δαπάνες σε μια χώρα με 1,3 εκ. ανέργους και τις μικρότερες επενδύσεις στην Ευρώπη είναι μια ατελέσφορη πολιτική. Παραφράζοντας θα μπορούσαμε να πούμε: δεν είναι «η εφαρμογή ηλίθιε…» αλλά «η επανάληψη της λάθος πολιτικής που είναι ηλίθια».

*Ο Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Πρόεδρος της Δράσης

απο το liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου