Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ο μεγάλος τζόγος στη Συρία: Τι διακυβεύεται για την Τουρκία και τις πετρελαϊκές μοναρχίες

Σε μια προσπάθεια να αναλύσει το πώς μια ανθεκτική συριακή κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να εξελιχθεί, ο Τσέχος αναλυτής στρατιωτικών και θεμάτων ασφαλείας Lukáš Visingr καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι μόνο προσωρινή, καθώς η Τουρκία και οι «πετρελαϊκές μοναρχίες» έχουν πολλά που διακυβεύονται στην περιοχή.
«Τα βασίλεια των Πετροδολαρίων προφανώς αρχίζουν να παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που
θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας στο blog του στην ιστοσελίδα ειδήσεων Echo24.cz.
Ίσως, προτείνει, για το λόγο αυτό υπάρχει φημολογία ότι το Ριάντ σχεδιάζει να ενισχύσει την αποδυναμωμένη θέση του σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας με ένα εξαιρετικά ισχυρό ατού: ανακοινώνοντας ότι έχει πυρηνικά όπλα.
«Δεν είναι στην πραγματικότητα ένα νέο θέμα, αλλά σίγουρα δεν είναι σύμπτωση ότι αναφέρθηκε και πάλι σε σχέση με τη Συρία», λέει.

Ο συγγραφέας εξηγεί περαιτέρω τι συμφέροντα αυτές οι χώρες επιδιώκουν στην περιοχή.
Δεν είναι μόνο για την κυριαρχία τους στη Συρία, αλλά για μια δεσπόζουσα θέση στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.
Οι σουνιτικές μοναρχίες εμπλέκονται σε μια αντιπαλότητα με το Ιράν και φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή χάνουν. Μόνο πριν από μερικά χρόνια, οι θέσεις τους στην περιοχή ήταν αρκετά ισχυρές, αλλά από την «Αραβική Άνοιξη» και μετά, μια σειρά από τεράστιες αλλαγές συνέβησαν, καταστρέφοντας μια σειρά καθιερωμένων συμμαχιών και ξεκινώντας νέες διαδικασίες στην περιοχή.

Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η εκεχειρία στη Συρία ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα ανέμενε σφοδρές μάχες για το Χαλέπι, την τελευταία μεγάλη πόλη που ήταν υπό τον έλεγχο (τουλάχιστον εν μέρει) από τη λεγόμενη «μετριοπαθή αντιπολίτευση».
Η πτώση του θα οδηγούσε σε οριστική διάσπαση στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και σε μια εξαιρετικά ζωτικής σημασίας νίκη για το συνασπισμό της συριακής κυβέρνησης, της Ρωσίας και του Ιράν.
Οι Σύροι Κούρδοι από τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), την κύρια ένοπλη υπηρεσία του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) συνέβαλαν στην πολιορκία του Χαλεπίου και εντάχθηκαν τελικά στο συνασπισμό. Αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτο από την Τουρκία, κύριο αντίπαλο των Κούρδων, υποστηρικτή των Σύριων Τουρκμένων και χορηγού ενός αριθμού ομάδων της αντιπολίτευσης.
Πολλές «μετριοπαθείς» παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν επίσης την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και άλλων «μοναρχιών πετρελαίου», οι οποίες έχουν επενδύσει πολλά στην ήττα του προέδρου Άσαντ και τώρα δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το στοίχημα.
Με τον τρόπο αυτό, η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Συρίας θα μπορούσε να τους δώσει ευνοϊκή εξέταση της ένοπλης παρέμβασης υπέρ των «προστατευόμενων τους».
Εκτός αυτού, εξηγεί ο Visingr, αποσύροντας τις δυνάμεις τους από το Ιράκ, οι ΗΠΑ απέδειξαν ότι δεν έχουν πλέον καμία πρόθεση να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την ταραγμένη περιοχή όπως πριν. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ιράν μέσω της πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι προκαλεί τριβές στις σχέσεις της με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες.

Και ενώ οι περιφερειακές δυνάμεις (κυρίως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ), το Ισραήλ, η Τουρκία ή η Σαουδική Αραβία θεωρούν τα παραπάνω ως μια πιθανή απειλή, προφανώς τα ερμηνεύουν επίσης ως μια νέα ευκαιρία.
Καθώς οι ΗΠΑ υπαναχωρούν από τη Μέση Ανατολή, αντίθετα, η Μόσχα και το Πεκίνο εκφράζουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για την περιοχή.
Γιατί τότε οι περιφερειακές δυνάμεις να μην αγωνιστούν για τη «θέση τους στον ήλιο»; Αυτό έχει ήδη επιδειχθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης στη Λιβύη, όπου οι ΗΠΑ είχαν μια ασυνήθιστα περιορισμένη συμμετοχή, ενώ οι μοναρχίες του Κόλπου έστειλαν απροσδόκητα ισχυρά σώματα.
Ως εκ τούτου, ο ειδικός αναφέρει, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής στη Συρία από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Επιπλέον, προσθέτει, η Μόσχα έχει ήδη ανεπίσημα προειδοποιήσει τόσο το Ριάντ, όσο και την Άγκυρα ότι, ενώ εξετάζουν την εισβολή στη Συρία, οι δύο δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη.

απο το hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου