Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Β.Κορκίδης(ΕΒΕΠ): Ο Φεβρουάριος του 2016 είναι για την αγορά ο χειρότερος της 7ετίας


«Ίσως έχουμε για την ελληνική αγορά, τον χειρότερο Φεβρουάριο της επταετούς πλέον ελληνικής κρίσης, κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση των βασικών δεικτών της οικονομίας τους επόμενους μήνες του 2016», δήλωσε ο Πρόεδρος του της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ),  Βασίλης Κορκίδης.
Στην συνέχεια εξήγησε ότι, «για όσο διάστημα διατηρείται η
αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία και καθυστερεί η διευθέτηση σημαντικών προκλήσεων στην ελληνική οικονομία - φορολογικό, ασφαλιστικό κ. ά. θα διογκώνονται οι πιέσεις, τόσο στο ελληνικό Εμπόριο, όσο και στη Βιομηχανία».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι, «χωρίς την αξιολόγηση για την
ομαλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, η πρωτοβουλία ανάληψης επενδύσεων θα αποθαρρύνεται, ενώ θα συρρικνώνεται και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό».

Το ΕΒΕΠ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην αγορά

Το ΕΒΕΠ, με αφορμή τη συνεχιζόμενη, από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα καθοδική πορεία των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, που αφορούν στο εμπορικό ισοζύγιο, την εξέλιξη του κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία, το χονδρικό Εμπόριο, τις Κατασκευές και στον τζίρο των
καταστημάτων λιανικής, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της εν λόγω κρίσιμης κατάστασης και τους επόμενους μήνες του 2016.
Εκθέσεις, εκτιμήσεις και στατιστικά στοιχεία, συνθέτουν μία σκοτεινή εικόνα της αγοράς. Ειδικότερα, όπως εξηγεί το Επιμελητήριο, παρατηρώντας την εξέλιξη των εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών, κατά το μήνα Φεβρουάριο του 2011-2016 σύμφωνα και με εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε., τον Φεβρουάριο 2016, οι εισαγωγές αναμένεται να καταγράψουν την μεγαλύτερη πτώση (18,3%) και οι εξαγωγές πτώση 7,4%.
 Όσον αφορά στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών των καταστημάτων λιανικής τον Φεβρουάριο 2011-2016, εκτιμάται ότι η πτώση θα κυμανθεί από 12%-18% (2,33 έως 2,50 δις ευρώ), ξεπερνώντας δηλαδή την πτώση 13%, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.
 Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών των καυσίμων, για τον Φεβρουάριο 2016 παρουσιάζει την μεγαλύτερη πτώση (25,7%), συγκριτικά με τα προηγούμενα ποσοστά του ίδιου μήνα. Ο τζίρος του κλάδου των τροφίμων ανέρχεται σε -6,4%, της ένδυσης-υπόδησης σε -9,8% και των επίπλων-ηλεκτρικών ειδών εξοπλισμού σε -11,7%.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΕΒΕΠ, η συνεχιζόμενη υποχώρηση του προϊόντος και του εισοδήματος, η ρευστή οικονομική κατάσταση, η υψηλή ανεργία, η συρρίκνωση των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικά η επιβολή του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της αξίας των εισαγωγών και τους επόμενους μήνες. Η μείωση όμως των διεθνών τιμών πετρελαίου επηρεάζει αρνητικά την αξία και των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών.
 Επιπρόσθετα, εκτός από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, καθοδικές πιέσεις στις εξαγωγές θα έχει και η συντήρηση της αρνητικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και καθυστερήσεων στην αποστολή των προϊόντων. Ωστόσο, η επιβράδυνση των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη της αντίστοιχης των εισαγωγών, βελτιώνοντας έστω και έμμεσα, το εμπορικό ισοζύγιο.

Μείωση 7,3% στον γενικό δείκτη της Βιομηχανίας

Τέλος, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2016 μείωση, κατά 7,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2015, ενώ σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2015, υποχώρησε κατά 3,2%.

Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά τον Φεβρουάριο

Κατά τον Φεβρουάριο των τελευταίων έξι ετών, προκύπτουν, στους τρείς βασικούς κλάδους, της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και των Κατασκευών, οι παρακάτω προκλήσεις:

Στη Βιομηχανία:

• Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 1ης Αξιολόγησης και αδύναμες προοπτικές της οικονομίας.
• Στρεβλό σύστημα κινήτρων για εργασία και επενδύσεις.
•Συνέχιση δημοσιονομικής προσαρμογής με νέα αύξηση φορολογικών συντελεστών και όχι μέσω
επέκτασης της φορολογικής βάσης και περικοπών δαπανών.
• Αποεπένδυση και διεύρυνση της τεχνολογικής υστέρησης συγκριτικά με ανταγωνιστές.
• Αναταράξεις από την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων.
•Δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
•Έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων.
• Υψηλό κόστος ενέργειας

Στο Εμπόριο:
• Συνεχείς πιέσεις στον υποκλάδο του εμπορίου, οι οποίες εντάθηκαν με την επιβολή των capital controls.
• Αδύναμη εγχώρια ζήτηση και περαιτέρω συρρίκνωσή της, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται.
• Ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, μεγάλο παραγωγικό κενό και κόπωση/ συρρίκνωση των εξαγωγών.
• Ολοκλήρωση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού στη διαχείριση των αποθεμάτων και στην
εξυπηρέτηση πελατών σε περιόδους ελλιπούς χρηματοδότησης.

Στις Κατασκευές:
• Υψηλή φορολογική επιβάρυνση.
• Ρευστό μακροοικονομικό περιβάλλον και αδύναμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
• Έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων.
• Χαμηλές αποδόσεις επενδύσεων σε ακίνητα στην ελληνική αγορά.
• Ισχυρά γραφειοκρατικά εμπόδια (έκδοση αδειών, χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, υψηλό κτηριακό απόθεμα, χρονοβόρες διαδικασίες στα δημόσια έργα, καθυστερήσεις στο περιουσιολόγιο, άκαμπτο σύστημα αντικειμενικών αξιών κ.λπ.).
• Συρρίκνωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και συνέχιση των πιέσεων από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου