Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Το τέλος του τραπεζικού συστήματος όπως το ξέραμε; -Τι αλλάζει στην Ελβετία


Από το γνωστό ντοκιμαντέρ Zeitgeist μέχρι τις δεκάδες ιστορίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν, η κυρίαρχη τραπεζική πρακτική του «Fractional Reserve Banking» έχει δαιμονοποιηθεί από τους πολέμιους του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος ως υπεύθυνη για την οικονομική κρίση που βιώνουμε.

Η μέθοδος που ακολουθείται από όλες σχεδόν τις χώρες στο τραπεζικό τους σύστημα και
σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η παροχή δανείων με βάση τις καταθέσεις, εκ των οποίων μόνο το 1/10 πρέπει να διατηρείται από την εκάστοτε τράπεζα στο αποθεματικό της, ενώ τα υπόλοιπα 9/10 χρησιμοποιούνται για την έκδοση νέων πιστώσεων, έχει αποτελέσει το επίκεντρο σε κάθε συζήτηση για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα τελευταία χρόνια.
Τώρα όμως όλα αυτά φαίνεται να αλλάζουν, καθώς η χώρα με την σπουδαιότερη ίσως τραπεζική παράδοση στον κόσμο και διεθνές σύμβολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ελβετία, φιλοδοξεί να θέσει τέλος σε αυτήν την πρακτική.
Μετά και την συγκέντρωση 110.000 υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η Ελβετική κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να ρωτήσει την γνώμη των Ελβετών πολιτών για το ζήτημα.

Με το «Κλασματικό Αποθεματικό Τραπεζών», όπως είναι γνωστή η μέθοδος στα ελληνικά, οι εμπορικές τράπεζες παράγουν στην ουσία νέο, τεχνητό και χωρίς αντίκρισμα χρήμα, με πολλούς να τις κατηγορούν ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν χρηματοπιστωτικές φούσκες και οδηγούν σε αλόγιστο δανεισμό. Από την άλλη, αρκετοί είναι και όσοι πιστεύουν οτι η πρακτική αυτή αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη που τροφοδότησε την πρωτοφανή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τον τελευταίο αιώνα.
Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να θέσουν το ερώτημα του, εάν συγκεντρώσουν πάνω από 100.000 υπόγραφες και το οποίο πρέπει να διεξαχθεί εντός 18 μηνών.

Η πρωτοβουλία που είναι γνωστή ως «Full Money Initiative» και της οποίας ηγείται το «Vollgeld Initiative», επιθυμεί να περιορίσει την δημιουργία χρήματος μόνο στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας σε μια ιδέα που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1930 από τον οικονομολόγο Ίρβινγκ Φίσερ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την οργάνωση που διεκδικεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, το 90% του χρήματος που «κυκλοφορεί» στην Ελβετία είναι πλέον ηλεκτρονικές καταχωρήσεις στα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών χωρίς υπάρχον αντίκρισμα σε «ζεστό» χαρτονόμισμα. 
Αν και είναι άγνωστο ακόμη πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2016 και οι πιο πιθανές ημερομηνίες είναι κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο ή τον Νοέμβριο.
Παρόμοια κίνηση έχει συζητηθεί και στην Ισλανδία, μετά και την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου