Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

DW: Μόνο η Γερμανία απορρίπτει ξεκάθαρα την εγγύηση καταθέσεων


Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της σε μία πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, γράφει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Η FAZ επικαλείται έγγραφο της ολλανδικής προεδρίας που αποτυπώνει την τοποθέτηση των 22 από
τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ στην πρόταση της Κομισιόν να θεσπιστεί ενιαία εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. 

Κατά την Κομισιόν, η ενιαία εγγύηση θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2017, υποκαθιστώντας σταδιακά και μέχρι το 2024 τις σημερινές εθνικές εγγυήσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις. 

 Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή της FAZ, τη συγκατάθεσή τους στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν, χωρίς καμία επιφύλαξη, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Κροατία. 

Αυτό σημαίνει ότι "μόνο μία μειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ" υποστηρίζει το εγχείρημα, συμπεραίνει η γερμανική εφημερίδα. Η Ιταλία, η οποία θεωρείται ότι επίσης στηρίζει την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στο σχετικό ερώτημα της ολλανδικής προεδρίας.

Από την άλλη πλευρά "καμία άλλη χώρα δεν εκφράζεται με τόση σαφήνεια κατά της σχετικής πρωτοβουλίας" όσο η Γερμανία, επισημαίνει η FAZ. Το Βερολίνο δηλώνει ότι η πρόταση της Κομισιόν "δεν αποτελεί ενδεδειγμένη βάση για συζήτηση" και υποστηρίζει ότι μία πανευρωπαϊκή εγγύηση για τις τραπεζικές καταθέσεις θα παρείχε "λάθος προτεραιότητες και λάθος κίνητρα". Αυτό σημαίνει, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, ότι η θέσπιση ενιαίας εγγύησης δεν μπορεί να υλοποιηθεί, εάν προηγουμένως δεν αποφασίσουν όλα τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών. Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου πέντε από τα κράτη-μέλη δεν είχαν υλοποιήσει την οδηγία αυτή, ενώ οκτώ κράτη-μέλη δεν έχουν επικυρώσει ούτε τη διακρατική συμφωνία περί σύστασης ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης τραπεζών.

Κλειδί το "πτωχευτικό δίκαιο των κρατών";
Υπάρχει και ένα δεύτερο σημαντικό αντεπιχείρημα του Βερολίνου, τονίζει η γερμανική εφημερίδα: τραπεζικοί κίνδυνοι, που ανακύπτουν σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορεί να μεταφέρονται σε άλλα κράτη-μέλη και στους αποταμιευτές τους. Σύμφωνα με την FAZ "το Βερολίνο θέλει προηγουμένως να θεπιστούν μέτρα για τη μείωση αυτών των τραπεζικών κινδύνων. Γι αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ψήφιση ενός πτωχευτικού δικαίου" για τα κράτη-μέλη. Επιπλέον, τα κρατικά χρέη θα πρέπει να αποτυπώνονται με κατάλληλο τρόπο στους ισολογισμούς των τραπεζών, τονίζει η γερμανική πλευρά. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της FAZ, την άποψη ότι προηγείται η μείωση των τραπεζικών κινσύνων και έπεται η θέσπιση εγγύησης καταθέσεων συμμερίζονται επίσης η Φινλανδία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Δανία, η Τσεχία και η Σλοβακία. Η απόφαση για την εγγύηση καταθέσεων στο αρμόδιο συμβούλιο υπουργών λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Ο γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ καλεί την Κομισιόν να αποσύρει την πρότασή της περί πανευρωπαΪκής εγγύησης καταθέσεων. "Κάτι δεν πάει καλά, όταν οι μόνες χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση είναι οι χώρες εκείνες με κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα" δηλώνει ο βαυαρός πολιτικός. Ουσιαστικά, υποστηρίζει, η Κομισιόν θέλει να κοινοτικοποιήσει τους τραπεζικούς κινδύνους εις βάρος των χωρών εκείνων που έχουν τακτοποιήσει "τα του οίκου" τους.

FAZ, Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου