Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

Τα απόρρητα e-mails της Χίλαρι για την Ελλάδα


Τον περασμένο Μάρτιο αποκαλύφθηκε ότι η Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποιούσε για την ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mails) κατά τη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών, οικογενειακό, προσωπικό διακομιστή (server).
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Αμερική, καθώς η πρώην Πρώτη Κυρία και πλέον υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, ήρθε σε αντιπαλότητα με το FBI σχετικά με τα υπηρεσιακά e-mails που εστάλησαν εκείνη την περίοδο.
Τέθηκαν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και τελικά η Χ. Κλίντον ικανοποίησε αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών και έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 55.000 μηνύματα e-mails, ενώ το
FBI κατάσχεσε με δικαστική απόφαση τον διακομιστή του υπολογιστή της.

Η δημοσιοποίηση των e-mails προκάλεσε ηχηρές αποκαλύψεις στα διεθνή media σχετικά με τις απόρρητες συνομιλίες της πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το αμερικανικό δίκτυο CNBC έφερε στο φως της δημοσιότητας 15 e-mails, μέσα από τα οποία έγινε γνωστός ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα το 2010 μέχρι το 2012.
Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερα e-mails της Χ. Κλίντον (σταδιακά θα δοθεί το σύνολό τους) και το «Εθνος της Κυριακής» διερεύνησε σε βάθος τα έγγραφα. Μέσα από την αλληλογραφία της με κορυφαίους διπλωμάτες, στελέχη του ΥΠΕΞ, συμβούλους και συνεργάτες της, προκύπτει το ζωηρό και έντονο ενδιαφέρον της Κλίντον για την Ελλάδα και ειδικότερα για την ελληνική κρίση.
Στα περίπου 100 e-mails της Κλίντον, στα οποία περιέχεται το «λήμμα» Ελλάδα, υπάρχουν εκτενείς αναφορές, εκθέσεις και εκτιμήσεις σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που θα έχει και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. «Ελπίζω να είσαι έτοιμη για ό,τι πρόκειται να συμβεί», έγραφε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 ο Ντάγκλας Ρέντιγκερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, σε συνεργάτιδα της Κλίντον.
 Στη συνέχεια ενημερώνεται άμεσα ο προϊστάμενος και στενός συνεργάτης της Αμερικανίδας υπουργού Τζέικομπ Σάλιβαν, φαβορί για διευθυντής της NSA αν εκλεγεί η Κλίντον πρόεδρος των ΗΠΑ, με την υποσημείωση πως «η πτώχευση αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες». Η αλληλουχία των e-mails φθάνει τελικά στην Κλίντον...
Εκείνες τις ημέρες ο διεθνής Τύπος ανέφερε ότι η Ευρωζώνη προετοιμαζόταν για την πτώχευση της Ελλάδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και e-mail που εστάλη στις 18 Ιουνίου 2012, μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές, στο οποίο ο εξ απορρήτων της Κλίντον ενημερώνει για συνομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
 «Ο Νταν Σμιθ μου είπε ότι μόλις μίλησε με τον διοικητή της ΤτΕ. Ο διοικητής πιστεύει ότι είμαστε OK για τώρα, αρκεί να υπάρξει γρήγορα σχηματισμός κυβέρνησης. Πιστεύει ότι αν αυτό συμβεί, τότε οι μικροκαταθέτες θα ξεκινήσουν να επιστρέφουν τα χρήματα στις τράπεζες».

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Χ. Κλίντον για την ελληνική κρίση και οι παρασκηνιακές ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο που διενεργούνταν επί των ημερών τους, οι οποίες φαίνεται πως κατευθύνονταν προς την εξεύρεση λύσης, προκύπτει από την αλληλογραφία της 13ης Σεπτεμβρίου 2011 μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ και του κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ Ρόμπερτ «Μπομπ» Χόρματς.
Ο πρέσβης έγραφε μεταξύ άλλων ότι «ο Γ. Παπανδρέου δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στην ομιλία του στην Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά ο Βενιζέλος είχε ανακοινώσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μαζέψει χρήματα το κράτος. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση γι' αυτόν τον φόρο και ακόμα και τα μέλη της κυβέρνησης το θεωρούν λάθος.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αλλάξει τον επικριτικό του τόνο (σ.σ.: προς την κυβέρνηση) και συνεχίζει να θεωρεί για κάποιον λόγο ότι θα διαπραγματευτεί καλύτερα με την τρόικα».
Η αλληλογραφία καταλήγει με τον Χόρματς να λέει ότι «θα συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ενημερωνόταν για όλα τα ζητήματα, καθώς όταν υπήρχε έντονη φημολογία για οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, το βιογραφικό του τέως πρωθυπουργού της είχε σταλεί άμεσα...

Ενημέρωση για... όλα!
Μάθαινε ακόμα και την απεργία των ταξί

Ο,τι... εκινείτο, ακόμη και μία ασήμαντη φαινομενικά «λεπτομέρεια» που αφορούσε την πολιτική καθημερινότητα της Αθήνας, έφθανε ως πληροφορία στη Χίλαρι Κλίντον.
Στα e-mails που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως οι «πληροφοριοδότες» της τα λένε όλα... χαρτί και καλαμάρι, είτε με δικές τους αναφορές, είτε στέλνοντάς της σχετικά τηλεγραφήματα και δημοσιεύματα.
Οπως αυτό του ειδησεογραφικού πρακτορείου AP, της 18ης Ιουλίου 2011, που αναφέρεται σε απεργία οδηγών ταξί, η οποία είχε προκηρυχθεί κατά του «ανοίγματος» του επαγγέλματός τους.
 «Οι απεργοί Ελληνες οδηγοί ταξί μπλοκάρουν την πρόσβαση στο κεντρικό αεροδρόμιο και λιμάνι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης», σημειώνεται στο τηλεγράφημα, το οποίο προωθείται στη Χ. Κλίντον από την υποδιευθύντρια του γραφείου της, Ούμα Αμπεντίν.

Συχνή είναι η αλληλογραφία της Χ. Κλίντον με τη σύζυγο του Τόνι Μπλερ, Σέρι.
Σε ένα από τα e-mails, η Χίλαρι την ενημερώνει για το πρόγραμμά της τον Ιούνιο του 2009, το οποίο συμπεριλαμβάνει μια στάση στην Κέρκυρα...
«Συνομιλητής» της Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε μήνυμα με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2010, η υποδιευθύντρια της Κλίντον Ούμα Αμπεντίν την ενημερώνει ότι «κάλεσε ο πρωθυπουργός Παπανδρέου και θέλει να σου δώσει ενημέρωση από το ταξίδι στη Μέση Ανατολή».
 Σε προηγούμενο e-mail μνημονεύεται το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στο Κάιρο.

'Σημεία ανατροπής'
«Μια πιθανή δεύτερη σημαντική φάση στην οικονομική κρίση, τουλάχιστον στην Ευρώπη, ενδεχομένως να πυροδοτηθεί με την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε junk (σκουπίδια), στα όρια της χρεοκοπίας, με την Πορτογαλία, την Ισπανία και ακόμη ίσως και την Ιρλανδία να βρίσκονται σε σημεία ανατροπής», αναφέρεται σε εμπιστευτικό e-mail προς τη Χ. Κλίντον από σύμβουλό της, στις 27/4/2010, και με τίτλο «Ελληνική κρίση, διατλαντικές συνέπειες».

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
astynomiko@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου