Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Η ρωσοτουρκική κρίση


 Ο Πούτιν πραγματοποίησε την απειλή του και πέτυχε το στόχο του: Να λυγίσει οικονομικά την Τουρκία.
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα τέλη Νοεμβρίου που προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε στην
αντεπίθεση επιβάλλοντας αρκετούς περιορισμούς στην Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο, γεγονός που, σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Ζαμάν, προκάλεσε σημαντική μείωση των εσόδων στους κλάδους του τουρισμού, της γεωργίας και της κλωστοϋφαντουργίας.

Η άρνηση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου να ζητήσουν συγγνώμη και να καταβάλουν αποζημίωση στη Μόσχα για την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους, εξοργίζει περαιτέρω τον Πούτιν, ο οποίος απειλεί με νέα μέτρα κατά της Άγκυρας, που θα προκαλέσουν οικονομική ασφυξία.

Οι τομείς της τουρκικής οικονομικής δραστηριότητας που πλήττονται εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας είναι ήδη πολλοί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο κλάδος του χειμερινού τουρισμού με τους ξενοδόχους στους πιο διάσημους χειμερινούς προορισμούς της Τουρκίας να κάνουν λόγο για κύμα ακυρώσεων.
Την ώρα, όμως, που τα τουρκικά Μέσα, παρουσιάζοντας της επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, εστιάζουν κυρίως στη μείωση των τουριστών στα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, οι εκπρόσωποι του χειμερινού τουρισμού στην Τουρκία καλούνται επίσης να διαχειριστούν απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μεχμέτ Ακούς από την Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Τουρκίας δήλωσε πως περισσότερο από το 25% όλων των κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο του Ουλουντάγκ από Ρώσους έχει ακυρωθεί. Επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις των ρώσων τουριστών άρχισαν να μειώνονται πολύ πριν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, εξαιτίας της αποδυνάμωσης του ρουβλίου και των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ακούς υπογράμμισε πως η πρόσφατη κρίση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.
«Το πρόβλημα με τη ρωσική οικονομία επεκτείνεται σε ολόκληρη την Τουρκία. Κατάστρεψε την Αττάλεια το καλοκαίρι και έπληξε και τα χιονοδρομικά κέντρα, ιδιαίτερα το Ουλουντάγκ, το χειμώνα» ανέφερε.

Μέσα σε διάστημα 14 εβδομάδων, οι ακυρώσεις κρατήσεων από ρώσους τουρίστες, αλλά και από τουρίστες από την Πολωνία οι οποίοι ανησυχούν για το επίπεδο ασφάλειας στην Τουρκία, επέφεραν απώλειες ύψους 455 εκ. ευρώ, 273 από τα οποία χάθηκαν εξαιτίας της ρωσοτουρκικής κρίσης.

απο το


  Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενότερα με τους Κούρδους

Σε μια κίνηση που αναμένεται να επιτείνει την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας, η ρωσική κυβέρνηση υποδέχθηκε χθες με ανοικτές αγκάλες τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Καλωσορίζοντας τον φιλοξενούμενό του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο των Κούρδων μαχητών στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.
 «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Ιρακινοί και Σύροι Κούρδοι μεταξύ εκείνων που αντιστέκονται στο πεδίο της μάχης, απέναντι στην απειλή του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων ένοπλων, εξτρεμιστικών ομάδων», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

 Προσέθεσε δε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενότερα με τους Κούρδους στον κοινό αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τέταρτου κόμματος της Τουρκίας (περί το 11% στις εκλογές του Νοεμβρίου) τάχθηκε σαφώς στο πλευρό της Ρωσίας αναφορικά με την κρίση που έχει ξεσπάσει ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
«Ασκήσαμε κριτική στις ενέργειες της κυβέρνησης από τη στιγμή που κατερρίφθη το ρωσικό αεροπλάνο», δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. «Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, τονίσαμε, ως κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα μας, ότι δεν υποστηρίζουμε ενέργειες που οδηγούν σε επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία», προσέθεσε.

Απόρριψη εκκλήσεων
Η ρωσική ηγεσία και προσωπικά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν απορρίψει επανειλημμένα εκκλήσεις της Αγκυρας για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, θέτοντας ως προϋπόθεση να ζητήσει η Τουρκία «συγγνώμη» για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και να καταβάλει αποζημίωση για το συμβάν.
Σε αντιδιαστολή, η επίσκεψη του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος αποτελεί άλλο ένα ράπισμα της Μόσχας στην Αγκυρα, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα οικονομικά αντίποινα που επέβαλε στην Τουρκία και στις πρόσφατες πολύ επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Πούτιν κατά του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θεωρεί το HDP του Σελαχατίν Ντεμιρτάς πολιτική πτέρυγα της ένοπλης, αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ, η οποία αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική από την Αγκυρα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση των Ερντογάν-Νταβούτογλου ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ντε φάκτο κουρδικό κρατίδιο στη Βόρεια Συρία, ακριβώς κάτω από τα τουρκοσυριακά σύνορα, υπό τον έλεγχο του συροκουρδικού κόμματος PYD, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με το ΡΚΚ. Η χθεσινή επίσκεψη του Ντεμιρτάς στη Μόσχα κάθε άλλο παρά θα καθησυχάσει τους τουρκικούς φόβους.

Πάντως, το άνοιγμα της Ρωσίας στους Κούρδους δεν έφτασε στο σημείο να ικανοποιήσει το αίτημά τους για το επίσημο άνοιγμα γραφείων του HDP (ή και PYD) στη Μόσχα. Επικαλούμενο διπλωματική πηγή, το πρακτορείο Interfax ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει σε ένα τουρκικό πολιτικό κόμμα, όπως το HDP, να ανοίξει γραφεία επί ρωσικού εδάφους, αν και του δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπείται από κάποιον ιδιώτη ή μη κυβερνητική οργάνωση.

Στο μεταξύ, έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τουλάχιστον 200 πολιτών.
Η έκθεση, την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης, Φίλιπ Λούθερ, κάνει λόγο για «σωρεία καταστροφών σε πυκνοκατοικημένες, αστικές περιοχές, σπίτια, τζαμιά και αγορές», γεγονός που, πάντα σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εγείρει ερωτήματα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαψεύδει την έκθεση, κάνοντας λόγο για ψευδείς και εντελώς αβάσιμες καταγγελίες.

απο τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου