Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Νέα ομάδα βασικών επενδυτών στη Eurobank


Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstone investors) που θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι η προσφορά μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα 9 με 13 Νοεμβρίου, πριν την
γενική συνέλευση και το reverse split (1 νέα μετοχή για κάθε 100 παλαιές). Πριν ανοίξει το βιβλίο ή μερικές ώρες αφ ότου ανοίξει η αγορά εκτιμά ότι θα ανακοινωθεί η νέα ομάδα cornerstone investors της Eurobank.

Πυρήνας και της νέας ομάδας θα συνεχίσει να αποτελεί η Fairfax του ινδοκαναδού επενδυτή Prem Watsa, ενώ αντίστοιχη πρόθεση έχει διατυπώσει και η WR Ross and Co του ομώνυμου επενδυτή. Πιθανή είναι και η συμμετοχή της Mackenzie, ενώ αντίθετα δεν θα συμμετάσχει, όπως όλα δείχνουν, η Capital.
Στον παραπάνω πυρήνα θα προστεθούν νέα funds. Θεωρείται δεδομένο ότι όσοι συμμετέχουν ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank όπως η Fairfax θα βάλουν κεφάλαια που θα επιτρέψουν τουλάχιστον τη διατήρηση του υφιστάμενου ποσοστού τους (12,5%).

Σημειώνεται ότι στην ιδιωτική τοποθέτηση σχεδιάζεται να δοθεί προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους στην περίπτωση υπερκάλυψης της έκδοσης, σε μια κίνηση ηθικής και πρακτικής αναγνώρισης για τη στήριξη που παρείχαν και παρέχουν στην τράπεζα.

Η Eurobank εκδήλωσε την πρόθεση να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης και σε άνοιγμα βιβλίου προσφορών για τους εγχώριους επενδυτές επιδιώκοντας να αντλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό ως 200 εκατ. ευρώ (σ.σ ως το 10% της ΑΜΚ).
Για να διενεργηθεί η προσφορά μετοχών μετά την γενική συνέλευση (16 Νοεμβρίου) θα πρέπει η τράπεζα να πάρει το πράσινο φως από τις αρχές.

Στόχος της διοίκησης είναι να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (2,1 δισ. ευρώ) από ιδιώτες επενδυτές ώστε να αποφύγει το σφικτό κορσέ που θα βάλει η DG Comp σε όσες τράπεζες πάρουν πρόσθετη κρατική βοήθεια και να ιδιωτικοποιήσει την Eurobank καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 7%.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να μην χρειασθεί να μετατραπούν οικειοθελώς σε μετοχές junior και senior ομολογίες οι κάτοχοι των οποίων θα αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια προσφορά.
Αν χρειασθεί η τράπεζα θα αποδεχθεί μόνο τις προσφορές των junior τίτλων διαφυλάσσοντας τις ομολογίες υψηλής διαβάθμισης (senior unsecured bonds).

Κλειδί για το βαθμό ενεργοποίησης των κινήσεων ενεργητικής διαχείρισης παθητικού θα αποτελέσει η ποιότητα των επενδυτών που θα δεσμευτούν στην ιδιωτική τοποθέτηση.
Η παραπάνω επιδίωξη εξηγεί γιατί ήδη από την ανακοίνωση της προαιρετικής η Eurobank εμφανίζεται «χαλαρή» απέναντι στους κατόχους junior και senior τίτλων.
Το φιλόδοξο πλάνο στηρίζεται στην υψηλή εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαιτίας των λελογισμένων κεφαλαιακών αναγκών και της διαφαινόμενης ανάκαμψης των λειτουργικών επιδόσεων της τράπεζας.

Η συμμετοχή της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) και του επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, IFC, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «κράχτης» για τους διεθνείς επενδυτές, ενώ ορόσημο αποτελεί και η ταχεία βελτίωση των επιδόσεων κερδοφορίας της τράπεζας που αποτελεί βασικό σημείο του story.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας "τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Eurobank μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η επιβολή των capital controls. Η αύξηση των κερδών προ προβλέψεων αναδεικνύει τις δυνητικές επιδόσεις σε περιβάλλον ομαλότητας, όπως αυτό που δρομολογεί η αποκατάσταση της σταθερότητας και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης»
Εφόσον η Eurobank πετύχει το φιλόδοξο στόχο να αντλήσει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιώτες και τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης μείνουν άθικτα, διευκολύνεται η πρόσβασή της στις αγορές για άντληση ρευστότητας αλλά και κεφαλαίων, τα οποία σε συνδυασμό με την κερδοφορία θα επιτρέψουν την εξόφληση των προνομιούχων μετοχών εντός της επόμενης χρονιάς.

Η ταχεία εξόφληση των προνομιούχων μετοχών αποτελεί μέρος του story που παρατίθεται στους επενδυτές προκειμένου να μην υπάρχει ανησυχία για μελλοντική αραίωση του ποσοστού τους εξαιτίας ενδεχόμενης μετατροπής των προνομιούχων μετοχών σε κοινές με απόφαση του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των κοινών και προνομιούχων μετόχων και διάθεση νέων μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης εκτός Ελλάδας με τη διαδικασία του book building την οποία θα διοργανώσει και θα συντονίσει σχήμα με επικεφαλής τις Merrill Lynch, HSBC, Mediobanca.

Η ιδιωτική τοποθέτηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν την γενική συνέλευση και μέσω αυτής θα προσδιορισθεί η τιμή διάθεσης που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας (0,30 ευρώ).

απο το  euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου