Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

"Καμπάνα" και πρόστιμο σε Γ. Παπαντωνίου-Στ. Κουράκου

Χωρίς να μειώσουν ούτε κατά μια ημέρα τις ποινές τους, αλλά μειώνοντας το πρόστιμο που τους είχε επιβληθεί πρωτοδίκως σε αντιστάθμισμα προφανώς των χρημάτων που θα καταβάλουν για να εξαγοράσουν την φυλάκιση που τους επιβλήθηκε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγο του για απόκρυψη απο το πόθεν έσχες ποσού 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος 2009.

Η ποινή τους είναι τέσσερα χρόνια, μετατρέψιμη
προς δέκα ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ο καθένας ενώ πρωτόδικα το Δικαστήριο είχε επιβάλει την ίδια ποινή φυλάκισης αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ.

Βέβαια για την εξαγορά της ποινής θα πρέπει ουσιαστικά να καταβάλουν ο καθένας απο περίπου 28.800 ευρώ αφού η κάθε μέρα περίπου διπλασιάζεται σε κόστος απο τον επιβληθείσα ποινή, άρα θα πληρώσουν περί τα 20 ευρώ ημερησίως ο καθένας. 

Ηθική βλάβη
Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2008 και σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010 και σήμερα το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για αναστολή της ποινής φυλάκισης. 

Παράλληλα τους επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής στην υπόθεση, ύψους 20.000 ευρώ έκαστος. 

Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου και κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες με το σκεπτικό ότι "με πρόθεση" απέκρυψαν απο την δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Lagarde.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της καταδίκης του ζεύγους Παπαντωνίου, αναλύοντας όλη την πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο. 

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατέληξε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλέπας.
"Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού" τόνισε ο πρόεδρος.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου ζήτησαν την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών αυτού του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το αίτημα απορρίφθηκε απο το δικαστήριο. Ομόφωνα για την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη και κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου) το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. 

Του Παναγιώτη Στάθη

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου