Υποχρεωτική επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος με ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι βασικές παρεμβάσεις για να αυξηθεί η χρήση καρτών και έτσι τα έσοδα του Δημοσίου είναι:

-Από τη νέα χρονιά θα γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση εξοπλισμού ηλεκτρονικών συναλλαγών για όσες επιχειρήσεις ανοίξουν εντός του 2016.
-Θα έρθει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης αυτών των μηχανημάτων από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων.
-Με άλλη ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα του ακατάσχετου για τις τράπεζες και το Δημόσιο των χρημάτων από ηλεκτρονικές συναλλαγές από τους λογαριασμούς.
-Στις παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα

Για τα φυσικά πρόσωπα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κ.ά.
Επεσήμανε ότι οι τράπεζες πρέπει να δώσουν ανταγωνιστικές χρεώσεις, σημειώνοντας πως «μας έχει καταγγελθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πάει κάποιος να πληρώσει έναν λογαριασμό της ΔΕΗ μέσω Διαδικτύου αξίας 33 ευρώ και παίρνει προμήθεια η τράπεζα 5 ευρώ, πάει σε άλλο τραπεζικό κατάστημα να πληρώσει με την κάρτα τον λογαριασμό και του παίρνει προμήθεια 0,30 ευρώ. Αυτά πρέπει να σταματήσουν».

Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεώσει από το επόμενο έτος κάθε επιχείρηση αλλά και κάθε ελεύθερο επαγγελματία να διαθέτει μηχάνημα POS ώστε να μπορούν οι πελάτες τους να πληρώνουν με κάρτες, χρεωστικές ή πιστωτικές.
Πιο αναλυτικά εκτός από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, λογιστές αλλά και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν τερματικά POS για την αποδοχή συναλλαγών με κάρτα.
 Να σημειωθεί ότι ήδη οι γιατροί που αρχικά αντιδρούσαν στο να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα POS ώστε να δέχονται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες υποχώρησαν.
Έτσι σταδιακά η οικονομία και η αγορά θα περάσει στο επόμενο στάδιο και οι συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήματα.