Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι :Η Συρία απέχει λίγες εβδομάδες από την πολιτική μετάβαση


Η Συρία απέχει ίσως μερικές "εβδομάδες" μόνο από μια "μεγάλη πολιτική μετάβαση" ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και την αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι

Αυτό δήλωσε σε μερικούς δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στη γαλλική πρωτεύουσα μετά τον διεθνή συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη Βιέννη 
"Θεωρητικά απέχουμε εβδομάδες από την επίτευξη μιας μεγάλης μετάβασης στη Συρία" και "θα
διατηρήσουμε την πίεση σ' αυτή τη διαδικασία (...) Δεν μιλάμε για μήνες, μιλάμε για εβδομάδες, ας ελπίσουμε", δήλωσε ο Κέρι.
"Τώρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αρχίσει μια πολιτική διαδικασία και να τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός. Είναι ένα γιγάντιο βήμα", πρόσθεσε ο Κέρι αναφορικά με το κείμενο της Βιέννης που προβλέπει μια συνάντηση ανάμεσα στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης έως την 1η Ιανουαρίου 2016.

Μια κατάπαυση του πυρός, εκλογές και ένα νέο σύνταγμα προβλέπονται επίσης από τον συμβιβασμό της Βιέννης που υπογράφηκε το Σάββατο από είκοσι δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν και οι αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Κέρι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "το Ιράν και η Ρωσία βρίσκονται στο τραπέζι" των διαπραγματεύσεων, "είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα τεσσεράμισι χρόνια" που διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία.

απο το reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου