Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Νίκος Κοτζιάς σε Σεργκέι Λαβρόφ: «Κάθε χρόνο γίνονται 1.500 παραβιάσεις στην Ελλάδα»

Λαβρόφ: Προσχεδιασμένη η κατάρριψη του μαχητικού
Τα πυρά του κατά της Άγκυρας και της απόφασής της να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό «Sukhoi Su-24» εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι το αεροπλάνο δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και επλήγη από τουρκικά πυρά ενώ πετούσε πάνω από συριακό έδαφος.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Λαβρόφ χαρακτήρισε
«προμελετημένη ενέργεια» την κατάρριψη του αεροσκάφους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία. 
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Άγκυρα ουδέποτε επικοινώνησε με το Κρεμλίνο για το συγκεκριμένο συμβάν, ενώ αναφέρθηκε και σε μια δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2012 στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. 
Τότε, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι «οι μικρές παραβιάσεις του εναέριου χώρου δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για την κατάρριψη μαχητικών».

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες ότι αυτή η ενέργεια ήταν τυχαία. Μοιάζει πολύ με προμελετημένη πράξη» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το μαχητικό βρισκόταν πάνω από τουρκικό έδαφος όταν δέχτηκε τα πυρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα επιδιώκει πλέον τον διάλογο, ωστόσο θα έπρεπε να είχε κάνει πολλά περισσότερα στον τομέα της επικοινωνίας με τη Ρωσία τόσο πριν όσο και μετά την κατάρριψη.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι η κατάρριψη του μαχητικού έρχεται λίγες ημέρες μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κομβόι βυτιοφόρων πετρελαίου, τα οποία είχαν ξεκινήσει από εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές. 

«Η κατάρριψη αυτή ρίχνει νέο φως σε αυτό το θέμα» δήλωσε με νόημα, παίρνοντας ουσιαστικά τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος το πρωί έκανε λόγο για «σημαντικές οικονομικές συναλλαγές» και «λαθρεμπόριο» Τούρκων αξιωματούχων με τους τζιχαντιστές.

«Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε σε ό,τι συνέβη. Όχι επειδή πρέπει να ανταποδώσουμε, αλλά γιατί στην Τουρκία υπάρχει πληθώρα θεμάτων που θέτουν σοβαρό κίνδυνο για τους Ρώσους πολίτες. Και όχι μόνο γι' αυτούς» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν οι επιπτώσεις αυτής της απάντησης στον τομέα των ρωσοτουρκικών επιχειρήσεων.

«Κάθε χρόνο γίνονται 1.500 παραβιάσεις στην Ελλάδα»

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας γνωστοποίησε επίσης ότι ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε μαζί του για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του, αναφέροντας ότι επιχείρησε «να δικαιολογήσει την κατάρριψη».
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας  τού τηλεφώνησε για να του εκφράσει την αλληλεγγύη του και να του επισημάνει ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 1.500 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. 

Ο Ρώσος διπλωμάτης άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ για την απουσία οποιασδήποτε συλλυπητήριας αναφοράς στις ανακοινώσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά τη συντριβή.

«Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ -κατόπιν τουρκικού αιτήματος- υπήρξαν πολύ περίεργες ανακοινώσεις στις οποίες δεν υπήρχαν συλλυπητήρια και στόχευαν να καλύψουν τα όσα έκανε η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας» είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε παρόμοια τακτική.

Το μαχητικό στόχευε τζιχαντιστές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι στην περιοχή της συντριβής υπάρχουν θέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου και δεν αποτελεί αποκλειστικά έδρα Τουρκμένων μαχητών.


Τόσο ο Νταβούτογλου όσο και ο Ερντογάν είχαν επιρρίψει ευθύνες στο Κρεμλίνο για τη συντριβή, επισημαίνοντας ότι το μαχητικό βομβάρδισε Τουρκμένους μαχητές, οι οποίοι συγκρούονται τα τελευταία χρόνια με τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Υπάρχει πλήθος ξένων μαχητών που συνδέονται με τις γνωστές τρομοκρατικές ομάδες (της περιοχής) και διατηρούν αποθήκες όπλων και κέντρα επιχειρήσεων» πρόσθεσε.

«Είχα ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό μου να υπάρξει στενή συνεργασία (μεταξύ των δύο χωρών) στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ουδέτερης ζώνης για την προστασία υποδομών (που δεν χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές) από τις επιδρομές.
Δεν έλαβα ποτέ απάντηση σε αυτό το αίτημα» κατέληξε.

Η τοποθέτηση του Σεργκέι Λαβρόφ έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «θωράκιση» της ρωσικής βάσης στη Λαττάκεια με αντιαεροπορικά συστήματα S-400 SAM και πυραύλων που διαθέτει το καταδρομικό Moskva.
Την ίδια στιγμή, το RT και το BBC μετέδωσαν ότι ο δεύτερος χειριστής του ρωσικού μαχητικού είναι καλά στην υγεία του και ότι βρίσκεται πλέον ασφαλής στη ρωσική βάση.

απο τη  zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου