Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Τι ζητάμε για τα 10+2 δισ. ευρώ


Τα 2 δισ. ευρώ δεν τα πήραμε σήμερα, αλλά υπό προϋποθέσεις, μπορεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση δέκα συν δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, ώστε να επικυρωθεί η εκταμίευσή τους μετά από συνεδρίαση του EuroWorking Group και του ESM ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος προσδιόρισε μάλιστα την ίδια ημερομηνία ως καταληκτική και για την εκταμίευση των
10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ποσά τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και είναι διαθέσιμα όταν χρειαστούν και όσα χρειαστούν, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνέδεσε όμως την εκταμίευσή τους με την υλοποίηση ενός σετ προαπαιτούμενων σχετικά με την τραπεζική διακυβέρνηση.

Όπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρέπει να είναι στη θέση τους όλα τα εργαλεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «υπάρχει κάποια καθυστέρηση στα προαπαιτούμενα αλλά για να είμαστε δίκαιοι η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ’ όσο και οι ίδιοι περιμέναμε και τώρα πρέπει να επιταχύνουμε». Εμφανίστηκε μάλιστα αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι τα ανοικτά θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί, θα ολοκληρωθούν ως τα τέλη της εβδομάδας, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. Τα 10 δισ. είναι έτοιμα σε λογαριασμό αλλά η χρήση τους προϋποθέτει την λύση του θέματος της τραπεζικής διακυβέρνησης και των πλειστηριασμών, σημείωσε.
Πήρε οδηγία το EWG να συνεδριάσει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ελπίζοντας ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο των prior action αλλά και τα θέματα που αφορούν την τραπεζική διακυβέρνηση, τόνισε.
Ο ίδιος τοποθετήθηκε και για τη «φωτιά» που άναψε ο Σόιμπλε που έθεσε θέμα για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Όπως είπε οι θεσμοί έχουν λάβει τις ελληνικές θέσεις αλλά αυτές δεν έχουν ακόμα διανεμηθεί στους υπουργούς Οικονομικών και δεν έχουν συζητηθεί.

Μοσκοβισί: Είμαστε στο 80% της διαδρομής

Οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, οι οποίες ακολούθησαν ήρθαν να δώσουν μια νότα σαφώς πιο ήπια, μακριά από ενδεχόμενους χαρακτηρισμούς περί «τελεσίγραφου», από το Eurogroup.
Ο κοινοτικός επίτροπος ευθύς εξαρχής θέλησε να επαναλάβει όσα είχε πει στην Αθήνα, ότι δηλαδή από τον Ιούλιο και μετά οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση έχουν περάσει σε φάση εμπιστοσύνης και ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος.
Σημείωσε ότι γίνεται εντατική δουλειά νύχτα μέρα – όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει ήδη πολλά από την ελληνική πλευρά για την κάλυψη ορόσημων και προαπαιτούμενων (ποσοστό 80%) αλλά, απομένουν κάποια ακόμα σημαντικά ζητήματα να επιλυθούν όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο σημείο αυτό μάλιστα φάνηκε και η γαλλική (ή ταυτόχρονα και της Κομισιόν) ηπιότερη προσέγγιση καθώς έγινε ειδική μνεία στο γεγονός ότι κανένας δεν θέλει να χάσουν το σπίτι τους (το «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους είπε για την ακρίβεια) άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά παράλληλα θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους «μπαταχτσήδες».

Ρέγκλινκ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερα από 86 δισ. ευρώ

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι είμαστε στην αρχή του προγράμματος.
Από τα 86 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί τα 13 δισ. ευρώ. 
 Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή αλλά και εκκρεμότητες για να εκταμιευτούν τα νέα ποσά, σημείωσε.
Για την ανακεφαλαιοποίηση τα αποτελέσματα του stress test είναι λιγότερο αρνητικά απ' όσο αναμένονταν. Έτσι το πρόγραμμα του ESM είναι πέραν από αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες, τόνισε ο επικεφαλής του Ταμείου.
Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και ότι τελικά θα χρειαστούν λιγότερα από τα 86 δισ. ευρώ. Αυτό είναι καλό και για την Ελλάδα όσο και για τον ESM που κρατά δύναμη πυρός.
Τα 10 δισ. μπορούν να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα αλλά μόνο αν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και εντός εβδομάδας, υπογράμμισε ο ίδιος.

H ανακοίνωση του Eurogroup

Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, στο οποίο υπήρξε συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο.
Το Eurogroup συζήτησε επίσης τα αποτελέσματα της περιεκτικής αξιολόγησης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, που διενεργήθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
To Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να οριστικοποιήσουν μέσα στην εβδομάδα τα μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την νομοθεσία που συμφωνήθηκε για την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων δράσεων.
Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και την μεταφορά πόρων που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Με βάση το πρόγραμμα για τον στόχο αυτό προβλέπονται ως και 10 δισ. ευρώ.
Το ποσό των 10 δισ. ευρώ έχει αποδεσμευτεί σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM και μπορεί να μεταφερθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις εκπληρωθούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί.
Το Eurogroup κάλεσε το Eurogroup Working Group να έχει αξιολογήσει την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων ως την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

απο το euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου