Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

ΔΝΤ: Υπαρκτός ο κίνδυνος για μία νέα κρίση στην Ελλάδα

Η συμφωνία για το 3o Μνημόνιο έχει μειώσει τους κινδύνους για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά αν η πολιτική αβεβαιότητα επιστρέψει τότε θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο η Ευρωζώνη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Επί της ουσίας το Ταμείο θεωρεί ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει στην Ελλάδα, ενώ διατηρεί
αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος (2,3%) και το 2016 (1,3%).

Μάλιστα, εκτιμά ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 η ύφεση θα φθάσει στο 5,4%, ενώ ένα χρόνο αργότερα (τέταρτο τρίμηνο 2016) η οικονομία θα τρέχει με ρυθμό 3%. Επίσης, για την ανεργία το Ταμείο προβλέπει ότι φέτος θα ανέλθει στο 26,8% και το 2016 στο 27,1%.

Επίσης αναφέρει ότι με δεδομένο ότι η ανάκαμψη σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα είναι μέτρια  «οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους».

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,4% και πως το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός. Μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,4%.
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2015 θα σημειώσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο το 2016 σχεδόν θα διπλασιασθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Πάντως, μεσοπρόθεσμα το Ταμείο εκτιμά πως το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ελλειμματικό κατά 0,2% του ΑΕΠ.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το ΔΝΤ σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής οικονομολόγο Μορίς Ομπστεφελντ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,1% και κατά 3,6% το 2016. Υπενθυμίζεται ότι στην εαρινή έκθεσή του, το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% φέτος και κατά 3,8% το 2016.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται αναλυτικά στους κινδύνους που επηρέασαν και επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εστιάζοντας στις ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική ανάπτυξη της Κίνας, στις ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και στις επιπτώσεις από την απότομη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

απο τη kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου