Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΕΒ: Χρειάζονται επενδύσεις 15 δισ. τον χρόνο για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη


Την ανάγκη τόνωσης της επενδυτικής δραστηριότητας υπογράμμισε ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων προκειμένουν όπως αναφέρει να καταπολεμηθεί η ύφεση, η ανεργία και η συρρίκνωση των αποταμιεύσεων.

Ειδικότερα στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, τονίζει ότι
"το 2014 οι επενδύσεις ανήλθαν σε 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ ήταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Με τις ετήσιες αποσβέσεις (αναπλήρωση του αποθέματος κεφαλαίου - εργοστασίων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κατοικιών, κλπ. - που γηράσκει) να διαμορφώνονται σε 33 δισ. ευρώ ετησίως, προφανώς επενδύονται λιγότερα απ’ ότι απαιτείται για να διατηρηθεί σταθερό το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το οποίο και διαρκώς συρρικνούται".

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ:

"Προκύπτει η ανάγκη για ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα. Με οικονομική ανάκαμψη και αποφυγή νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η εθνική αποταμίευση, που είναι αρνητική, θα αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται, καθώς θα αυξάνονται τα εγχώρια εισοδήματα από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρουν οι επενδύσεις.
Οι άνεργοι, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν. Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, απαιτείται μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Ιδού, λοιπόν, το ζητούμενο. Τα επόμενα επτά χρόνια, χρειαζόμαστε grosso modo 15 δισ. ευρώ τον χρόνο περισσότερα απ’ ό,τι επενδύουμε σήμερα μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, επιπλέον επενδύσεις 105 δισ. ευρώ, όταν το πακέτο Γιούνκερ (που είναι ζήτημα αν τα μισά αφορούν σε επενδύσεις) δεν υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ στην επταετία.
Και αν θέλουμε να βελτιώσουμε την ζωή μας, θα πρέπει οι επενδύσεις να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Οι επιλογές, λοιπόν, είναι μπροστά μας.
Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της αγοράς για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να φέρουν οι επενδυτές τα λεφτά τους στην χώρα.
Αλλιώς... lasciate ogni speranza (Dante Alighieri)!"

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ:

"Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέλαβε ήδη καθήκοντα, έχοντας πλήρη επίγνωση των προτεραιοτήτων που αναφέρονται στο 3ο μνημόνιο, καθώς και την ανάγκη για αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας.

Το πρώτο θετικό βήμα είναι η ανασύσταση του χαρτοφυλακίου Βιομηχανίας με επισπεύδοντα Υφυπουργό καθώς και ο θεματικός περιορισμός των αρμοδιοτήτων κρίσιμων παραγωγικών Υπουργείων, που στα προηγούμενα πολύπλοκα και βαριά σχήματα δεν κατάφεραν τον αναγκαίο συντονισμό πολιτικών και δράσεων.
Κρίσιμος παράγοντας είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ΓΓ κάθε παραγωγικού Υπουργείου να διαθέτουν αυξημένη τεχνική κατάρτιση για κάθε τομέα ευθύνης.
Η καλή πορεία των εσόδων τον Αύγουστο οφείλεται στη μερική αναπλήρωση της υστέρησης εσόδων των προηγούμενων μηνών.
Η αγορά συνεχίζει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την εφορία, παρά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Η διατήρηση ενός υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος προκύπτει από τη συνέχιση της υστέρησης δαπανών που σημαίνει παράταση της στέρησης ρευστότητας από την αγορά, μέχρι να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση του κράτους.
Μια αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών δεν ανατρέπει την εικόνα αυτή καθώς εξηγείται από εποχικούς λόγους και από τις παρατάσεις που έδωσε η εφορία κατά τη διάρκεια επιβολής των αρχικών - πολύ αυστηρών - ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Τον Ιούλιο η πορεία των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων συνεχίζεται θετική, αν και αποδυναμωμένη, με τη νέα μεθοδολογία της ΤτΕ που δε βασίζεται πλέον στα εισερχόμενα εμβάσματα πληρωμής των εξαγωγέων.
Τα έσοδα από τουρισμό ακολουθούν ανοδική πορεία η οποία όμως είναι σημαντικά αποδυναμωμένη σε σχέση με τον Μάιο.
Τα έσοδα από τη ναυτιλία και λοιπές υπηρεσίες, που υπολογίζονται ακόμα από τα εισερχόμενα εμβάσματα σε ελληνικές τράπεζες, μειώνονται σημαντικά αντανακλώντας, πλέον, πιθανή κατάθεση εσόδων σε αλλοδαπές τράπεζες.

Η μείωση των εισαγωγών λόγω capital controls οδήγησε στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.
Η αγορά εργασίας πλέον δεν καθορίζεται μόνο από όσους ψάχνουν ή έχουν δουλειά αλλά και από όσους μεταναστεύουν, με αποτέλεσμα οι δείκτες ανεργίας να έχουν σταθεροποιηθεί ή και να βελτιώνονται χωρίς να υπάρχει απαραίτητα αντίστοιχη αύξηση απασχόλησης. Παράλληλα, συνεχίζει να υποχωρεί ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία ανεξάρτητα της υποχώρησης των τιμών καυσίμων.

Η κατανομή των εργαζόμενων και των αποδοχών τους αναδεικνύει τη σημασία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων για την εξασφάλιση καλών μισθών και εργασιακών συνθηκών πλήρους απασχόλησης, τη στιγμή που η βιομηχανία συνεχίζει να συνεισφέρει άμεσα κάθε μήνα περίπου το 25% της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων και των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων".

Το εβδομαδιαίο δελτίο θα το βρείτε στο συνημμένο αρχείο παρακάτω..
Συνημμένα αρχεία: weekly_24_9_2015-2.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου