Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Nτέισελμπλουμ: Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα


 Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, υποστήριξε ο  Γερούν Ντέισελμπλουμ  , κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.
 «Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup.
 Όπως αναγνώρισε, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα
τεχνικά κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.
 «Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.

 Σχετικά με τις τράπεζες, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, κατόπιν της ολοκλήρωσης των stress tests (τεστ αντοχής). Όπως διαβεβαίωσε, οι καταθέτες θα εξαιρεθούν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.
 Πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, θα υπαχθούν στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ιδρυθεί στα τέλη του 2015.
 Όσον αφορά το ύψος του δανείου, αποκάλυψε ότι θα ανέλθει στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα διοχετευτούν στις τράπεζες.
 Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η βιωσιμότητά του θα εξεταστεί κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
 Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντέισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί εφόσον διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και υλοποιηθούν οι πρώτες αυστηρές μεταρρυθμίσεις.
 «Έως τις 19 Αυγούστου, όλα τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

 Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., καλωσορίζω τη συμφωνία, επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Βάλντις Ντομπρόβσκις  , ενώ ευχαρίστησε τα τεχνικά κλιμάκια που «δούλεψαν σκληρά».
 Όπως εξήγησε, ήταν απαραίτητη η συμφωνία για να υπάρξει εμπιστοσύνη, ενώ χαρακτήρισε ευρεία και περιεκτική τη συμφωνία που προσυπογράφεται από το Eurogroup.
 «Η αβεβαιότητα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Ντρομπρόβσκις, ενώ όπως εξήγησε, «είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα και σταδιακά να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη».
 «Όπως ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλουμ, το συνολικό ποσό του προγράμματος θα φτάσει τα 86 δις., 25 από τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για συμφωνία δίκαιη και ισορροπημένη.
 «Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει γρήγορη και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και να οικειοποιηθούν οι ελληνικές αρχές το πρόγραμμα» εκτίμησε και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό βήμα την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.
 Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, η εποπτεία του προγράμματος θα γίνεται από την Επιτροπή, η οποία, όπως ανέφερε, είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές.

 H ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. 
 «Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει γυρίσει την σελίδα της κρίσης» τόνισε χαρακτηριστικά, καθιστώντας αναγκαία την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
 Όσον αφορά το ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν και ο ESM αναμένει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
 «Το δάνειο θα εκταμιευτεί σε δόσεις τα επόμενα τρία χρόνια, με ημερομηνία αποπληρωμής κατά μέσο όρο 32,5 χρόνια μετά» εξήγησε εν συνεχεία.
 Όσον αφορά την α’ δόση, κατέστησε σαφές ότι θα ανέλθει στα 26 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι άμεσες ανάγκες της χώρας.
 Σχετικά με τα 10 δισ. της α’ δόσης που αφορούν τις τράπεζες, διευκρίνισε ότι δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, καθώς θα αποταμιευτούν σε ταμείο στο Λουξεμβούργο.

απο τη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου