Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τους πήρε το ξημέρωμα


Άγρια χαράματα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία oλοκληρώθηκε στις 9.25 το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι παλινωδίες που έλαβαν χώρα κατά τη συζήτηση του πακέτου μέτρων στις επιτροπές της Βουλής, αλλά και στη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων έστειλαν... περίπατο κάθε χρονοδιάγραμμα.

Η επιθυμία της κυβέρνησης να ψηφιστούν τα μέτρα πριν ξημερώσει, βρήκε πρόσκομμα στη
σθεναρή αντίσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία κυριολεκτικά «έπαιξε τα ρέστα της», καθυστερώντας με κάθε τρόπο τη διαδικασία.

Κατά τη μαραθώνια Διάσκεψη των Προέδρων που εξέτασε το πότε θα συγκληθεί η Ολομέλεια, το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 3:00 τα ξημερώματα, ενώ η κα Κωνσταντοπούλου αντιπρότεινε να μετατεθεί για το πρωί της Παρασκευής η έναρξη της συνεδρίασης.



Παρόλο που η πρόταση να αρχίσει αμέσως η συνεδρίαση της Ολομέλειας έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα διακόψει προσωρινά τη διάσκεψη.

Με την επανέναρξή της, 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η πρόεδρος ζήτησε νέα ψηφοφορία, στην οποία η πρόταση του κου Φίλη έλαβε τις 11 πολυπόθητες ψήφους, έπειτα από την απόφαση του Αλέξη Μητρόπουλου να μεταβάλει τη στάση του, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση της πλειοψηφίας.


Σκληρό ροκ Λαφαζάνη κατά Μάρδα-κυβέρνησης

Σφοδρή επίθεση εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή την τροποποίηση του τίτλου του προς ψήφιση νομοσχεδίου

«Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση», υποστήριξε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.

«Αλλάζοντας τον τίτλο δεν γίνεται συνταγματικό το νομοσχέδιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε συνταγματική εκτροπή.



«Όλο το μνημόνιο είναι εκτροπή, κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής» υποστήριξε εν συνεχεία ο κ. Λαφαζάνης.

«Δεν υφίσταται σ' αυτή τη χώρα Δημοκρατία» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «λυπάμαι για την κυβέρνηση».

«Ο κ. Παπανδρέου έλεγε λεφτά υπάρχουν και κατέληξε στο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι θα φύγει από το μνημόνιο και ψήφισε μνημόνιο, η κυβέρνηση έκανε αντιμνημονιακούς αγώνες και ψηφίζει τώρα μνημόνιο. Υπάρχει δικτατορία της ευρωζώνης στη νεοαποικία της Ελλάδας και κάποιοι θα την γκρεμίσουν αυτή τη δικτατορία. Δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ελλάδα», κατέληξε.




Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί

Nωρίς το πρωί, στο βήμα της Βουλής ανέβηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να τοποθετηθούν τόσο επί των προς ψήφιση μέτρων, όσο και επί της διαδικασίας. Οι πρόεδροι της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν ότι είναι η τελευταία φορά που προσφέρουν «λευκή επιταγή» προς την κυβέρνηση, όχι επειδή επιδοκιμάζουν τα μέτρα, αλλά επειδή προέχει η σωτηρία της χώρας, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός βλέπει τα περιθώρια να στενεύουν, καθώς -με δεδομένη πλέον τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ- το Μαξίμου κινδυνεύει καταφανώς να αλλάξει και κατ' ουσίαν τη δεδηλωμένη.



Στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και στις «μάχες που έδωσε η κυβέρνηση» αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από την ψηφοφορία για τα μέτρα του μνημονίου.

«Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό… Και εφόσον οι δανειστές επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση η απόφαση που λάβαμε ήταν μια αναγκαστική επιλογή» είπε ο πρωθυπουργός. Εν συνεχεία ξεκαθάρισε πως το δίλημμα που ετέθη «δεν ήταν μνημόνιο ή χρεοκοπία, ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή».

Εξαπέλυσε πυρά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «επιμένει, θέτοντας προσχήματα για να μην επιτευχτεί αυτή η συμφωνία».

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος σε όσους τον κατηγορούν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να μου καταθέσουν εναλλακτική λύση. Προφανώς δεν είναι λύση το να καταγγέλλουμε το χρέος και όσο περισσότερο το καταγγείλουμε να πιστεύουμε πως θα μειωθεί» είπε, αφήνοντας αιχμές για την Επιτροπή Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής.

«Να θυμίσω ότι η επιλογή να μην προχωρήσουμε στην χρεοκοπία ή στο μνημόνιο με δραχμή δεν ήταν μια επιλογή της στιγμής» συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπερασπιζόμενος την απόφασή του για συμβιβασμό είπε:

«Oι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Διεκδικήσαμε το δίκαιο ελληνικού λαού σε έναν αγώνα που ήμασταν μόνοι και απομονωμένοι. Δώσαμε δύσκολες μάχες εξ ονόματος του ελληνικού λαού που αφορούν ταυτοχρόνως και πολλούς λαούς της Ευρώπης. Η Ελλάδα αποτελεί εμπροσθοφυλακή μιας προοδευτικής Ευρώπης που διεκδικεί επίμονα εναλλακτική πορεία στους συσχετισμούς».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εξήγησε τους λόγους που αποφασίστηκε ο συμβιβασμός λέγοντας:

«Μπροστά στο τελεσίγραφο της 12ης Ιουλίου για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα αντί να επιλέξουμε να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα προκειμένου να υπερασπιστώ το δίκαιο του λαού, ούτε που αποφάσισα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου. Δεν θριαμβολογούμε ούτε και θρηνούμε για αυτή τη δύσκολή συμφωνία, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με δεδομένους τους σημερινούς συσχετισμούς στην Ευρώπη».


«Παρατηρούμε μια εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Βουλή. Την πλήρη διάλυση της χώρας εμείς θα τη σταματήσουμε» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πριν από την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για εκβιασμό του κοινοβουλίου ενώ απαίτησε να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη. Το πρώτη φορά Αριστερά θα γίνει πολύ σύντομα τελευταία φορά Αριστερά και μάλιστα με τις ψήφους των δικών σας βουλευτών», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

Εξαπέλυσε, δε, πυρά κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ενώ αναφερόμενος στα νέα μέτρα είπε πως «δεν μπορεί να ψηφίζει τα νομοσχέδια η αντιπολίτευση».

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση και το κόμμα των ΑΝΕΛ ως «μνημονιακούς» και όπως είπε «η διαχωριστική γραμμή μνημονιακών-αντιμνημονιακών έφυγε».

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κάντε τις κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Αρκεί να σωθεί η χώρα. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου», τόνισε ο κ ΜεΪμαράκης και απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό επισήμανε πως «όλες οι επιλογές σας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόεδρο της Βουλής, τονίζοντας πως «έχει δίκιο σε πάρα πολλά γιατί εκβιάζεται το κοινοβούλιο και για όσους πουν ότι κι εμείς το έχουμε κάνει, εμείς κριθήκαμε και σκληρά την 25η Ιανουαρίου».

Επιπλέον, προανήγγειλε τη σύσταση ομάδων εργασίας οι οποίες θα επεξεργαστούν το μνημόνιο.

«Θα παρουσιάσουμε εν συνεχεία ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, θα το φέρουμε στη ΔΕΘ για να το προχωρήσουμε μαζί και να το προτείνουμε στους εταίρους» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης.



 Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για το «εθνοκτόνο», όπως χαρακτήρισε, Μνημόνιο.

Τόνισε ότι η διαδικασία ψήφισης θυμίζει βίαια προσαγωγή, «καθώς 04:00 τα ξημερώματα μόνο πραξικόπηματα γίνονται...».

«Είναι τεράστιος ο εμπαιγμός των δήθεν αντιμνημονιακών του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν και να στηρίζουν μια μνημονιακή κυβέρνηση. Αν είχαν ποινικοποιηθεί τα προεκλογικά ψεύδη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν υπόδικη. Με το τρίτο καταστροφικό Μνημόνιο της Αριστεράς θυσιάζονται οι Έλληνες αγρότες, η ψυχή του Έθνους, για χάρη του κομματικού κράτους».


«Βουλευτές που ψηφίστηκαν για να σκίσουν τα μνημόνια τα υπογράφουν και βουλευτές που ψηφίστηκαν για να αντιπολιτευτούν, πολιτεύονται», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής.

«Δεν υπήρχε ομάδα χτυπημένη από το μνημόνιο που να μην της είπατε ένα ψέμα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε «τώρα κ. Τσίπρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας, Μεγάλο μέρος του νέου δανείου οφείλεται σε ψέματα».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη «η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνήσεις με ευρύτερες συμμαχίες και αλλαγές στον εκλογικό νόμο», με κατάργηση μεταξύ άλλων του μπόνους των 50 εδρών.

«Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτούς που παράγουν, στη νεολαία. Η ανεργία τρέχει προς το 30%. Λέτε ότι με το δημοψήφισμα σπείρατε ένα σπόρο. Πόσο κόστισε αυτός ο σπόρος. Μας περίσσευαν αυτά τα χρήματα;» ρώτησε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.



«To τρίτο μνημόνιο είναι γεγονός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο σφαγιασμός του ελληνικού λαού θα συνεχιστεί. Μάταια ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι παίρνει μέτρα προς όφελος του λαού», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Την ώρα που υπογράφει τον σφαγιασμό των λαϊκών στρωμάτων προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Αν ήθελε να μειώσει τα βουλευτικά προνόμια μπορούσε να φέρει για ψηφοφορία την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, για περιορισμό των βουλευτικών προνομίων», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι του μνημονίου, έχοντας το μυαλό της την προσφυγή στις κάλπες, προχωρώντας σε ρυθμίσεις για τα διόδια για τους κατοίκους τριών νομών, αφήνοντας άθικτες της λεόντειες συμβάσεις με τους εργολάβους», επεσήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

«Τα μέτρα του Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιεί όσα δεν πρόλαβαν να συνθλίψουν τα προηγούμενα Μνημόνια. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα μετρήσουν νέες απόλειες. Η σύνταξη θα αποτελέσει όνειρο θερινής νυκτός για τους εργαζόμενους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας, απαριθμώντας τις αρνητικές συνέπειες των προς ψήφιση μέτρων.

«Επειδή σας επέλεξε ο λαός πρέπει να τον γδάρετε και μάλιστα... σύριζα», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το νέο Μνημόνιο αποτελεί προδοσία για τον λαό».

«Προσκυνάτε το δόγμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τα κοράκια που είναι εθισμένα στη μυρωδιά της καμένης γης. Που ενδιαφέρονται μονάχα για το κέρδος. Δεν θα διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τη βία για να περάσετε αυτά τα μέτρα.
 Το δημοψήφισμα ήταν το άλλοθι για νέα μνημονιακά μέτρα», κατέληξε.


Σφοδρή επίθεση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι με την διαδικασία στη Βουλή ενταφιάζεται ο διαχωρισμός μνημόνιο-αντιμνημόνιο και μάλιστα από αυτούς που το χρησιμοποίησαν για να εξυπηρετήσουν τις πολιτκές τους σκοπιμότητες.
Πρώτη φορά αριστερά τρίτη φορά Μνημόνιο και μάλιστα το πιό σκλήρο, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπήκε στο αρχείο της Ιστορίας.

Η κα. Γεννηματά κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για αντιπολίτευση μίσους και διχασμού και διακυβέρνηση γεμάτη μεγαλοστομίες κενού περιεχομένου.

Δεν αποτελούσε το Μνημόνιο μονόδρομο αλλά ήταν αποτέλεσμα ανάξιων χειρισμών για τους οποίους ευθύνεται ο κύριος Τσίπρας.

Τέλος, επεσήμανε ότι στο εξής η στάση του ΠΑΣΟΚ θα καθορίζεται ανά περίπτωση και η στήριξη του δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση την οποία πρέπει να την γνωρίζουν οι Έλληνες», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή.

«Υπάρχει σε κανέναν αμφιβολία ότι εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν;» αναρωτήθηκε. «Φτάσαμε στο σημείο να απευθυνθούμε σε Ανατολή και Δύση».

Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα της Ευρώπης δεν είναι ταμπού για τον ίδιο. «Μακάρι να υπήρχε άλλη λύση που να φέρει ευημερία στον ελληνικό λαό, ακόμη και με άλλο νόμισμα. Αλλά τέτοια λύση δεν υπήρχε».

«Αυτή η συμφωνία διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι το αγγλικό. Αυτή η συμφωνία αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποκάλυψε ελέγχους για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, ενώ τόνισε ότι όσοι παρανομούν και κατηγορούνται για διαφθορά θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.



Κωνσταντοπούλου: «Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον Πρωθυπουργό»

Την πλήρη διαφοροποίησή της με την κυβέρνηση επισημοποίησε από το βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Είμαστε όχι αυτά που λέμε, αλλά αυτά που πράττουμε», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ντράπηκα με όσα έγιναν», υποστήριξε και μίλησε για προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε αλλά και για απόπειρα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».

«Δεν είναι πρωτοτυπία εκείνοι που φέρνουν Μνημόνια να κατηγορούν εκείνους που αντιστέκονται σε αυτά για παλιμπαιδισμό. Πόσες φορές ο κ. Σαμαράς δεν κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πρόεδρο δεκαπενταμελούς. Δεν είναι πρωτοτυπία να κατηγορούν όσους αντιστέκονται για προδοσία και σύμπραξη με τον εχθρό», είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

«Εκείνο που είναι πραγματική πρωτοτυπία σε όλη την Ευρώπη είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς να παραδίδει την λαϊκή εντολή στην τρόικα μαζί με τα κλειδιά της χώρας. Δεν αρκεί να λέτε δεν υιοθετούμε το μνημόνιο όταν ψηφίζετε την κατάλυση και των τελευταίων εγγυήσεων κοινοβουλευτικής λειτουργίας», τόνισε.

«Είμαστε όχι ό,τι λέμε αλλά ό,τι πράττουμε. Σήμερα επέλεξα να κάνω αυτό που κάνω όταν σπιλώνεται και παραποιείται η αλήθεια. Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί με έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να σταματήσω να το κάνω. Με πληγώνει και με στενοχωρεί η επιλογή του Αλέξη Τσιπρα να καταχωρηθεί στους πρωθυπουργούς των Μνημονίων και να επιλέξει να πετάξει τους συντρόφους του στα σκυλιά και να ανέχεται να τον υπερασπίζονται οι εκπρόσωποι του πιο παλιού και διεφθαρμένου διαπλεκόμενου κατεστημένου».

«Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου την διαδρομή μου την αξιοπρέπεια και την υπόσταση μου», τόνισε.



Θέατρο του παραλόγου η Βουλή

Σε μια συνεδρίαση που οι απειλές δίνουν και παίρνουν, οι κόντρες περισσεύουν και το θεαθήναι επισκιάζει την ουσία, οι βουλευτές αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς αναλώνονται σε προσωπικές αψιμαχίες, αποφεύγοντας να πουν κουβέντα για την... ταμπακιέρα, ήτοι το σκληρό Μνημόνιο που θα επιβάλουν στον λαό.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη της διαδικασίας, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί άμεσα το πακέτο των προαπαιτουμένων, η χώρα θα υποχρεωθεί να υπαχθεί σε πρόγραμμα-γέφυρα, με δυσμενέστερους όρους.

«Τα πράγματα είναι απλά. Στις 16:00 υπάρχει Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, με ψηφισμένη την δανειακή σύμβαση, μαζί με τις τροπολογίες. Αν δεν έχουμε ψηφισμένα τα σχέδια που σας ανέφερα, τότε θα οδηγηθούμε σε δάνειο-γέφυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλης, μιλώντας τις πρώτες πρωϊνές ώρες από τα έδρανα της Βουλής, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικά με το θέμα της εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Οικονομικών που τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως η συμφωνία με τους εταίρους, πρέπει να λαμβάνεται από την Βουλή.

Για τις τροπολογίες ο κ. Φίλης ανέφερε πως πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και να γίνει ενιαία συζήτηση.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται το επείγον της διαδικασίας, τόνισε ότι η όλη διαδικαστική εικόνα δεν τιμά τη Βουλή και ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή ανήκουν στον πρωθυπουργό και στην Πρόεδρο της Βουλής.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος εκτίμησε ότι «παρακολουθούμε ένα θέατρο που προκαλεί θλίψη στον ελληνικό λαό», κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε ανικανότητα, όσο και από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της συζήτησης των τροπολογιών και τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να δώσει τα όπλα που χρειάζεται ο υπουργός Οικονομικών.

O Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτη η διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών, χαρακτηρίζοντας ως ανούσια τη συζήτηση για το αν το Μνημόνιο πρέπει να συζητηθεί τις πέντε το πρωί ή νωρίτερα.



Εξάλλου, ένταση επικράτησε όταν τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.

Η αποστροφή του κου Παππά, σύμφωνα με την οποία «η ψήφιση του νέου Μνημονίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από μία άλλη προδοσία», προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Φίλη.

Στον κ. Φίλη απάντησαν μέσω φωνών, απειλών και ανοίκειων χαρακτηρισμών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με την προεδρεύουσα Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα.

Στην επίθεση πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τα έδρανα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το Μνημόνιο 3.

«Ο λαός παρακολουθεί μία εικόνα θλιβερή της κυβέρνησης και του συγκυβερνώντος κόμματος που εξηγεί γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Η χώρα υπέστη βλάβη τους τελευταίους μήνες. Είπατε κραυγαλέα ψέματα στον λαό. Δεν σώζεται έτσι η χώρα», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ξαφνικά επαπειλήθηκε ένταση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσπαθεί να ανακόψει τη φόρα του κ. Βενιζέλου, τονίζοντας ότι: «Επί του παρεμπίπτοντος ζητήματος ζητήσατε τον λόγο. Μην…»

«Μην κάνετε εξυπναδίστικες παρεμβάσεις σε μένα», ανταπάντησε ο Βενιζέλος για να συνεχίσει: «Πρόκειται για πολιτικό θράσος του κ. Τσακαλώτου να μας λέει ότι πρέπει επειγόντως να συμμετέχει στο Eurogroup με ψηφισμένα τα προπαιτούμενα.
Με συγκινεί. Αλλά ο ίδιος θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους του κ. Τσίπρα για αυτά που μας λέγατε πριν από χρόνια περί πραξικοπήματος επειδή ζητούσαμε ψήφιση μέτρων με τη μορφή του κατεπείγοντος, όπως κάνετε εσείς τώρα»…

«Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και κυρίως αυτής που αφορά το συνταξιοδοτικό», συμπλήρωσε. Παράλληλα έθεσε ζήτημα για τις διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό και ζητά να συζητηθεί η τροπολογία προσθήκη που νωρίτερα είχε καταθέσει και αφορά την οριοθέτηση της εξουσιοδότησης προς τον κ.Τσακαλώτο, καθώς όπως λέει, δεν καλύπτεται από την ΠΝΠ με την οποία είχε εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός για να υπογράψει συμφωνία.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες για τις συντάξεις.

Λίγο αργότερα, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί δεκάωρη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση της χώρας, επιλέγοντας συζήτηση μέχρι τις 07.00 το πρωί. Στην απόφαση αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και η πρόεδρος της Βουλής συμφώνησε: «Πρώτη φορά πράγματι, κ. Λαφαζάνη».

Με την ανακοίνωση της απόφασης η κα. Κωνσταντοπούλου παραδέχθηκε: «Πολύ κακώς είχα δηλώσει από την έδρα αυτή πως αυτή Βουλή μνημόνιο δεν θα ψηφίσει. Λυπάμαι γι’ αυτή μου την πλάνη».

Τα αίματα άναψαν εν νέου όταν στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τα λεγόμενά του ενόχλησαν τον αρχηγό της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονος διάλογος. 

«Μη μας προκαλείτε κύριε υπουργέ, γιατί θα σας απαντήσουμε κατάλληλα. Δεν γίνετε να μας προκαλείτε και να ζητάτε να στηρίξουμε το Μνημόνιο. Ακούς αυτό που σου λέω;», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προς τον κ.Τσακαλώτο, που αντέδρασε σε ανάλογο ύφος στις αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του.


Να καταστήσει η κυβέρνηση «κτήμα της» το τρίτο μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, παρατηρώντας πως «η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης».

Συγκρίνοντας τη νέα συμφωνία με παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε δηκτικά πως «προφανώς, έχουμε να κάνουμε με ένα αντιμνημονιακό, αριστερό, λεβέντικο και ηρωικό μνημόνιο και αυτό με κάνει να παρηγοριέμαι».

Στην ουσία, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ απέτυχαν δραματικά στο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους, επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία με τουλάχιστον 45 δισ. (επιστροφή των 11 δισ. του ΤΧΣ, 9 δισ. αφιερωμένα φέτος στο «πηγάδι της ύφεσης», 25 δισ. επιπλέον δανεικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), στα οποία προστίθεται και μια σειρά από φόρους - 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, 20-26% στους αγρότες 20 και 26%.

«Όσο για τον ισχυρισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο αλλά από το ευρωπαϊκό, τόνισε πως αυτό γίνεται με τίμημα τις κατασχέσεις στο ΕΣΠΑ σε περίπτωση αποτυχίας, ενώ και η συμφωνία με το ΔΝΤ θα βασίζεται και πάλι στο αγγλικό δίκαιο», πρόσθεσε.

«Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν το τέλος των 5 ευρώ, ή αν θα λάβουν ισοδύναμα μέτρα» ανέγνωσε από το σχέδιο νόμου ο κ. Χατζηδάκης. «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια» σχολίασε.



«Η φορολογική προσαρμογή είναι 2,5% του ΑΕΠ και άλλο 1% το 2018», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών, ενώ η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται οριακά στο 0,3% - 0,4% του ΑΕΠ».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι «τα προηγούμενα μνημόνια μείωσαν τις συντάξεις κατά 40% και τους μισθούς 18%».

«Δεν τίθεται θέμα αν είναι κάτι συμβατό με αυτό που θα θέλαμε. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και έγιναν τεράστιοι συμβιβασμοί», παραδέχθηκε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία αυτή «είναι η καλύτερη επιλογή για την χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως «είναι εν πολλοίς παραπλανητική» η βασική διαπίστωση της αντιπολίτευσης πως η χώρα και η οικονομία οδηγήθηκε στο τρίτο πρόγραμμα λόγω των εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα «αδιέξοδο που απαρτιζόταν από δύο προβλήματα: τα τεράστια δάνεια που έπρεπε να αποπληρώσει και τα τεράστια πλεονάσματα που έπρεπε να παράγει για να τα πληρώσει».



Μαύρη ειν' η νύχτα...

Πλέον, οι... νυσταγμένοι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τo πρωί τα προαπαιτούμενα για το νέο Μνημόνιο, στη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 2:00 τη νύχτα, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιαστεί πάνοπλος στο Eurogroup της Παρασκευής.

Έπειτα και από τις τελευταίες διαδικασίες, η κυβερνούσα παράταξη θα βγει βαθύτατα διχασμένη. Ενδεικτική της κατάστασης στο εσωτερικό του κόμματος είναι η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι «δεν έσκισε ο ΣΥΡΙΖΑ το Μνημόνιο, αλλά το Μνημόνιο έσκισε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκε το εξόχως παράδοξο φαινόμενο βουλευτές της συμπολίτευσης να κατακεραυνώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης με τα στελέχη της αντιπολίτευσης να σπεύδουν με θέρμη να τις υπερασπιστούν.

Όσα πρωτοφανή εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης «δείχνουν» ότι δύσκολα θα αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες, καθώς οι προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το non paper του Μαξίμου, μέσω του οποίου έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγορώντας τον ως... ομοϊδεάτη του Σόιμπλε, καθιστούν αδύνατη τη συνύπαρξή τους εντός της ίδιας πολιτικής στέγης.

Εξάλλου, ο ίδιος ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέο αντιμνημονιακού πολιτικού φορέα.

«Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας.
Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο «μανιφέστο» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Iskra.gr, που απηχεί τις θέσεις της ομάδας του τέως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.



Show στη Βουλή: The best of...

Από νωρίς η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι... Άπαντες γνώριζαν ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα τραβήξουν σε μάκρος και οι κόντρες θα δώσουν και θα πάρουν. Οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ακονίσει τα ξίφη τους και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να τα διασταυρώσουν...

Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών για την προετοιμασία της σύγκλησης της Ολομέλειας, το μεσημέρι της Πέμπτης, οι βουλευτές ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, χαρίζοντας στιγμές απείρου κάλλους στο φιλοθέαμον κοινό.

Οι προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων του λαού πρόσφεραν στιγμές γέλιου, αλλά κυρίως προβλημάτισαν, καθώς τη στιγμή που η Βουλή εκλήθη να ψηφίσει δυσβάσταχτα για τους πολίτες μέτρα, ουδείς ασχολήθηκε με την ταμπακιέρα...

Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστικό ρόλο στο show της ημέρας είχε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου...





απο τη zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου