Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Προβληματισμός στο Μαξίμου: Εκλογές άμεσα ή το Νοέμβριο;


Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για το θέμα των πρόωρων εκλογών καθώς συγκρούονται δύο απόψεις.
Όλα είναι στο τραπέζι και δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Πρωθυπουργός ακύρωσε την
ευρεία σύσκεψη με συνεργάτες του που επρόκειτο να γίνει σήμερα Τρίτη και περιορίστηκε σε άτυπες συσκέψεις και κατ' ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς, όπως τον Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

Μαξίμου: Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις
Σε σχετικό ερώτημα, οι πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα και πως τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση.
«Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος» ανέφεραν. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέφερε την εικόνα που έχει για την Οικονομία στον Πρωθυπουργό και αναχώρησε λίγο πριν τις 17:00 από το Μαξίμου.

Το δίλημμα του Πρωθυπουργού
Από τη μια μεριά, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πιέσεις για να αποφύγει αυτή τη στιγμή να στήσει κάλπες. Οι θιασώτες της θεωρίας αυτής, θεωρούν ότι πρέπει να έχει πρώτα στα χέρια του ένα προεκλογικό χαρτί, ιδίως μετά την πλήρη μεταστροφή από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Ενα τέτοιο «ατού» θα μπορούσε να είναι η ελάφρυνση του χρέους και μια τέτοια συζήτηση θα γίνει μετά τον Οκτώβριο.

Ως εκ τούτου, εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να κλείσει την Ολομέλεια, να ανοίξει τα θερινά τμήματα της Βουλής στα οποία να τοποθετήσει «προεδρικούς βουλευτές» οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους χωρίς εκπλήξεις και διαρροές ψήφων. Οι εφαρμοστικοί πιθανότατα θα περάσουν από το πρώτο θερινό τμήμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ολομέλεια θα ανοίξει τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 5/10, την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, οπότε οι όποιες κινήσεις (ψήφος εμπιστοσύνης, πρόωρες εκλογές) θα μετατεθούν για τότε.
Κατά την διάρκεια λειτουργίας των θερινών τμημάτων, δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, οπότε, αν υπερισχύσει το σενάριο αυτό, οι κάλπες – αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση - θα στηθούν εντός του Νοεμβρίου.

Για το σκοπό αυτό συνεργάτες του κ. Τσίπρα έχουν έτοιμο το διάταγμα για κλείσιμο της Ολομέλειας το οποίο – εφόσον ληφθεί αυτή η απόφαση – θα προωθηθεί άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου πάντως δηλώνουν ότι μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχει παραληφθεί τέτοιο αίτημα από την Ηρώδου του Αττικού.
Στον αντίποδα, η δεύτερη – εξίσου ισχυρή άποψη – στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι να πάει ο Αλέξης Τσίπρας σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αξιοποιήσει την συγκυρία, να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και να μην «σέρνεται» η κυβέρνηση με τους διαφωνούντες.

Ο ρόλος της Αριστερής Πλατφόρμας
Στελέχη των διαφωνούντων διαβλέπουν ότι πίσω από τις κινήσεις τακτικής κρύβεται η πρόθεση του Μαξίμου να «εκθέσει». Αλλοι διαμηνύουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όποτε τεθεί τέτοιο θέμα, όπως η Σόφη Παπαδόγιαννη με άρθρο της στην iskra.gr. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν πρέπει να δώσουν άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα να τους «κολλήσει τη ρετσινιά ότι έριξαν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση» με αποτέλεσμα τα πάντα να είναι ρευστά και στην «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ.

απο το reporter.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου