Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΣΙΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΗΠΑ – ΚΡΑΧ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ -10,5% – 3 ΔΙΣ Η “ΑΞΙΑ” ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Πτώση 10,5% για το ΓΔ.
 Πτώση από 19% ως 26% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ για την Εθνική,  919,4 εκατ. ευρώ για την Alpha,  ενώ Πειραιώς και Eurobank έχουν περιορισθεί στα
439,4 και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύνολο κεφαλαιοποίησης 3, 120 δις ευρώ μόλις!

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 0,1910 ευρώ με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ. ευρώ.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,030 ευρώ με πτώση -23,08% , με κεφαλαιοποίηση 31,3 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 8,65 ευρώ με πτώση -0,57% και
κεφαλαιοποίηση  171 εκατ. ευρώ.

Κατάρρευση για δεικτοβαρή blue chips: στο -17% ΟΤΕ, ΔΕΗ, απώλειες 16% για Ελλάκτωρ, Folli Follie, 12% για Τιτάν, 11% για Coca Cola.

Απώλειες 12,77% για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που βυθίστηκε στις 163,12 μονάδες, εξαΰλωση για τον Δείκτη Τραπεζών που με 22,67% κατέρρευσε στις 163,37 μονάδες.
Διψήφιες απώλειες σημειώθηκαν για μετοχές των ΟΤΕ (-17,28%), ΔΕΗ (-17,91%), Coca Cola/hbc (- 11,49%), TITAN (12,57%), FF Group (-16,67%), ΕΥΔΑΠ (-14,48%), Ελληνικά Πετρέλαια (-10,60%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-16,15%).


ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Κραχ σήμερα σε όλες τις  χρηματιστηριακές αγορές.
 Κραχ και στο ήδη κατεστραμένο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ με μεγάλη βουτιά άνοιξε και η Wall Street.
Οι τράπεζες καταγράφουν απώλειες μέχρι και  25% ενώ και στον FTSE 25 η κατάσταση είναι δραματική.
 
Η νέα δραματική πτώση στο χρηματιστήριο της Κίνας και η πτώση του πετρελαίου στα 39 δολάρια προκαλούν παγκόσμιο sell off στις αγορές με απώλειες έως -7% σε Κίνα, Αραβικά κράτη ενώ μεγάλες πιέσεις ασκούνται και στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Δείκτης στην ΑΘΉΝΑ  διαπραγματεύεται στις 567 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 628,83 μονάδες.
Η παγκόσμια αναταραχή στα χρηματιστήρια ακολουθεί την κλιμάκωση των ανησυχιών για την πορεία της κινεζικής οικονομίας μετά την  αιφνιδιαστική υποτίμηση του κινεζικού γουάν στις 11 Αυγούστου η οποία πυροδότησε φόβους ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι χειρότερη απ΄ ό,τι έχει εκτιμηθεί.

ΜΕ ΒΟΥΤΙΑ ΑΝΟΙΞΕ Η WALL STREET

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει πάνω από 600 μονάδες (-4,1%) στις  συναλλαγές της Δευτέρας, έχοντας βρεθεί στα πρώτα λεπτά να σημειώνει βουτιά άνω των 1.000 μονάδων.
Ο S&P 500 υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 4% με τον δείκτη να χάνει πλέον πάνω από 10% από τα υψηλά του περασμένου Μαΐου.
Ο  Nasdaq υποχωρεί σε ποσοστό 4,5%, ενώ βρέθηκε νωρίτερα να σημειώνει κάθετη πτώση 8,7%.


ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Απώλειες που ξεπερνούν το 5% καταγράφουν οι μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης χάνει 6,75%, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 χάνουν από 4,5% και ο αγγλικός FTSE 100 κινείται 4% χαμηλότερα.
Ο ελβετικός SMI κινείται 3,9% χαμηλότερα.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 4,11%, ο πορτογαλικός PSI 20 χάνει πάνω από 5,11% και ο ιταλικός ΜΙΒ σημειώνει απώλειες 3,25%.

Η ΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ  ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ “ΣΗΜΑ” ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Χάος επικράτησε στις αγορές της Ασίας τη Δευτέρα, με τα ετήσια κέρδη των κινεζικών μετοχών να εξανεμίζονται και με τις απώλειες στους κυριότερους κινεζικούς δείκτες να ξεπερνούν το 8%.
Οι φόβοι για τις συνέπειες της επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έχει προκαλέσει πανικό τόσο στους επενδυτές,  όσο και στις οικονομίες που συνδέονται άμεσα με την κινεζική οικονομία.
Στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κλείνει με απώλειες  3,73%,  ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 4,61% χαμηλότερα.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite διέγραψε όλα τα ετήσια κέρδη του σήμερα, με το selloff να φτάνει το 8,46%, ενώ στο Xονγκ Κονγκ o δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 5,23%.

Οι μόνες ελπίδες εναποθέτονται στις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου  ώστε να αποτρέψει μία μακροπρόθεσμη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας.

Το Dow Jones Newswires επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους και συμβούλους της PBOC τους οποίους δεν κατονόμαζε, ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ετοιμάζεται να “πλημμυρίσει” με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν.
Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, θα σήμαινε ότι οι “μανούβρες” της PBOC των τελευταίων δύο εβδομάδων με το νόμισμα της χώρας δημιουργούν προβλήματα, και την υποχρεώνουν να καταφύγει, τελικά, στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που απέτυχαν μέχρι στιγμής να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Sensex στην Ινδία έχασε 3,86%, ο ΙDX στην Ινδονησία υποχώρησε 4,37%, ο Κοspi στη Ν. Κορέα έκλεισε με απώλειες 2,47% και ο TWII στην Ταιβάν κινήθηκε με απώλειες της τάξης του 4,84%.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν χτες και τα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του παγκόσμιου selloff στις μετοχές και των αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της κινέζικης οικονομίας.

Στην μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, την Σαουδική Αραβία, το χρηματιστήριο υποχώρησε σχεδόν κατά 7%, ενώ αντίστοιχες ήταν και οι απώλειες στο Ντουμπάι.
 Καθοδικά κινήθηκαν εκ νέου οι χρηματαγορές σε Άμπου Ντάμπι και Ντόχα, που αμφότερα υποχώρησαν κατά 5%.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ…

Διαστάσεις λαμβάνει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απειλώντας πλέον τα επίπεδα των 600 μονάδων, τα οποία και αποτελούν τα χαμηλότερα της τελευταίας τριετίας.

Ειδικότερα, στις 13:57, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 5,42% στις 600,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 12,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 5,88% στις 175,99 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 11,87% στις 186,18 μονάδες.


Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να φτάνει σε νέα χαμηλά έτους, εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικής αβεβαιότητας και του έντονα αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,63% στις 612,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 4,26% στις 179.03 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 7,35% στις 195,73 μονάδες.

Η αγορά παρακολουθεί με έντονο σκεπτικισμό τις κινήσεις των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προσπαθώντας να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η προεκλογική περίοδος στην εφαρμογή των πρώτων απαιτήσεων των πιστωτών, οι οποίες περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο.

Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, δεν λείπουν και οι φωνές που αναφέρουν ότι στις προσεχείς εκλογές πιθανότατα θα προκύψει μια πιο συνεκτική κυβέρνηση, η οποία θα είναι πιο σταθερή κατά την εφαρμογή του μνημονίου.

Από την άλλη, το διεθνές κλίμα δεν βοηθά καθόλου την εγχώρια αγορά να ενεργοποιήσει τις στηρίξεις της.
Τα Χρηματιστήρια από την Ιαπωνία ως την Ινδονησία χτυπήθηκαν σκληρά επειδή οι κινεζικές μετοχές κατρακύλησαν σήμερα, ενώ και τα εμπορεύματα κινούνται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.
Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σημειώνουν απώλειες άνω του 2%.

Στο ταμπλό τώρα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καταγράφουν απώλειες άνω του 7%, με τηνEurobank να είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια, αφού βρίσκεται στο -9,52%.

Απώλειες που φτάνουν το 6,37% σημειώνει η ΕΕΕ, η Βιοχαλκο χάνει 5,58%, η Folli Follie είναι στο -5,38%, η ΓΕΚ Τέρνα στο -5% και η ΔΕΗ στο -5,12%.

Απώλειες άνω του 3% καταγράφουν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ,  ενώ άνω του -2% είναι οι μετοχές των Λαμδα, Aegean,Grivalia, Jumbo, ΟΠΑΠ,  ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου