Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη Τσίπρα: Tι είπε για δημοψήφισμα, grexit και το μήνυμα στους αντάρτες


Αυτό το εξάμηνο ήταν μια περίοδος μεγάλων εντάσεων και συγκινήσεων δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», προσθέτοντας πως πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη του δώσαμε.
Σε αυτό το εξάμηνο, υπογράμμισε υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και διαφορετικές επιδιώξεις από τις δυο πλευρές.
Η εντολή που πήραμε ήταν να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ακόμη και αν εμείς ματώσουμε, να σταματήσει να ματώνει ο λαός. 
Η εντολή που πήραμε από το λαό ήταν να
κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, δεν υποσχεθήκαμε ένα υγιεινό περίπατο. Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε μια σκληρή μάχη, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είχα αυταπάτες, έκανα λάθος υπολογισμούς, αλλά σε κάθε βήμα ενημέρωνα το λαό, έλεγα τις προθέσεις μου, τόνισε.

Αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο, σημείωσε με νόημα ότι η κοινωνία και ο λαός, άφησαν πίσω πολλές φορές, το κόμμα αλλά και την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά, ορισμένοι γκρίνιαζαν...

Μονόδρομος το δημοψήφισμα

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρακτικά δεν είχε άλλη επιλογή. Σημείωσε πως ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου, αλλά μονόδρομος.
Η βασική στάση των εταίρων μας ήταν ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση και να πάρει ό,τι απομένει από το προηγούμενο πρόγραμμα σε χρηματοδότηση.
Μας έδιναν δηλαδή περίπου 13 δισ. για 5 μήνες παράταση, στους οποίους θα είχαμε τρία reviews. Το βασικό πρόβλημα ήταν πως οι ευρωπαίοι δεν ήθελαν να πάνε στα κοινοβούλια τους και να ζητήσουν φρέσκα χρήματα για την Ελλάδα, υπογράμμισε.
Το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να «ξεμπροστιάσει» τους ξένους και τη σκληρή στάση τους. Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε Παρασκευή πρωί σε μια σύσκεψη στις Βρυξέλλες μετά το τελεσίγραφο που λάβαμε από τους εταίρους.
Το βράδυ συγκάλεσα το κυβερνητικό συμβούλιο του οποίου τη συνεδρίαση διέκοψα για να επικοινωνήσω με Μέρκελ και Ολάντ, είπε.
Από τους δυο ηγέτες ζήτησα να συμβάλουν ώστε να υπάρξει μια ηρεμία στη χώρα μέχρι να πάμε το δημοψήφισμα. Και οι δυο μου είπαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, υπόσχεση που δεν κράτησαν, τόνισε ο πρωθυπουργός. 
Μόνο η Μέρκελ με προειδοποίησε ανοιχτά και δημόσια ότι το δημοψήφισμα περιέχει το ερώτημα δραχμή ή ευρώ, σημείωσε.
Η επιβολή των capital controls ουσιαστικά προήλθε από τους δανειστές και ήταν μια εκβιαστική απόφαση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 
Το δημοψήφισμα έκανε την Ελλάδα κέντρο του πλανήτη.

Στο τραπέζι το σχέδιο Grexit

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ζημιά από τα capital controls είναι αναστρέψιμη ενώ εκτίμησε ότι το πρωτογενές ισοζύγιο ενδέχεται να είναι μηδενικό εφέτος, αναλόγως των συνθηκών.
Σημείωσε ακόμη ότι το σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει και θα παραμείνει στο τραπέζι όσο δεν υπάρχει λύση για το χρέος .
Νιώθω, υπογράμμισε, ότι ο Ελληνικός λαός κατέληξε ως τον δραπέτη την ώρα που τον συλλαμβάνουν και καταλήγει σε ένα σκληρότερο κελί από αυτό στο οποίο δραπέτευσε.
Ο τρόπος για να δραπετεύσουμε, λένε ορισμένοι, θα ήταν να πέσουμε στην τάφρο με τους κροκόδειλους και τα ηλεκτροφόρα σύρματα. Εγώ διαφωνώ. Θα απελευθερωθούμε αν δημιουργήσουμε ένα κίνημα υπέρ της απελευθέρωσης του λαού.

Οχι σε νέα προαπαιτούμενα

Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, και όταν όλος ο κόσμος είδε πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό, δεν μπορεί κανείς να αξιώνει ιδιοκτησία του προγράμματος, υπογράμμισε. Η κυβέρνηση θα το εφαρμόσει αλλά θα προσπαθήσει να βρει αντισταθμιστικά μέτρα. Τη μάχη δεν θα την εγκαταλείψουμε, η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε στις 12 Ιουλίου, σημείωσε.
Οι φήμες για νέα προαπαιτούμενα ξεκινούν από εδώ, πάνε έξω και μετά ξαναγυρνάνε εδώ. Εγώ ξέρω το πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτά που συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Λάθος η αύξηση του ΦΠΑ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα προηγούμενα μνημόνια είχαν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ είχαν και ονομαστικές μειώσεις μισθών.
Μια καλή συμφωνία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα ήταν αυτή που θα έδινε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας, μια ρύθμιση για το χρέος αλλά και έναν έντιμο συμβιβασμό.
Σημείωσε ότι θεωρεί λανθασμένη την αύξηση του ΦΠΑ.
 Αυτό που χρειάζεται είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.


Το δικό του μήνυμα στους αντάρτες του κόμματος που εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη συμφωνία που επετεύχθη με τους πιστωτές μας και διαφοροποιούνται, έστειλε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέντευξή του Στο Κόκκινο,  ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:
«Είναι μικρόμυαλοι όσοι πιστεύουν ότι η επανάσταση θα γίνει με εφόδους στα Χειμερινά Ανάκτορα».
Ο κ Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι η αριστερά δεν μπορεί να έχει τον φόβο απέναντι στην ευθύνη και ότι δεν θα πρέπει να υποχωρήσει τώρα, παρά τον συμβιβασμό στον οποίο προχώρησεη κυβέρνηση. «Κάποιοι λένε ότι δεν έχει νόημα η αριστερά να είναι στην κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες. Τί να πούμε στο λαό; Να αναλάβει πάλι το χρεοκοπημένο σύστημα τη διακυβέρνηση της χώρα, αυτό το οποίο οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο; Να σου λέει ο λαός δεν θέλω αυτούς, θέλω εσείς να προσπαθήσετε και εσύ να λες κάτι άλλο;
Να πω εγώ ότι αυτό πρέπει να κάνουμε. Τί θα κάνουμε; Θα απέχουμε από τις εκλογές για να μη μας ψηφίζει ο λαός, επειδή εμάς θέλει;
Εάν ο λαός αντιληφθεί ότι του λες κατάφατσα ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τα πράγματα από θέση διακυβέρνησης μια φορά, τότε δεν θα σε εμπιστευτεί ούτε ως αντιπολίτευση, 10 φορές. Έτσι η αριστερά κλείνει οικειοθελώς, εάν οδηγηθεί σε λογικές αναχωρητισμού, κάθε δυνατότητα να αλλάξει πράγματα. Είναι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

Σχετικά με το εναλλακτικό σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, είπε: «Τα συστημικά μέσα ζητούν ακόμη και ποινικές διαδικασίες για τον αν ο Βαρουφάκης είχε πλάνο διαχείρισης της κρίσης. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε οικονομική καταστροφή».

Αναφερόμενος στο τί κέρδισε η χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα με θετικούς όρους. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη».

www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου