Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ο γνωστός αρθρογράφος Hugo Dixon, σχολιάζει την ελληνική κρίση

Ο γνωστός αρθρογράφος και αναλυτής του πρακτορείου Reuters, Hugo Dixon, σχολιάζει με εννέα αναρτήσεις του στο Twitter για το τι να περιμένουμε μετά το ελληνικό «Οχι» στο δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών.

1. Το δημοψήφισμα ήταν ένας διαγωνισμός μεταξύ περηφάνιας και
φόβου. Ο Τσίπρας «έπαιξε» τους Έλληνες όμορφα. Η αντιπολίτευση ήταν αδύναμη.

2. Αν η Ελλάδα πάει από καταστροφή σε καταστροφή, ο Τσίπρας μπορεί ακόμη να ρίχνει το φταίξιμο στους ξένους και να βγαίνει πιο έξυπνος από την αντιπολίτευση.

3. Πολύ σημαντικό η ελληνική αντιπολίτευση να αναδιαταχτεί. Μοιράζονται το φταίξιμο.

4. Οι πιστωτές θα πιστέψουν ότι ο Τσίπρας μπορεί να εφαρμόσει μια συμφωνία στην περίπτωση που συνασπιστεί με τα άλλα κόμματα.

5. Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα δει μια πτώση στο ΑΕΠ της τάξης 5-10%

6. Όποιος πιστεύει ότι τα capital controls θα καταργηθούν σε μία εβδομάδα «μάλλον κάτι καπνίζει».

7. Ακόμη και εάν υπάρξει μία συμφωνία (μεγάλο εάν) τα capital controls θα καταργηθούν σταδιακά ακολουθώντας την αύξηση της αξιοπιστίας, αλλιώς οι καταθέσεις θα εξαφανιστούν από την Ελλάδα.

8. Οι πιστωτές είναι χωρισμένοι σε «γεράκια» (Γερμανία, Ισπανία) και «περιστέρια» (Ιταλία, Γαλλία). Δεδομένου ότι χρειάζεται ομοφωνία, να αναμένετε σκληρή στάση. 

9. Περιμένετε και από τις δύο πλευρές να περάσουν από το στάδιο του να θέλουν μια συμφωνία, για να καλύψουν τα νώτα τους σε περίπτωση που αρχίσουν οι αλληλοκατηγορίες (blame game), αλλά τα εμπόδια είναι τόσο μεγάλα, που δεν αναμένω τελικά μια συμφωνία

απο την  Εξπρές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου