Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

MarketWatch: "Μετά την Ελλάδα, όλοι θέλουν ένα Plan B για να βγουν από το ευρώ"

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να μην είναι πλέον υπουργός Οικονομικών ωστόσο, αφήνει πίσω του μεγάλη κληρονομιά όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στο Marketwatch o δημοσιογράφος Matthew Lynn ο οποίος μάλιστα την παρομοιάζει με ταινία του Jason Bourne, με πιθανό όνομα «Βαρουφάκης Legacy».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, η κληρονομιά του Έλληνα πρώην υπουργού Οικονομικών είναι ακόμη πιο
σημαντική, καθώς θα διαμορφώσει την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Ο αρθρογράφος του κειμένου, αναφέρεται στο Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα υποστηρίζοντας πως κάθε χώρα θα πρέπει να έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα. Κάτι που σημαίνει ότι το ευρώ δεν είναι πλέον ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά αντ 'αυτού ένα καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, που πρόκειται να γίνει λιγότερο σταθερό.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να ενδώσει και να αποδεχθεί τους τιμωρητικούς όρους από τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε., που θα ωθήσουν την οικονομία της χώρας ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση.
Τώρα, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είχε ένα Plan B.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι δικαιολογημένα ατελής, όμως περιλάμβανε τη δημιουργία IOUs, κάτι που στην πραγματικότητα θα αποτελούσε ένα οιονεί νόμισμα και, παραδόξως, προέβλεπε το χακάρισμα του ελληνικού φορολογικού συστήματος προκειμένου να δημιουργηθούν αποθεματικοί λογαριασμοί για κάθε φορολογούμενο.

Σε περίπτωση που το σχέδιο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή, θα έπρεπε να γίνει αιφνιδιαστικά και ίσως από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν ήταν ποτέ πιθανό να γίνει έξι μήνες νωρίτερα, με πολλή προετοιμασία για τη μετάβαση. Το σημαντικό σημείο ήταν ότι το σχέδιο υπήρχε.

Ο Matthew Lynn υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί εργάζονταν για κάτι παρόμοιο, όπως έγινε με το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινό Grexit.
Και τα δύο σχέδια όμως ήταν απολύτως λογικά. Η μόνη πραγματική διαφορά ήταν ότι το ένα αφορούσε το σπάσιμο των δεσμών από την ίδια την Ελλάδα και το άλλο να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Και τα δύο σχέδια καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: ο... φυλακισμένος να απελευθερώνεται, ακολουθώντας όμως διαφορετική διαδικασία.

Σίγουρα τώρα κάθε υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη θα ερωτάται τώρα συνεχώς αν και η χώρα του, όπως και η Ελλάδα, έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα εναλλακτικό νόμισμα.
 Θα είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση για να απαντήσει.
Εάν πει όχι, τότε θα φανεί ανεύθυνος –ούτως ή άλλως, ένα από τα βασικά καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι να προετοιμάζεται για κάθε είδους τρομερό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί. Εάν όμως πει ναι, τότε υποτιμά την ιδιότητα της χώρας του ως μέλους στο ενιαίο νόμισμα.

Το πρόβλημα τώρα είναι πώς ένα νόμισμα μπορεί να λειτουργήσει υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Η κληρονομιά Βαρουφάκη είναι, στην πραγματικότητα, ένα αναστρέψιμο ευρώ.
Μια χώρα μπορεί να είναι μέλος, αλλά μόνο για όσο και εφόσον αυτό λειτουργεί. Θα υπάρχει πάντα ένα Plan Β αποθηκευμένο κάπου μακριά, για κάθε ενδεχόμενο.

Και όμως, αυτό δεν είναι νόμισμα, είναι ένα σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας.
 Το πρόβλημα είναι ότι τα συστήματα αυτά, συχνά δεν επιβιώνουν από ένα οικονομικό σοκ.
Το ευρώ είναι κλονισμένο τώρα, όμως οι πιθανότητες να επιβιώσει στο επόμενο μεγάλο κύμα ή αναταραχή στις αγορές, έχουν περιοριστεί δραματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου