Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Mνημόνιο 51 δισ. ευρώ

Υποβλήθηκε την Τετάρτη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το ελληνικό αίτημα για χορήγηση οικονομικής στήριξης, με τον εκπρόσωπο του ESM να επιβεβαιώνει ότι έλαβε το σχετικό αίτημα από την Αθήνα.

Στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλούμ και τον γενικό διευθυντή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ γίνεται λόγος για
τριετές πρόγραμμα βοήθειας, προκειμένου να μπορέσει η χώρα «να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις» και «να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα όταν ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή.

Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν πως στην επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναφέρει κάποιο ποσό, ούτε τα 29,1 δισ. που ζητούσε ο πρωθυπουργός στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Bild το δάνειο θα έχει ύψος 51 δισ. ευρώ, ενώ οι FT ανεβάζουν ακόμη παραπάνω τον λογαριασμό για τα σκληρά μέτρα, θεωρώντας δεδομένο ότι θα έχει τριετή διάρκεια.



Τέλος, η επιστολή κάνει λόγο για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, αν και με πολύ πιο ήπιο τόνο σε σχέση με προηγούμενα αιτήματα. «Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία να διερευνήσει πιθανά μέτρα που θα λάβει έτσι ώστε το χρέος του επισήμου τομέα να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα», προστίθεται στο κείμενο.

Όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, «ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στους θεσμούς υποβάλλει αίτημα για στήριξη στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM λαμβάνοντας υπ' όψιν τον κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτος-μέλος και της ζώνης του ευρώ (σ.σ. απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί τέτοιους είδους βοήθεια). Η Ελλάδα ζητεί δάνειο βάση του άρθρου 13 δηλαδή δάνειο που συνοδεύεται με όρους και αιρεσιμότητες/προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων τα οποία θα πρέπει να εγγράφονται ρητά σε Μνημόνιο (MOU)».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό αίτημα θα τεθεί επί τάπητος στο Euro Working Group, την ίδια στιγμή που ελήφθη η απόφαση για αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή που απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ESM με το αίτημα για τη χρηματοδότηση.

Το κείμενο της επιστολής

«Αγαπητέ πρόεδρε και γενικέ διευθυντή,

»Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας υποβάλλω ένα αίτημα για στήριξη σταθερότητας με βάση τα άρθρα 12 και 16 της Συνθήκης του ESM, εξαιτίας του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτος-μέλος και της ευρωζώνης στο σύνολό της.
 
»Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM ένα δάνειο (Δάνειο ή πρόγραμμα) για μια περίοδο τριών ετών, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Κατευθυντήριων Γραμμών για τα δάνεια. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους της Ελλάδας και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.



»Σύμφωνα με τις αρχές του μεσο-μακροπρόθεσμου προγράμματος, η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και μέτρων, που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, χρηματοοικονομικής σταθερότητας και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του προγράμματος, προτείνουμε την άμεση εφαρμογή σειράς μέτρων, ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:


  • Μέτρων που σχετίζονται με φορολογικές μεταρρυθμίσεις
  • Μέτρων που συνδέονται με τις συντάξεις.
»(Το πρόγραμμα) Θα περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Ελληνική Δημοκρατία για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, θα παραθέσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια συνολική και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, για αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς, που θα παρουσιαστούν στο EuroGroup.

»Εκτός από τα παραπάνω, είναι ο εκφρασμένος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, ότι μέχρι το τέλος της τριετούς διάρκειας του Δανείου ή και νωρίτερα, θα ανακτήσει πλήρη και προσιτή χρηματοδότηση από την αγορά για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες καθώς και μια βιώσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση. Στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων που θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία να διερευνήσει πιθανά μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε το χρέος του επισήμου τομέα να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

»Η Ελλάδα δεσμεύεται να τιμήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και εγκαίρως. Εμπιστευόμαστε ότι τα κράτη-μέλη εκτιμούν τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματός μας για το Δάνειο αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αστάθειας του τραπεζικού μας συστήματος, την έλλειψή μας σε διαθέσιμη ρευστότητα, των επικείμενων υποχρεώσεών μας, τη συσσώρευση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και της εκφρασμένης επιθυμίας να διευθετήσουμε τις εκκρεμείς οφειλές με το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας.

»Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να τηρεί τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Περιμένουμε με ανυπομονησία την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας. Για να αποφευχθεί κάθε αμφιβολία, η παρούσα επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη επιστολή - αιτημά μας με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015».

Eπιστολή ESM προς Κομισιόν και ΕΚΤ για το ελληνικό δάνειο

Να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με επιστολή του προς τους Μάριο Ντράγκι και Πιερ Μοσκοβισί, αντίστοιχα.

Κατόπιν του ελληνικού αιτήματος για την παροχή νέου δανείου, ο ESM με επιστολή του, εξουσιοδοτεί την ΕΚΤ και την Κομισιόν:

1. Να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και των κρατών μελών.

2. Να αξιολογήσουν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

3. Να αξιολογήσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστολή

Τριετές πρόγραμμα και πάνω από 51 δισ. προβλέπει η Bild

Για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα το οποίο θα διαρκέσει τρία χρόνια και του οποίου τα κεφάλαια θα διαθέσει το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, ESM, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχει δυνατότητα παράτασης του προγράμματος έπειτα από τα τρία χρόνια, αν αυτό είναι επιτυχές.

«Συζητούμε τώρα ένα νέο τρίτο πακέτο στήριξης», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ΔΝΤ υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια στα 51 δισ. ευρώ. Αν το πρόγραμμα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 2 χρόνια, τότε η συνολική βοήθεια θα ξεπερνούσε αποφασιστικά τα 51 δισ. ευρώ. Εξάλλου, υπό συζήτηση βρίσκεται η αύξηση των έκτακτων δανείων της ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει επίσης η Bild.

Και συμπληρώνει πως εξετάζεται, επίσης, ένα δάνειο - γέφυρα 6,7 δισ. ευρώ προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να κατορθώσει να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις των ομολόγων τα οποία κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

απο τη  zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου