Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Θα διαρκέσουν μήνες τα capital controls


Tα capital controls στις ελληνικές τράπεζες θα διαρκέσουν για μήνες, μέχρι να έρθει και πάλι «φρέσκο» χρήμα από την Ευρώπη μαζί με μια σαρωτική αναδιάρθρωση, εκτιμούν αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Reuters.

H αποκατάσταση των ελληνικών τραπεζών θέτει ένα
δύσκολο ερώτημα, επισημαίνει το δημοσίευμα. Η Ευρωζώνη θα ζητήσει από τους ομολογιούχους ή τους μεγαλοκαταθέτες να επωμιστούν τις απώλειες ή θα πρέπει ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των τραπεζών να προστεθεί στο ελληνικό χρέος;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι του κειμένου και, όσο μεγαλώνει η καθυστέρηση, τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση των τραπεζών.

«Οι τράπεζες είναι στην κατάψυξη και η ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ισχνή» τονίζει αξιωματούχος στο Reuters. Αυτό το πάγωμα της ρευστότητας είναι απίθανο να «αποφευχθεί» σύντομα, αν και οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων μπορεί να χαλαρώσουν λίγο ακόμη, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Πάντως, οι Ελληνες αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι από την καθοδική πορεία της οικονομίας και ζητούν επειγόντως απελευθέρωση των κεφαλαίων για τις τράπεζες.

«Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, ένα ποσό για τις πρώτες ανάγκες των τραπεζών» τόνισε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Αυτό θα πρέπει να είναι περίπου δέκα δισ. ευρώ» πρόσθεσε.

Για τις ελληνικές τράπεζες πάντως, μια επιλογή σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Όμως, μια τέτοια ενίσχυση από τον ESM προϋποθέτει ότι τις απώλειες θα πρέπει να επωμιστούν πρώτα οι ομολογιούχοι ή ακόμη και οι μεγαλοκαταθέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου