Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Κόκκινος συναγερμός…


Έχουμε τρία νέα δεδομένα: 
Μια συντριπτική νίκη του κ. Τσίπρα στο δημοψήφισμα της Κυριακής με 61%, πάνω ακόμη και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Την παραίτηση του Υπουργού των Οικονομικών κ. Βαρουφάκη καθ’ υπόδειξη του
πρωθυπουργού κατά τα φαινόμενα και τις πληροφορίες.
Τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για πρώτη φορά κατά τη διακυβέρνηση της παρούσας κυβέρνησης. 

Οι εξελίξεις λοιπόν τις τελευταίες μέρες είναι καταιγιστικές.

α)Το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής υποτίθεται πως στόχευε στο εξωτερικό αλλά επί της ουσίας η όποια επίδρασή του περιορίζεται στο εσωτερικό.
Η πρώτη συνέπεια ήταν η παραίτηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δρομολογεί το τέλος της παράταξης που ίδρυσε o Κ. Καραμανλής και την ανασύνθεση εκ βάθρων της κεντροδεξιάς.
Υπάρχει η εκτίμηση πως το σαρωτικό αποτέλεσμα ενισχύει τον κ. Τσίπρα στις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, γεγονός που θα του αυξήσει τη δυνατότητα να περάσει οποιαδήποτε συμφωνία από τη Βουλή.
Εκτός από τη ΝΔ, σαρωτικές αναμένεται να είναι προσεχώς οι συνέπειες και στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο κ. Τσίπρας υποστηρίξει μια συμφωνία η οποία εκ των δεδομένων θα είναι βαρύτερη από κάθε προηγούμενη, μια σημαντική μερίδα σκληροπυρηνικών βουλευτών θα αποσκιρτήσει. Αν πάει σε ρήξη και Grexit, μια άλλη πτέρυγα θα αποστασιοποιηθεί.
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το αποτέλεσμα και 90% υπέρ του ΟΧΙ να ήταν, από ελάχιστη έως καθόλου επίδραση θα είχε στη βούληση των εταίρων για το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας. Ιδίως μετά τη "χλιαρή" αντίδραση των αγορών στη ρήξη και την προοπτική Grexit.

β) Η παραίτηση του κ. Βαρουφάκη κατ’ αρχήν φαίνεται πως εξευμενίζει τους Ευρωπαίους Εταίρους οι οποίοι έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για το πρόσωπό του και τις αμφιβολίες τους για τις προθέσεις του.
Με την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη μπαίνει τέλος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση της "δημιουργικής ασάφειας" που ένα πακέτο μέτρων 1 δισ. ευρώ του e-mail Χαρδούβελη αντί να το μειώσει το αύξησε στα 8 δισ. ευρώ.
Επί της θητείας του κ. Βαρουφάκη ως Υπουργού των Οικονομικών η ύφεση και τα ελλείμματα επανήλθαν με αποκορύφωμα τη χρεοκοπία και την κατάρρευση της οικονομίας των τελευταίων ημερών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα.
Ο κ. Βαρουφάκης θα μείνει στην πολιτική ιστορία ως ο υπουργός που παρέλαβε μια οικονομία με προβλήματα και αδυναμίες, ένα πρωτογενές πλεόνασμα (έστω και μη βιώσιμο), αλλά παρέδωσε κλειστές τράπεζες και άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.
Τηρουμένων των αναλογιών ο κ. Βαρουφάκης παρέλαβε Χώρα και παρέδωσε "Λωρίδα της Γάζας" με τους επιτελείς του υπουργείου να εκπονούν σχέδια για την εισαγωγή βασικών ειδών στη χώρα και την ανάγκη να υπάρξουν δελτία σε τρόφιμα και καύσιμα. 
Οι ευθύνες του δεν είναι μόνο, πολιτικές, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης...

γ) Η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών κατέληξε στην απόφαση να στηρίξει τον πρωθυπουργό να πετύχει το ταχύτερο δυνατόν μια συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και θα περιορίσει τις συνέπειες της καταστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο σαν αυτό που περιγράφουμε τις τελευταίες μέρες, κλειστών τραπεζών, πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας κατά 80-90%, έκρηξης της ανεργίας πολύ πάνω από το ρεκόρ του 26%, αδυναμίας προσεχώς καταβολής μισθών και συντάξεων.
Η γενική στάση πληρωμών σημαίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα σαρώσει το πολιτικό σκηνικό από άκρη σε άκρη. Αν η χώρα καταφέρει να μείνει στο ευρώ, θα καταφέρει να ισορροπήσει μετά από χρόνια αλλά θα παραμείνει μια δημοκρατική χώρα. Αν εξέλθει από το ευρώ και την ΕΕ δύσκολα το χάος θα μπορέσει να τιθασευτεί χωρίς αναστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. 
Δεν είναι η ώρα επιμερισμού των ευθυνών και διχασμού αλλά η ώρα που σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό πρέπει να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και να αποφύγουμε τα χειρότερα που θα κάνουν τη χώρα να μοιάζει με την εικόνα που είχε τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο.

του Κ.Στούπα

απο το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου