Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Λυκουρέζος: Δεδομένη η πολιτική ευθύνη Βαρουφάκη

Επίσημη θέση έλαβε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος στο ζήτημα της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Ο κύριος Λυκουρέζος αναφέρει ότι η ποινική συμπεριφορά του τέως υπουργού οικονομικών είναι ποινικά αξιολογίσημη αλλά εκφράζει τις αμφιβολίες του κατά πόσο μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις περί εσχάτης προδοσίας, στις οποίες θεμελιώνεται η μήνυση του κυρίου Γιαννόπουλου.

Το κείμενο της δήλωσης του κυρίου Λυκουρέζου έχει ως εξής:



ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ

για τη μηνυτήρια αναφορά κατά Γ. Βαρουφάκη

Η προσπάθεια απόδοσης ποινικών ευθυνών στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ιδίως κατόπιν όσων είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την παραίτησή του, ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

Ο συνάδελφος κ. Π. Γιαννόπουλος έλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει και να υποβάλει στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά εναντίον του τ. Υπουργού Οικονομικών, όπου με ενάργεια περιγράφονται οι πράξεις και παραλείψεις του που – κατά τον μηνυτή – τεκμηριώνουν τις ευθύνες του τ. Υπουργού για τον χειρισμό και την τραγική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, διασύροντάς τη διεθνώς.

Ας μου επιτραπεί, ωστόσο, να διατυπώσω τις σοβαρές επιφυλάξεις μου ως προς το εάν τα πραγματικά περιστατικά που παρατίθενται στην μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε, μπορούν να υπαχθούν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί εσχάτης προδοσίας.

Και τούτο, γιατί, παρά την αφόρητη διγλωσσία του κ. Βαρουφάκη και την εν γένει στάση του από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι και σήμερα, δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί νομικά ότι οι ενέργειές του αποσκοπούσαν να αποστερήσουν ή να παρακωλύσουν τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή/και τον Πρωθυπουργό από την ενάσκηση της εξουσίας που τους παρέχει το Σύνταγμα, ή να τους εξαναγκάσει να εκτελέσουν ή να παραλείψουν πράξεις που απορρέουν από την εξουσία αυτή.  

Η διατύπωση των άρθρων 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα δεν αφήνει τέτοια περιθώρια ερμηνείας, οσοδήποτε διασταλτικά και αν ήθελε προσεγγισθεί το πεδίο εφαρμογής τους.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη δεν συνιστά εσχάτη προδοσία ή προπαρασκευή της, δεν σημαίνει ότι παραμένει ποινικά μη αξιόλογη.

  Η Βουλή, η οποία και θα κληθεί τελικώς να ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη (εφόσον η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάσει σε αυτήν την ως άνω μηνυτήρια αναφορά), έχει το δικαίωμα να δώσει στις πράξεις του τ. Υπουργού διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό, εκτιμώντας τις υπό το πρίσμα άλλων ποινικών διατάξεων.
Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από οποιαδήποτε καταγγελία, η πολιτική ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, ακόμη και αν ποτέ δεν αποκτήσει ποινική υπόσταση, είναι πιστεύω δεδομένη, ακόμη και αν ίδιος πεισματικά αρνείται να την αναλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου