Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Κινούμενη άμμος το πολιτικό σύστημα


Χρονοδιαγράμματα, προτεραιότητες, επιβεβλημένες συμπράξεις και υπόγειες συμμαχίες έχουν γίνει «κουβάρι» τις τελευταίες ώρες σ' αυτό που αποκαλούμε «εγχώριο πολιτικό τοπίο», προκαλώντας ερωτήματα για τη χρονική στιγμή και την έκταση κι αυτού ακόμη του ανασχηματισμού.

Τα νομοσχέδια που θεωρούνται προαπαιτούμενα για να ανοίξει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης έχουν πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή καθώς έχει τεθεί ως dead line η αυριανή ημέρα.

Οι 106 βουλευτές από ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται έτοιμοι να τα ψηφίσουν σε αντίθεση με
30 (τουλάχιστον) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους 13 των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ όπως ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος θα στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά θα ψηφίσουν μόνο τα μέτρα που ευθυγραμμίζονται με όσα συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Κάτι που μεταφράζεται σε ναι στην αυριανή ψηφοφορία αλλά αφήνει ερωτηματικά για τη συνέχεια.

Η κατάσταση αυτή, που μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί «σουρεάλ», οδηγεί σε εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες, υποχρεώνοντας το Μαξίμου αλλά και τις «ομάδες» στον ΣΥΡΙΖΑ να κινηθούν πολύ προσεκτικά προς αποφυγή καταστροφικών ατυχημάτων. Ετσι:

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή αναμονή;

* Οι βουλευτές του κόμματος κλήθηκαν να είναι «όλοι στην Αθήνα» από σήμερα στις 8 το πρωί, καθώς δρομολογούνται «σοβαρές κοινοβουλευτικές διαδικασίες». Η... επιστράτευση ερμηνεύθηκε ως σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ωστόσο μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχε ληφθεί η σχετική απόφαση. Αντιθέτως, ορίσθηκε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τις 9 το πρωί ώστε να υπάρξει ενημέρωση για «τη συμφωνία των Βρυξελλών».
* Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε εισηγήσεις να μην προχωρήσει άμεσα σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στην κοινοβουλευτική ομάδα σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ενότητα εν όψει της κατεπείγουσας ψήφισης των δύο πρώτων νομοσχεδίων (συνταξιοδοτικού-φορολογικού).
Από αυτή την επίπονη διαδικασία θα φανεί πόσοι, τελικά, βουλευτές θα γίνουν «αντάρτες»: θεωρητικά, ο αριθμός αναμένεται να είναι «τουλάχιστον 30», αφού 17 δεν υπερψήφισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου την έγκριση της ελληνικής πρότασης και άλλοι 15 την υπερψήφισαν μεν, αλλά στη συνέχεια δήλωσαν ότι το έκαναν με βαριά καρδιά, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.
Απαντες ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και στις άλλες δύο «αριστερές τάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΕΑ και ΚΟΕ), ενώ από τους 17 εξαιρούνται ο Γιάνης Βαρουφάκης (αναμένεται να στηρίξει τον πρωθυπουργό, τουλάχιστον σ΄ αυτή τη φάση) και η Ελένη Αυλωνίτη η οποία διευκρίνισε ότι θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια.

Σύγχυση στην Πλατφόρμα

Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν φάνηκε να κατέληξαν σε ενιαία στάση παρά τις μαραθώνιες «εσωτερικές» συσκέψεις των τελευταίων τριών ημερών. Οπως φάνηκε χθες, άλλοι θα καταψηφίσουν, άλλοι θα δηλώσουν «παρών» και άλλοι θα απέχουν (στην ψηφοφορία της Παρασκευής δήλωσαν «παρών» Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στάθης Λεουτσάκος και Θανάσης Πετράκος).
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έσπευσε πάντως σήμερα να τοποθετηθεί με γραπτή ανακοίνωση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία «είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθεί ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», και καλεί τον πρωθυπουργό σε υποχώρηση. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή, τονίζει.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ούτε οι διαφωνούντες της Πλατφόρμας εμφανίζονται έτοιμοι να ανεξαρτητοποιηθούν ή να παραιτηθούν παραδίδοντας τις έδρες, ούτε η ηγεσία του κόμματος μοιάζει πρόθυμη να τους αποπέμψει. Το εάν πρόκειται για «δισταγμούς» που οφείλονται στο σοκ (από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες) και στη σωματική εξάντληση από το 72ωρο ξενύχτι ή για δεύτερες σκέψεις προκειμένου να μην διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα απαντηθεί στις επόμενες ώρες.

Σουρεάλ συγκατοίκηση

Εάν επικρατήσουν πάντως οι δεύτερες σκέψεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί να υπερψηφίζει τα μνημονιακά προαπαιτούμενα με την «ευρωπαϊκή» αντιπολίτευση (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) και τα νομοσχέδια που αφορούν εσωτερικά θέμα, όπως τη διαπλοκή (π.χ. τηλεοπτικές άδειες), με τη γνώριμη πλειοψηφία της. Δηλαδή... το όλον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, καθώς ο Πάνος Καμμένος έδειξε χθες να κινείται στη λογική «στηρίζουμε τον Τσίπρα – δεν ψηφίζουμε τα μνημονιακά νομοσχέδια». Τη γραμμή του κόμματος αναμένεται να καθορίσει η κοινοβουλευτική ομάδα που συνεδριάζει από το πρωί.
Εάν οι ταλαντεύσεις οφείλονται... στο σοκ, δεν πρέπει να αποκλείεται η διάσπαση, με την Αριστερή Πλατφόρμα να αποχωρεί ιδρύοντας νέο φορέα για να μπει σφήνα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Το μάξιμουμ των βουλευτών που θα την ακολουθήσουν είναι 23, καθώς οι άλλοι 7 ανήκουν στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι (5 βουλευτές που απείχαν από την ψηφοφορία της Παρασκευής) και στη ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου (2 βουλευτές που ψήφισαν «όχι» την Παρασκευή).

Η πρώτη παράδοση έδρας

Ηδη ο πρώτος βουλευτής της ΚΟΕ, ο Δημήτρης Κοδέλας, ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού προηγουμένως καταψηφίσει τα νομοσχέδια. Κατά τις πληροφορίες, το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του.

Ανασχηματισμός ή... μπουρλότο;

Συνάρτηση των παραπάνω θα είναι ο ανασχηματισμός. Οι τέσσερις υπουργοί της Πλατφόρμας (Π. Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ησυχος) θα βρεθούν εκτός υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ακόμη να είναι σαφές εάν οι αντικαταστάτες θα προέλθουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από άλλον πιθανό κυβερνητικό εταίρο (π.χ. Ποτάμι) ή από εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες.
Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε χθες ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από υπουργός, αφήνοντας τον πρωθυπουργό να αποφασίσει. Ο κ. Χουντής, αντιθέτως, ανακοίνωσε ότι παραιτείται (και) από βουλευτής προκειμένου να διαδεχθεί τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο...
Οσο για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Ο κ. Καμμένος άφησε χθες να εννοηθεί ότι γίνεται συζήτηση για σύμπραξη με το Ποτάμι στην οποία δεν θέλει ο ίδιος να μετέχει, ενώ από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αποκλείουν συνεργασία με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά βλέπουν θετικά μία συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η αντιπολίτευση

Στα σενάρια της επόμενης μέρας, η στάση των τριών κομμάτων δεν είναι ίδια, αφού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή τους σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλη εθνικής σωτηρίας, προκειμένου να μην επωμιστούν και το βαρύ φορτίο του σκληρού πακέτου των μέτρων που συμφωνήθηκαν χθες.
Αντίθετα, διαφορετική είναι η θέση του Ποταμιού τα στελέχη του οποίου δεν αποκλείουν στήριξη –άμεση ή έμμεση- μιας τέτοιας προσπάθειας.
«Δεν μας ενδιαφέρουν υπουργικές θέσεις και μικροκομματικές συναλλαγές, δεν μπαίνουμε καν σε μια τέτοια κουβέντα», έλεγε χθες στο Euro2day.gr υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της ΝΔ. «Αυτό με το οποίο ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή είναι η συμφωνία και μόνο».

Ο κ. Θεοδωράκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, δεν διεκδικεί ρόλο κυβερνητικού εταίρου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για εξεύρεση λύσης, στο επίπεδο τόσο προσώπων όσο και προτάσεων», προσθέτει. Όπως διευκρινίζει στενός συνεργάτης του, μια «ευρύτερη κυβέρνηση μπορούμε να τη στηρίξουμε, όχι κατ' ανάγκην με τη συμμετοχή μας. Δεν πρόκειται να μπούμε σε παζάρι για πρόσωπα γιατί αυτό είναι το λιγότερο που θα πρέπει να μας απασχολεί αυτή την ώρα», υπογράμμισε.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με συνεργάτη της προέδρου, δεν σκοπεύει να μπει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είναι διατεθειμένο να προσφέρει ανοχή στη συγκυβέρνηση και να περάσουν τα μέτρα από το Κοινοβούλιο, για τα οποία, όπως είπε, «ας αναλάβουν το κόστος αυτοί που διαπραγματεύτηκαν και τα έφεραν».

Δεν παραιτείται και η Ζωή, αλλά...

Και μέσα σε όλα αυτά η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραμένει «ειδική περίπτωση». Η ίδια έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής, οπότε μένει να φανεί εαν η απομάκρυνσή της θα γίνει με πρόταση μομφής εναντίον της από την αντιπολίτευση. Σ΄αυτή την περίπτωση, απαιτούνται 151 ψήφοι για την «αποπομπή», άρα πρέπει να υπερψηφίσουν και τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τις πληροφορίες, αναμένεται να γίνει «μία τελευταία» συζήτηση μεταξύ της ιδίας και του κ. Τσίπρα για να ληφθούν οι αποφάσεις.
Ηδη, η κ. Κωνσταντοπούλου καταγράφηκε ως η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που δεν υπερψήφισε πρόταση του κυβερνώντος κόμματος (σ.σ. δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία της Παρασκευής) και οι «φήμες» θέλουν να κινείται προς τη δημιουργία νέου αριστερού αντιμνημονιακού φορέα...

απο το euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου