Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα -Τι θα ισχύσει για τα χρήματα από θυρίδες και νέες συναλλαγές

Ερρίφθη ο κύβος και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε οι τράπεζες να ανοίξουν τη Δευτέρα, με επιβολή capital controls.

Σήμερα υπήρξαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι
όλα θα λειτουργήσουν ομαλά, ενώ η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων υπουργών.

Στο τραπέζι της συζήτησης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει, από την πλευρά των τραπεζών και η εισήγηση οι τράπεζες να ανοίξουν αργότερα εντός της επόμενης εβδομάδας. Η άποψη αυτή στηρίχθηκε στην ανάγκη παροχής περισσότερων εργασιών και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η ρευστότητα μέσω ELA να διαμορφωθεί, τουλάχιστον, στα 2 δισ. ευρώ και όχι στα 900 εκατ. ευρώ που είναι τώρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η κυβέρνηση όμως προέκρινε τη λύση του ανοίγματος όλων των καταστημάτων και για το θέμα αυτό υπάρχουν διαρκείς διαβουλεύσεις.

Η κυβέρνηση αποφασίζει

Τα capital controls θα παραμείνουν με ημερήσιο όριο 60 ευρώ στα ATMs και στα γκισέ με το προνόμιο όμως της αθροιστικής ανάληψης. Δηλαδή εάν κάποιος θέλει να κάνει ανάληψη μία φορά την εβδομάδα θα μπορεί να πάρει το άθροισμα των 60 ευρώ ανά ημέρα.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στα σενάρια που επεξεργάζονται οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών είναι και αυτό που θέλει το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ (με αθροιστική δυναμική) να παραμείνει για μία εβδομάδα (εφόσον επικρατήσει η εισήγηση να ανοίξουν τη Δευτέρα) και εν συνεχεία και αφού προηγηθεί νέα ρευστότητα μέσω ELA να αυξηθεί...
Επίσης, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ανοίγει τις τράπεζες θα οριστικοποιηθούν μία σειρά βασικά θέματα όπως το τουριστικό συνάλλαγμα που σήμερα είναι 10.000 ευρώ ανά άτομο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον θα περιορισθεί στα 1.000 ευρώ. Μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί είναι το φοιτητικό συνάλλαγμα, οι πληρωμές στο εξωτερικό κυρίως από επιχειρήσεις κ.ά.

Και το «τυράκι»

Κι ενώ στη σημερινή σύσκεψη θα κλειδώσουν οι όποιες αλλαγές επέλθουν με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξετάζεται για τα «νέα» χρήματα που θα εισέλθουν από Δευτέρα στο τραπεζικό σύστημα η απαλλαγή από τα capital controls.
«Παλαιά» θεωρούνται εκείνα που την ημέρα που έκλεισαν οι τράπεζες ήταν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στόχος του διαχωρισμού του «παλαιού» με το «νέο» χρήμα και η τόνωση της ρευστότητας της αγοράς.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εφόσον ένας πελάτης φέρει πίσω σε μία από τις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις που έχει στο εξωτερικό τότε, επειδή το ποσό θα θεωρηθεί νέο χρήμα θα τοποθετηθεί σε νέο λογαριασμό του δικαιούχου και δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.

Το ίδιο θα ισχύει και για όποιον π.χ. εισπράξει χρήματα από μία πώληση (σπιτιού, σκάφους κ.ά.) και τα πάει στην τράπεζα όπου θα ανοίξει νέο λογαριασμό και για επιχειρηματίες που θα φέρουν εντός του τραπεζικού συστήματος νέα ρευστότητα.

Την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και τα χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες (από Δευτέρα θα λειτουργούν όπως και πριν από το κλείσιμο των τραπεζών). Εφόσον ο κάτοχός τους τα βγάλει από τη θυρίδα και τα βάλει σε νέο λογαριασμό τότε και αυτά δεν θα υπόκεινται στους ελέγχους.

Τι θα γίνει όμως με τα χρήματα που βρίσκονται στα σεντούκια ή είναι ύποπτα για «μαύρα»; Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως εξετάζεται το σενάριο να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή εάν επιστρέψουν στην τράπεζα, να πιστωθούν ως νέο χρήμα σε υπολογαριασμό, ωστόσο εγείρεται ένα ηθικό ζήτημα ως προς τους υπόλοιπους καταθέτες.

Οι επιταγές

Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Μάρδας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ. Όπως είπε από τη Δευτέρα οι τράπεζες θα είναι ανοικτές και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ένα σύνολο συναλλαγών (να καταθέσουν μετρητά, να μεταφέρουν από λογαριασμό χρήματα, να πληρώσουν λογαριασμούς) αλλά όχι να πάρουν μετρητά πάνω από τα 60 ευρώ.

Για τις επιταγές σημείωσε ότι θα επιτρέπεται να κατατεθούν.
Για όσες έχουν λήξει στο μεσοδιάστημα αποφασίστηκε η Δευτέρα να είναι η πρώτη μέρα λήξης ώστε να υπάρχει ένα 8ημερο για την τακτοποίηση.

Για τις επιχειρήσεις ο Δημ. Μάρδας είπε ότι δίνεται μεγάλη προτεραιότητα για εισαγωγές πρώτων υλών και παράλληλα όλες οι εξωστρεφείς εταιρείες ακολουθούν το εξής πρόγραμμα: ό,τι συνάλλαγμα εισάγουν μπορούν να το τραβήξουν κατά 80% και να το κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς δηλαδή διαδικασίες για εισαγωγές, για μισθοδοσία κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου