Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Με εντολή Ομπάμα ο ισχυρότερος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο ως το 2025

Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν πια να χωνέψουν ότι εδώ και λίγα χρόνια (από τον Ιούνιο του 2013) ο ισχυρότερος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο είναι κινεζικός και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο αμερικανικό.
Έτσι, ο πρόεδρος Ομπάμα μόλις υπέγραψε μια ειδική διαταγή, με την οποία εντέλλει τις αρμόδιες Αρχές της χώρας του να
κατασκευάσουν τον ταχύτερο υπολογιστή του κόσμου έως το 2025, δηλαδή σε μια δεκαετία.

Η απόφαση φέρνει στο νου την ανάλογη απόφαση των ΗΠΑ, στα μέσα του 20ού αιώνα, να ξεπεράσουν τη Σοβιετική Ένωση, που προηγείτο στην κούρσα εξερεύνησης του διαστήματος. Περίπου μετά από μια δεκαετία, οι Αμερικανοί πατούσαν πρώτοι το πόδι τους στη Σελήνη...

Έτσι και τώρα, ο στόχος των ΗΠΑ είναι να φτιάξουν ένα μηχάνημα που θα είναι έως 30 φορές ταχύτερο από τον σημερινό παγκόσμιο «πρωταθλητή», τον υπερυπολογιστή Τιανχέ-2 της Κίνας και θα μπορεί να κάνει ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (1 exaflop ή 1.000 petaflops). Για κάτι τέτοιο όμως, ο υπολογιστής θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 540 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή όσο παράγει ένα πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής!

Το φιλόδοξο και καθόλου εύκολο έργο κατασκευής του υπολογιστή-τέρατος θα αναλάβει να συντονίσει ένας νέος ειδικός διυπουργικός φορέας, η Εθνική Πρωτοβουλία Στρατηγικής Υπολογιστικής (NSCI), σύμφωνα με το BBC, το "Science" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». O υπερ-υπολογιστής θα βοηθήσει στην επιστημονική έρευνα μεγάλης κλίμακας (γενετική, ιατρική, νευροεπιστήμη, μετεωρολογία, αστρονομία κ.α.), αλλά και σε προγράμματα εθνικής ασφάλειας.
Ο Τιανχέ-2, που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπολογιστών της Κίνας, έχει ισχύ περίπου 34 petaflops, σχεδόν διπλάσια από τον δεύτερο αμερικανικό, τον «Τιτάνα» του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge του Πανεπιστημίου του Τενεσί (17 petaflops). Όμως στο Top 500 των ισχυρότερων υπερ-υπολογιστών διεθνώς, τα 233 μηχανήματα είναι αμερικανικά και μόνο τα 37 κινεζικά.

Η απόφαση Ομπάμα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να συμβεί όμως, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί στηρίζουν το σχέδιο για λόγους εθνικού γοήτρου και εθνικού συμφέροντος. Το κόστος του επενδυτικού προγράμματος παραμένει ακόμη άγνωστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου