Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

ΕΚΤ: Στα ίδια επίπεδα ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες- Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Αμετάβλητο αποφάσισε να διατηρήσει το ύψος της έκτακτης παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,( αυτό σημαίνει οτι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ακόμα "μαξιλάρι" πάνω από 10 δισ ευρώ για έκτακτη χρηματοδότηση.) ενώ την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει
αντίθετος με την επιβολή capital controls, και επισημαίνει πως ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή τους.

Στο μεταξύ, για λήψη «όλων των αναγκαίων μέτρων» ώστε να διασφαλιστεί η «χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλωσόρισε σήμερα τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ευρωζώνης να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της αντοχής των οικονομικών της ζώνης του ευρώ και ότι παραμένουν έτοιμοι να λάβουν αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της Ε.Ε. για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε την Παρασκευή (26 Ιουνίου, 2015).
Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές συνέπειες για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση από τα κράτη μέλη στην υπόσχεση να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των οικονομιών της ευρωζώνης».

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει με άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών.
Eνα tweet του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη προειδοποιούσε την ΕΚΤ και το Βερολίνο για το τι ερχόταν:
«Τα capital controls μέσα σε μια νομισματική ένωση αποτελούν μία αντίφαση στους όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στο συγκεκριμένο σενάριο»

(δηλαδή δεν διέκοψε τη χρηματοδότηση μέσω ELA, ενώ δεν "κούρεψε" και τα ενέχυρα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση μέσω ELA κι αυτό σημαίνει οτι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ακόμα "μαξιλάρι" πάνω από 10 δισ ευρώ για έκτακτη χρηματοδότηση.)


Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».


με πληροφορίες απο το  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου