Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Το παραδέχονται ανοιχτά πλέον και οι Ευρωπαίοι: "Πάμε σε κούρεμα του ελληνικού χρέους"


Για συμφωνία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους μιλούν ευθέως πλέον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και συνδέουν το θέμα αυτό ανοιχτά με τη συμφωνία Ελλάδας και δανειστών που ως φαίνεται είναι στα σκαριά. Θα υπάρχουν μέτρα στη συμφωνία, τα οποία πάντως η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές», αλλά το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η μεγάλη επιτυχία θα είναι το κούρεμα του χρέους έως και 50%.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβιστί, το
είπε ξεκάθαρα: «Θέλουμε μία Ελλάδα εντός της ζώνης του ευρώ, δεν υπάρχει σχέδιο Β, και τη θέλουμε με αναδιαρθρωμένη και πιο ισχυρή οικονομία».
Τη δήλωση αυτή έκανε πριν από λίγο μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ενώ σήμερα αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις με τις δύο πλευρές, Ελλάδα και δανειστές, να ανταλλάσσουν κείμενα συμφωνιών για να καταλήξουν σε μία κοινώς αποδεκτή λύση.
«Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης και δεν μπορούμε να σκεφτούμε διαφορετικά» σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί και πρόσθεσε πως στόχος είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσα στη νομισματική ένωση. «Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για μια ενιαία λύση για να βοηθήσουμε τη χώρα να ξεπεράσει κάποιες σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες και η ελπίδα μου είναι ότι τις επόμενες μέρες θα βρούμε μια συμφωνία» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία είναι γνωστή για τις επιθέσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε. και σημειώνει πως η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει την Ελλάδα πάση θυσία στο ευρώ και είναι έτοιμη να το πράξει ακόμη και αν χρειαστεί κούρεμα του χρέους
«Η Μέρκελ θέλει να σώσει την Ελλάδα με όποιο κόστος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
«Οι δανειστές θέλουν να στείλουν στην Ελλάδα έναν τελευταίο κατάλογο με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Σήμερα πρόκειται να σταλεί η λίστα στην Αθήνα. Την ίδια ώρα ο Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στις Βρυξέλλες, καθώς το βράδυ πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Έχει και ο ίδιος ‘στις αποσκευές’ του την ‘προσφορά’ εκ μέρους της Ελλάδας.
Για την καγκελάριο η διάσωση της Ελλάδας είναι κορυφαία προτεραιότητα, γι’ αυτόν το λόγο διαφωνεί έντονα και με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλει να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα αν η χώρα δεν εκπληρώσει πρώτα τις δεσμεύσεις της. Αντίθετα, η καγκελάριος είναι έτοιμη για περαιτέρω υποστήριξη. Ακόμη κι αν τελικά χρειαστεί επιπλέον κούρεμα του χρέους», γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Είναι προφανές πως τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί μία ρήξη με την Ελλάδα και η έξοδός της από την Ευρωζώνη και είναι αποφασισμένοι να δώσουν πολιτική λύση, σε αντίθεση με τα «κέντρα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Κριστίν Λαγκάρντ που θέλουν σκληρά μέτρα σε βάρος της Ελλάδας.
Απομένει να δούμε ποιος θα επικρατήσει και αν τελικώς θα επιτευχθεί "κούρεμα" του ελληνικού χρέους που είναι και η μόνη λύση για διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου