Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ο εφιάλτης της Ελλάδας δεν αναμένεται να λάβει σύντομα τέλος


Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης αλλά και κούρεμα χρέους ύψους.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχουν «παγώσει» και ότι μια συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου δεν είναι εφικτή.
Μια συμφωνία, θα απελευθερώσει ολόκληρο το ποσό των €7,2 δισ. ή μέρος αυτού και πιθανότατα θα περιλαμβάνει την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να
υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα προκαλέσει τη συνεδρίαση έκτακτου Eurogroup, όπως είχε τονίσει ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem στις 11 Μαΐου.

Σημαντικό ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στην επόμενη συμφωνία. δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο στη Ρίγα, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολάντ, τόνισαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο τοποθετεί πολύ υψηλά τον πήχη για την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από το τέλος του μήνα.

Το ΔΝΤ, απαιτεί ότι για να υπάρξει και νέα χρηματοδότηση, θα πρέπει:
  1. Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμέυσεις της όσον αφορά τα δημοσιονομικά της, για τους επόμενους 12 μήνες.
  2. Το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο.
Είναι προφανές ότι για να γίνει πραγματικότητα το δεύτερο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από ένα κούρεμα χρέους το οποίο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν. Αυτό όμως δεν έχει πολλές ελπίδες να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, το ΔΝΤ εμφανίζεται λιγότερο ελαστικό από τους Ευρωπαίους σε θέματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

Πλέον οι αγορές εστιάζουν στη μερική καταβολή μιας δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρω προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των επόμενων μηνών και να μην υπάρξει ελληνική χρεοκοπία. Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται κατά 50% από τον EFSF και κατά 50% ολι τα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Ακόμα και αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης της χρεοκοπίας δεν θα τελειώσει καθώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών, έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Ακόμα όμως και στο σενάριο μιας πλήρους καταβολής της δόσης, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης το οποίο θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε κούρεμα χρέους ύψους €60-€80 δισ.

απο το reporter.gr 


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου