Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Tηλεφώνημα στήριξης είχαμε πριν από λίγο από το Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα στον οποίον είπε "είμαστε εδώ και σε στηρίζουμε" και σχετικά με τον αγωγό δήλωσε χαρακτηριστικά "όλα πάνε καλά".
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμα στον Α.Τσίπρα ότι τα χρήματα θα τα πάρει προκαταβολικά "και στην ώρα τους".
Ο Greek Stream oδεύει προς το στάδιο της
υλοποίησης, όπως επαλήθευσαν σήμερα σε τηλεφωνική τους συνομιλία οι Α.Τσίπρας-Β.Πούτιν διαψεύδοντας εγχώριες "Κασσάνδρες" από το πολιτικό και το μιντιακό σύστημα που διέρρεαν όπως μπορούσαν, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό για την Ελλάδα έργο.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα(χθές) ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου και μάλιστα σε θετικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες  το θέμα του αγωγού «πηγαίνει καλά», όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι δύο ηγέτες.
Ο αγωγός είχε συμφωνηθεί κατά το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και θα κατασκευαστεί για να συνδέει το σημερινό αγωγό ο οποίος σταματά στην Τουρκία με τα δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. 
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο STAR, δήλωσε για τον ελληνικό αγωγό «στη Ρωσία είχαμε μία εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Και θεωρώ μίζερη την ανταπόκριση μέρους του ελληνικού τύπου που είπαν για «φιάσκο», για «άνθρακες ο θησαυρός». Προέτρεξαν, αυτές οι δουλειές δεν κλείνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Συζητήσαμε για ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο αν υλοποιηθεί γιατί έχουμε ήδη τον αγωγό TAP». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι με τον αγωγό (τον Greek Stream) -που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα έχουμε μετά τη δυνατότητα να περνά και μέσα από τη χώρα μας και να δίνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. “Ενδιαφερθήκαμε και θέλουμε να συμφωνήσουμε σε αυτό”, πρόσθεσε.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεκάδες "φωνές" που πρόσκεινται φανατικά στον αμερικανικό άξονα (παρότι ελάχιστα πράγματα μας συνδέουν με τους Αμερικανούς είτε πολιτισμικά είτε από άποψη συμφερόντων, οι ναυτικές δυνάμεις όπως Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν πάντοτε αντίρροπα συμφέροντα) διέρρεαν και σχολίαζαν ότι ο αγωγός δεν θα γινόταν ποτέ και ότι ο Αλεξέι Μίλερ ήρθε εδώ απλά για "βόλτα".
Το τηλεφώνημα του Β.Πούτιν έγινε για να θέσει ένα τέλος σε όλα αυτά κάτι που το είχε ήδη πράξει ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τη συνομιλία
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κύριο Πούτιν κατά την οποία συζητήθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η επικείμενη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγ. Πετρούπολη στις 18-20 Ιουνίου 2015.  
Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. 
Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης για συμμετοχή -με εταιρεία του δημοσίου- στον φορέα κατασκευής του ελληνικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. 
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την Ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του.
Σε μια παράλληλη ενέργεια με πολύ νόημα η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Ρωσίας, Κώστα Ήσυχο, πως θέτει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης το μέρος αυτό των ρωσικών κρατικών αρχείων, που αφορά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως ο ΑΝΥΕΘΑ είχε υποβάλει σχετικό αίτημα, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα το διάστημα 17-20 Μαρτίου 2015, στον Ρώσο συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Ρωσίας, Μ. Σοκόλωφ.
Σημειώνεται πως ήδη η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), έχει αποκτήσει, μέσω των Κρατικών Αρχείων των ΗΠΑ, τα αρχεία της Βέρμαχτ (400 χιλιάδες σελίδες) που αφορούν την Ελλάδα, τα οποία είχαν κατάσχει τα αμερικανικά στρατεύματα όταν μπήκαν στο Βερολίνο το 1945. 
Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, έστειλε εκτενή κατάλογο με τους τίτλος των αρχείων, έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και την αντίσταση του ελληνικού λαού. Το περιεχόμενο του καταλόγου θα μεταφραστεί και ακολούθως θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, ώστε να επιλεγούν τα συγκεκριμένα αρχεία που θα ζητηθούν από τις ρωσικές αρχές.
Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς θα δοθεί και στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, πρόεδρος της οποίας είναι η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος προς τις γερμανικές αρχές.  
Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, μετά την παραλαβή του καταλόγου των αρχείων και της σχετικής συνοδευτικής επιστολής, ευχαριστεί την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την άμεση ανταπόκρισή της στο ελληνικό αίτημα, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και των λαών
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου