Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Θεσσαλονίκη: Τα μέσα, οι μεσίτες, τ’ ακίνητα και ο συνασπισμός του real estate στην εξουσία


Ήταν το 1999, όταν ένας υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη ρώτησε έναν δημοσιογράφο, που δούλευε στην Μακεδονία «πώς είναι η κατάσταση εκεί».

Λίγο καιρό πριν, ο Γιάννης Ραπτόπουλος είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του στην εταιρεία, που είχε ανασυσταθεί μετά την κατάρρευση της οικογένειας Βελλίδη σε έναν συνεταιρισμό εταιρειών, ο οποίος πρώτη φορά ακουγόταν στη Θεσσαλονίκη, με εταίρους την
Τράπεζα Πειραιώς, τον Ντόναλντ Ζίλκα και το Γιάννη Ρήγα. Ως καινούργιο αφεντικό είχε εμφανιστεί ο Γιώργος Σαχπαζίδης, κατερινιώτης, με πολλά λεφτά, και προσωπικός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου.
«Εγώ περίμενα να μάθω από σένα, με τέτοια αφεντικά, εσύ την ξέρεις καλύτερα την κατάσταση», του απάντησε ο δημοσιογράφος.
«Δεν την ξέρω», του είπε ο υπουργός, για να προσθέσει, ότι βλέπει ασάφειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να προβλέψει ρευστότητα ως προς την ιδιοκτησία με πολλές αλλαγές.
Business με τις πλάτες του Άκη

Ο Γιώργος Σαχπαζίδης, μαζί με την εφημερίδα ενδιαφέρθηκε και για τη ΔΕΘ, που τότε πουλιόταν, όχι μόνο για την εκθεσιακή δραστηριότητα, αλλά κυρίως για την αξιοποίηση των ακινήτων της, καθώς ως βασική επαγγελματική του δραστηριότητα δήλωνε κύριος μέτοχος και εκπρόσωπος της εταιρείας «GDS ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α. Ε.».

Πριν συμμετάσχει στο σχήμα, που αγόρασε τη Μακεδονία από τον Ραπτόπουλο, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Μακεδονίας- Θράκης με πρόεδρο τον κ.Σάλλα (ΦΕΚ 5018/1998) και στη συνέχεια μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων δύο εταιρειών του ομίλου της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ του κ.Σάλλα και συγκεκριμένα της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ» και της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ».
Και αυτή η επαγγελματική του δραστηριότητα απεδείχθη μοιραία διότι πρόσφατα καταδικάστηκε πρωτόδικα για τον ρόλο του στις μεταβιβάσεις δύο ακινήτων της εταιρίας TORCASO -στην λεωφ. Κηφισίας και στην οδό Κ. Τράκκα και Κεφαλληνίας- στον Άκη Τσοχατζόπουλο.
(http://www.tovima.gr/society/article/?aid=454080)
Στον αστερισμό της Sciens
Η πρόβλεψή του υπουργού δεν άργησε να επιβεβαιωθεί. Κατ΄ αρχήν υποχώρησε ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς και το 2002, άλλαξε χέρια η διοίκηση, όπως επισημοποιήθηκε με την αποχώρηση του Σαχπαζίδη από την γενική διεύθυνση. Αφεντικό στην εφημερίδα έμεινε ο κ.Γιάννης Ρήγας.
Εκεί, όμως, τελείωσε η πρόβλεψη. Διότι έκτοτε άλλη αλλαγή ιδιοκτησίας δεν έχει υπάρξει. Ούτε, όμως, και κάποια αλλαγή σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς. Όχι μόνο οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνονται σε λογαριασμούς της Τράπεζας, αλλά, όπως γράφει το Protagon, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011, για να αποφευχθεί η απεργία, που θα οδηγούσε σε μη έκδοση του κυριακάτικου φύλου, σε κάποιο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς ένας υπάλληλος έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και δέχτηκε μέχρι τις 11 το βράδυ της Παρασκευής να κάνει μία-μία τις καταθέσεις σε κάθε έναν από τους 190 λογαριασμούς!”

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το 2014,  εν μέσω της κρίσης και της υποχώρησης της εφημερίδας, η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται να χορήγησε δάνειο 2 εκ. ευρώ στην εφημερίδα. Βέβαια, κανένας από τους μετόχους του σχήματος, που πήρε τη Μακεδονία από τον Ραπτόπουλο, δεν ήταν άγνωστος στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η Sciens του κ.Ρήγα, αποτελεί μετεξέλιξη της Πειραιώς Real Estate και δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση ακινήτων από το 2001. Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στη Sciens Διεθνής Α.Ε. Επενδύσεων και Συµµετοχών με ποσοστό 28,10%, ενώ η η Sciens είναι μέτοχος στην Πειραιώς Επενδύσεων Ακινήτων, η οποία ανήκει στον όμιλο της Πειραιώς.
Μάλιστα, η Sciens Capital Μanagement, ένα fund το 63,3% των μετοχών της οποίας κατέχει ο κ.Ρήγας, διαχειρίζεται την Hellenic Alternative Management, η οποία ήταν ο επενδυτικός σύμβουλος των offshore εταιρειών Ausum 2010, Aurifex και Trapezium, οι οποίες συνεστή-θησαν το 2010, με έδρα τα Νησιά Καϊμάν και τρεις μήνες αργότερα,  με δάνειο 81,4 εκ. ευρώ από την PROTONBANK, αγόρασαν μετοχές ύψους 69,8 εκ. ευρώ και κατείχαν το 8,54% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.
(Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς έχει μηνύσει το πρακτορείο Ρόιτερ, διότι έγραψε, ότι το 2011 μέσω offshore πήρε δάνειο 113 εκ. ευρώ από την MARFIN της Κύπρου, για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.)

Η ίδια η Sciens έχει δανειοδοτηθεί από την PROTON BANK με ποσό που σύμφωνα με την πορισματική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος φτάνει τα 69 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ίδια τη Sciens τα 25 εκ. ευρώ. (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=434321).

PORISMATIKI001
Πολλοί μεσίτες στην ίδια πόλη

Κοινώς δηλαδή το σχήμα που αγόρασε τη Μακεδονία το 1999 ήταν ένα σχήμα επιχειρηματιών, που συνέπιπταν στην αξιοποίηση ακινήτων.
Την ίδια περίοδο ο κ.Χασδάι Καπόν εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη με ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Αυτό της εκμετάλλευσης του ακινήτου της εταιρείας ΑΛΛΑΤΙΝΙ στην περιοχή του Ντεπό. Η επένδυση δεν ευοδώθηκε,  διότι στηριζόταν σε μία εμφανώς παράνομη σύλληψη. Ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο μπορούσαν, με υπουργική απόφαση, να δοθούν 32.000 επιπλέον τετραγωνικά προς οικοδόμηση. Το Συμβούλιο Επικρατείας έκλεισε την υπόθεση, κρίνοντας ότι το ακίνητο δε μπορούσε να χτίσει άλλα τετραγωνικά.
Λίγο αφότου εκδόθηκε η τελική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, το 2010, ο κ.Καπόν ανακοίνωσε την απόφασή του να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, ως υποψήφιος του συνδυασμού Μπουτάρη.
Το πιο εντυπωσιακό της προεκλογικής εκστρατείας Μπουτάρη το 2010 ήταν η ενοικίαση ως προεκλογικού κέντρου του κτιρίου του πρώην Λαμπρόπουλου, γωνία Τσιμισκή και Κομνηνών. Το ακίνητο ιδιοκτησίας του ομίλου Σαραντόπουλου, διαχειριζόταν η εταιρεία real estate, CB Richard Elllis, η οποία είχε επίσης αναλάβει την εκτίμηση βιομηχανικών περιοχών για λογαριασμό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, και τα ακίνητα  του ομίλου Αλλατίνη.
Κατά μία ακόμη διαβολική σύμπτωση, από την PROTON BANK έπαιρνε την χρηματοδότηση της και η NUTRIART, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ΑΛΛΑΤΙΝΙ, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί με 32.677.003.

Από το real estate στην πολιτική

Έξι μήνες μετά την εκλογή Μπουτάρη, ο Χασδάι Καπόν πήρε το δάνειο των 13,2 εκ. ευρώ με εγγυήσεις, όπως μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, που πολύ σύντομα δεν κρίθηκαν επαρκείς, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2012 να του ζητηθούν από τον εκκαθαριστή της τράπεζας επιπλέον εγγυήσεις.
Την ίδια περίοδο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο ίδιος το Δημοτικό Συμβούλιο, ζήτησε από τον Σταύρο Καλαφάτη και τον Σπύρο Βούγια να υπογράψουν μία τροπολογία, με την οποία θα δινόταν στους ιδιοκτήτες του Αλλατίνη η δυνατότητα να χτίσουν τα 32.000 επιπλέον τετραγωνικά.
Αλλά ενδεχόμενο οικοδόμησης δεν υπήρχε πλέον, καθώς η κρίση είχε ισοπεδώσει την οικοδομική δραστηριότητα και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου του Αλλατίνη, η NUTRIART του ομίλου της 3Ε, του είχε βάλει πωλητήριο,  για να καλύψει τα χρέη του.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου απέτρεψε την υπογραφή κάθε τροπολογίας και έβαλε τον κ.Καπόν στο στόχαστρο της παράταξης Μπουτάρη, ενώ η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πρόβαλε τη σκληρή κριτική, που εδέχθη ο τότε αντιδήμαρχος για την εκμετάλλευση της θέσης του, για την αξιοποίηση του ακινήτου.
Το σχέδιο Αλλατίνι απέτυχε, αλλά στη συνέχεια η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πρόσφερε πλήρη πολιτική στήριξη στον κ.Καπόν σε όλα τα ζητήματα, που αφορούσαν τη διαχείρισή του στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μέχρι που προέκυψε το ζήτημα με τα δάνεια από την PROTON BANK, στα οποία και πάλι η κριτική που εδέχθη από την εφημερίδα ήταν σφοδρότατη. 
Μάλιστα στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας τέθηκε και το ζήτημα της παραίτησής του, για λόγους ηθικής τάξης.

Πρακτικά δηλαδή η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πήρε αποστάσεις από τον κ.Καπόν σε δύο ζητήματα, τα οποία δεν αφορούσαν την πολιτική, αλλά την επαγγελματική του λειτουργία.
Το Αλλατίνι και τα δάνεια της PROTON BANK.
Αλλά όχι για την offshore εταιρεία CIARA FINANCE που φέρεται να έχει.
Άλλωστε offshore εταιρείες έχει και ο κ.Ρήγας, Απλώς ο κ.Ρήγας δεν έχει τις επιπτώσεις που έχει ένας αιρετός στη βουλή ή στην αυτοδιοίκηση που για οποιανδήποτε λόγο δεν τις δηλώνει.

Μία μεγάλη αγκαλιά

Στην περίοδο της δημαρχίας Μπουτάρη ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενίσχυσε την εξάρτησή του από την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω των τρεχόντων λογαριασμών, της καταβολής της μισθοδοσίας και της δανειοδότησης. Πρακτικά η Τράπεζα Πειραιώς είναι σχεδόν ο αποκλειστικός τραπεζίτης του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως είναι και σχεδόν ο αποκλειστικός τραπεζίτης της Μακεδονικής Εκτυπωτικής, που εκδίδει τη Μακεδονία.
Αμέσως μετά την υποβολή της παραίτησης του κ.Καπόν, εξαιτίας της κακουργηματικής δίωξης που ασκήθηκε για τα δάνεια της PROTON BANK, ο πρώην αντιδήμαρχος προσελήφθη να δουλέψει στην εφημερίδα,  που του έκανε κριτική για την επαγγελματική του πορεία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία από τις καίριες πολιτικές επιλογές της διοίκησης Μπουτάρη ήταν η αλλαγή των τριών ζωνών για τα δημοτικά τέλη της Θεσσαλονίκης σε δύο.
Η ενοποίηση ουσιαστικά της α’ και της β ζώνης σε μία, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στην πρώην «πλούσια» Α ζώνη του κέντρου της πόλης κατά 20% και η εξομοίωση της με τη δεύτερη ζώνη που δεν είχε καμία μείωση.
Τα ακριβά ακίνητα που ελέγχουν οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων βρίσκονται στη ζώνη, στην οποία τα τέλη μειώθηκαν περισσότερο και στην οποία έχουν γίνει οι διαπλατύνσεις πεζοδρομίων που ανέβασαν κατακόρυφα τα ενοίκια τω καταστημάτων που προσφέρονται για καφέ και μπαρ με τραπεζοκαθίσματα.

Σήμερα η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ προσδοκά, ότι ο κ.Καπόν θα βρει χρηματοδότες για την οικονομική της ανάπτυξη ενώ κάνει αίτηση να ενταχθεί στο άρθρο 99. Θα το κάνει, ενώ παράλληλα ο ίδιος ελπίζει, ότι θα βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του δικού του δανείου, την αδυναμία της οποίας ερευνά και ο εισαγγελέας της διαφθοράς.

απο το komistes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου