Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Γ. Καραβίας/ΣΕΜΑ: «Γονάτισε» η παραγωγή από τις αθέμιτες πρακτικές στο αυτοκίνητο


Προσαρμογή στο Solvency II, διεκδίκηση φορολογικών κινήτρων, άνοιγμα της αγοράς στις ιδιωτικές συντάξεις, εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά αυτοκινήτου είναι οι κύριες προκλήσεις του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης τονίζει σε
συνέντευξη του στο Sofokleousin.gr ο Γιώργος Καραβίας, Πρόεδρος του ΣΕΜΑ. 

Ευθυγραμμισμένος πλήρως όπως ακριβώς διατύπωσε τις θέσεις του στο συνέδριο της Microsoft: The Evolution of Insurance, υπογραμμίζει μεταξύ των άλλων πως οι νέες τεχνολογίες θα έπρεπε να λειτουργούν ως το «δεξί χέρι» του ασφαλιστικού συμβούλου.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

- Η ασφαλιστική αγορά σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων. Ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις και ιδιαίτερα για το κλάδο των μεσιτών.
Πρώτη και σημαντικότερη η προσαρμογή του κλάδου στο νέο εποπτικό περιβάλλον, το Solvency II που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016. Η απόσταση που μας χωρίζει από την εφαρμογή του Solvency II είναι πλέον μικρή και οι ευθύνες που μας αναλογούν πολλές. Τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες που φέρουν το κύριο βάρος υλοποίησης των προσαρμογών, όσο και για τη διαμεσολάβηση και ειδικότερα τα μεσιτικά γραφεία, που θα πρέπει με τη σειρά τους να αναμορφώσουν μέρος των οργανωτικών τους δομών ώστε να αντιμετωπίσουν επιτυχώς κάθε νέα πρόκληση.
Πρόκληση θεωρώ επίσης τη διεκδίκηση από την αγορά μας φορολογικών κινήτρων ώστε να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών και επιχειρηματιών να επενδύσουν στην ιδιωτική ασφάλιση.
Κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης το άνοιγμα της αγοράς μας στις ιδιωτικές συντάξεις ώστε ο κλάδος να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο ότι απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες άλλων χωρών από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

 Τέλος, δεν μπορώ παρά να σχολιάσω ως πρόκληση την εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά αυτοκινήτου, όπου δυστυχώς οι αθέμιτες πρακτικές έχουν κυριολεκτικά "γονατίσει" την παραγωγή, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων, ζήτημα το οποίο προκαλεί πληγές όχι μόνο στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και στο δημόσιο ταμείο.

- Αθέμιτες πρακτικές στην υπογραφή συμβάσεων με τις ασφαλιστικές. Μύθος ή αλήθεια;
Θα έλεγα ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Όμως σε κάθε περίπτωση τα εμπόδια που έχουν ανακύψει δεν είναι ανυπέρβλητα.
Εκτιμώ ότι εφόσον οι δύο πλευρές ενσκήψουν στο πρόβλημα, εφόσον αφήσουν κατά μέρος τυχόν ακραίες θέσεις και απόψεις, εφόσον προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με θετική διάθεση, με διάθεση να κερδίσουν, αλλά και να υποχωρήσουν - εν ολίγοις και να χάσουν, εκτιμώ ότι μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

- Στις προκλήσεις της ασφαλιστικής αγορά, τα νέα εργαλεία ψηφιακής τεχνολογίας. Ποια είναι αυτά τα νέα εργαλεία, και με ποιο τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στο κλάδο σας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη;
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα επιμείνω στο ζήτημα της ηλεκτρονικοποίησης του συνόλου των εργασιών κάθε γραφείου διαμεσολάβησης.
Οι νέες τεχνολογίες θα έπρεπε να λειτουργούν ως το «δεξί χέρι» του ασφαλιστικού συμβούλου. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί, σήμερα, διακινούνται στοιχεία, πληροφορίες, συμβόλαια, αιτήσεις και πραγματογνωμοσύνες σε χαρτί.
Όπως σε κάθε γραφείο υπάρχει κι ένας υπολογιστής, έτσι θα πρέπει και κάθε ασφαλιστικός σύμβουλος να φέρει μαζί του ένα laptop, να επικοινωνεί μόνο μέσω διαδικτύου, να συναλλάσσεται μόνο μέσω e-banking και να προωθεί τις προτάσεις του μόνο με email.
Θα πείτε βέβαια ότι, η ηλεκτρονική πώληση «σκοτώνει» τον ασφαλιστή.
 Εκτιμώ, ωστόσο, ότι πρόκειται για ακραία θέση.
 Πρώτον διότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές απλά «κλέβουν» μέρος της δουλειάς μας και δεύτερον διότι μας αφήνουν χώρο και χρόνο να επενδύσουμε στην επαφή με τον πελάτη για την πώληση εξειδικευμένων προγραμμάτων, μέσω των οποίων καθίσταται πιο ξεκάθαρος, αλλά και πιο αναγκαίος ο ρόλος του ασφαλιστή στην πώληση.
Πέραν αυτού βέβαια, καλό είναι να μην εθελοτυφλούμε.
Την ταχύτητα των νέων τεχνολογιών δεν μπορεί να την ανακόψει κανείς. Το μόνο περιθώριο που έχουμε λοιπόν είναι, αφενός να προσαρμοστούμε στο e-επιχειρείν και να αφετέρου να εκμεταλλευτούμε τα θετικά των προηγμένων τεχνολογιών.

απο το sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου