Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Κορυφαίες Ανακρίβειες

Οι χθεσινές ευχές και ελπίδες για τις αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. Πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε και ο πιο απαισιόδοξος παρατηρητής.
 Μέσα σε μερικές ώρες από την δημοσίευση τους, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, διέλυσε την όποια πιθανότητα να γίνουν πραγματικότητα.

Στην τρίωρη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τον
Νίκο Χατζηνικολάου, προσγείωσε όποιον πίστευε ότι υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσει δρόμο λογικής. Με τρόπο απότομο και κάπως βίαιο, αλλά ξεκάθαρο.
Τίποτα το μεμπτό στον τρόπο. Εκτός από κάποιες σοβαρότατες ανακρίβειες, που παραπλανούν. Τόσο τον ίδιο όσο και τους Έλληνες.

Στις πρώτες απαντήσεις του ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως, προεκλογικά, δεν γνώριζε τους κανονισμούς της Ε.Κ.Τ. Αν και θα ήταν άξια απάντησης μία ερώτηση γιατί ο ίδιος και οι συνεργάτες του έλεγαν όσα έλεγαν τότε, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Αυτά αποτελούν παρελθόν και θα κριθούν από την ιστορία.
 Αυτό που έχει εξαιρετική σημασία και χρήζει απαραίτητα απάντησης όμως, είναι το γιατί εξακολουθεί να μην έχει γνώση αυτών των κανόνων. Διότι αυτό δείχνουν οι μετέπειτα αναφορές του στην Κεντρική Τράπεζα.

Σε αποστροφή του λόγου του ισχυρίστηκε ότι η Ε.Κ.Τ. υποχρεούται να υψώσει το όριο αγοράς Ε.Γ.Ε.Δ. από τις Ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή να χρηματοδοτήσει πλαγίως το Ελληνικό κράτος. Τίποτα δεν είναι περισσότερο ανακριβές από αυτόν τον ισχυρισμό. Εκτός εάν θεωρηθεί πως τους γνωρίζει οπότε, εν γνώσει του, ψεύδεται.  Πράγμα που ούτε θέλω να πιστέψω, ούτε πιστεύω ότι αληθεύει.

Όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τις Συνθήκες ίδρυσής της, το καταστατικό της και τις αναλαμβανόμενες ευθύνες της η Κεντρική Τράπεζα υποχρεούται να διατηρεί την ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης και να αποτελεί την Ρυθμιστική Αρχή τους. Αυτούς τους δύο ρόλους της, τους εκτελεί απόλυτα και πλήρως, απέναντι στην Ελλάδα.
Τον πρώτο ρόλο της, αυτόν του τελευταίου δανειστή, τον επιτελεί στο ακέραιο. 
Έχει δανείσει συνολικά το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα με, περίπου, €113 δισ.. Αυτό το ποσό αποτελεί το 63,12% του Ελληνικού Α.Ε.Π. Και θα συνεχίσει να τις δανείζει, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Mario Draghi, για όσο:

Α. θα είναι φερέγγυες και
Β. θα διαθέτουν επιλέξιμα ενέχυρα.

Ξέρετε πότε παύουν να είναι επιλέξιμα τα ενέχυρα;
Όταν χρεοκοπήσει ο εκδότης τους. Ξέρετε ποιος είναι ο εκδότης ή ο εγγυητής του μεγαλύτερου μέρους των ενεχύρων που χρησιμοποιούν οι Ελληνικές τράπεζες;
Το Ελληνικό κράτος.
Το οποίο έχει υποβαθμιστεί, κατά δύο τουλάχιστον βαθμίδες, το τελευταίο δίμηνο. Πράγμα που, υπό κανονικές συνθήκες, θα σήμαινε άμεση αύξηση των περιθωρίων ασφάλισης («κούρεμα») αυτών των ενέχυρων.
Δηλαδή θα έπρεπε το τραπεζικό σύστημα να βρει και να παρέχει πολύ περισσότερα ενέχυρα. Ενέχυρα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν διαθέτουν. Όμως η Ε.Κ.Τ. «το σκέφτεται» εδώ και κάτι εβδομάδες.

Τον δεύτερο ρόλο της, αυτόν του Ρυθμιστή, η Ε.Κ.Τ. τον επιτελεί ελέγχοντας τον βαθμό που οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους. Είναι λοιπόν υποχρέωσή της να ορίζει ανώτατα όρια κινδύνου (δηλ. πιθανού ποσού ζημίας) για κάθε τράπεζα. Όταν λοιπόν θέτει όριο στο ποσό των  Ε.Γ.Ε.Δ. που μπορούν να κατέχουν οι Ελληνικές τράπεζες, απλά κάνει την δουλειά της. Και όταν μιλάμε για ένα «μη εμπορεύσιμο» χρηματοοικονομικό προϊόν που ενέχει υψηλότατο κίνδυνο, όπως είναι τα Ε.Γ.Ε.Δ. αυτή την εποχή, το όριο δεν μπορεί να είναι υψηλό. Προσωπικά θεωρώ πως τα €9 δισ. αποτελούν το φυσιολογικό όριο. Ούτε υψηλό, ούτε χαμηλό.

Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι απαγορεύεται στην Ε.Κ.Τ. να χρηματοδοτήσει κράτος της Ευρωζώνης.
Από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες ίδρυσής της.
 Θα παρέβαινε βασικότατους όρους τους, αν το έπραττε. Άρα όχι μόνο δεν υποχρεούται να ανυψώσει το όριο αλλά είναι υποχρεωμένη να μην το κάνει.

Είναι προφανές πως, έχοντας κάκιστη πληροφόρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την στάση της Κεντρικής Τράπεζας άδικη και εχθρική. Και την αντιμετωπίζει με την ανάλογη εχθρική στάση και αυτός. Ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Είναι λοιπόν μέγιστη και αμεσότατη ανάγκη  να ενημερωθεί πλήρως και σωστά, για τους κανονισμούς της και να αλλάξει την στάση του. Επίσης, μετά τις προχθεσινές ανακρίβειες, να βρει ένα τρόπο να ενημερώσει τον κόσμο για το πώς πραγματικά έχουν τα πράγματα. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έναν ακόμη φίλο, πιθανότατα τον τελευταίο που της έχει απομείνει. 
 
Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Υ.Γ. Καλό θα είναι όλοι οι Έλληνες, με πρώτο τον πρωθυπουργό, να προσεύχονται να μην χρειαστεί να υπερβεί τα €116,35 δισ. το σύνολο των δανείων από την Ε.Κ.Τ. προς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 Δηλαδή το 65% του Α.Ε.Π. Διότι τότε η Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί να «σκέφτεται» περισσότερο. Μάλλον θα υποχρεούται να σκεφτεί και να πράξει. Σχεδόν την στιγμή που θα συμβεί. Άμεσα και αποτελεσματικά, με βάση τους κανόνες των αγορών χρέους. Και δεν νομίζω πως υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που θέλει ή εύχεται αυτό να γίνει πραγματικότητα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου