Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Πολιτικές πρωτοβουλίες τα επόμενα 24ωρα


Πολιτικές πρωτοβουλίες αναμένονται τα επόμενα 24ωρα ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα. 
Η τακτική της Αθήνας αλλάζει  μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού με το
οικονομικό επιτελείο, που έγινε χθες το βράδυ στο Μαξίμου: 
Δεν θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup, αλλά θα περιμένει την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου στη Ρίγα.

 Είναι μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, με παράλληλο στόχο να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στο εσωτερικό, εάν  τη Μεγάλη Πέμπτη δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.
Το βελτιωμένο πακέτο  θα παρουσιάσει τη Μεγάλη Τετάρτη στο EuroWorking Group το υπουργείο Οικονομικών με στόχο μια μίνιμουμ συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε τα μέτρα να δουλευτούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε τη Δευτέρα να είναι όλα έτοιμα.  

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει πως οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζοντα,ι ενώ καθησυχάζει για το επίπεδο της ρευστότητας συναρτήσει των υποχρεώσεων της χώρας. Θετικό είναι το κλίμα όμως και από την άλλη πλευρά, καθώς κύκλοι από τους Eυρωπαίους εταίρους δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.
 
Η τελευταία λίστα της Αθήνας είναι πράγματι βελτιωμένη και υπάρχει πρόοδος. 
Όπως επισημαίνεται βέβαια, απαιτείται ακόμα δρόμος για την επίτευξη οριστικού deal, αλλά τα σχέδια της ελληνικής πλευράς είναι πιο σαφή, με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα.
"Αγκάθι" μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι οι ελληνικές εκτιμήσεις  για τα προσδοκώμενα έσοδα ίσως να μην είναι ρεαλιστικές.
 Ομως, η κατεύθυνση στην οποία οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις είναι σωστή, κατά τους εταίρους. 

Το Spiegel μάλιστα -  το οποίο άλλαξε στάση επί του θέματος μέσα σε λίγες ώρες - επικαλείται αξιωματούχους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για να υποστηρίξει ότι  τα "πράγματα φαίνονται καλύτερα" μετά την υποβολή της τελευταίας λίστα μεταρρυθμίσεων.
Συγκλίνουσες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές στις Βρυξέλλες στο Βερολίνο και στην Αθήνα οδηγούν στην εκτίμηση ότι υπάρχουν για την ώρα οριοθετημένες συμφωνίες αλλά και διαφωνίες. Συνολική συμφωνία μάλλον δεν είναι εφικτή άμεσα, αλλά η Ελλάδα μπορεί αν "αντέξει" κάποια περαιτέρω καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις δόσεων.  Η κυβέρνηση έχει λοιπόν την "πολυτέλεια" να μην πιέσει έκτακτο Eurogroup, αλλάνα περιμένει το προγραμματισμένο της 24ης Απριλίου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα οι υπουργοί Δραγασάκης, Σταθάκης, Μάρδας, Τσακαλώτος είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις, να σκιαγραφήσουν τις επόμενες κινήσεις και να αξιολογήσουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η οποία συνεχίζεται κανονικά, σε αντίθεση με την εικόνα εμπλοκής και αδιεξόδου που προβάλλουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Spiegel σε δημοσίευμα του έκανε λόγο για "εμπλοκή" και αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων, κάτι που διέψευσε επισήμως το Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών, "ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θεοχαράκης δεν χαρακτήρισε ποτέ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τη φράση που του αποδίδεται. Αντίθετα, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας ότι περιλαμβάνουν «κορυφαία στελέχη και με εντυπωσιακές ικανότητες» (top-notch people with impressive skills), σύμφωνα με το υπουργείο.
Σχετικά με την αναφορά στην 9η Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση για χθεσινό δημοσίευμα του Reuters. Όσο για τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, θυμίζουμε ότι υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες".
Οσον αφορά τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου περί ασκήσεων χάρτου της Μεγαλονήσου σε ενδεχόμενο Grexit  το Μέγαρο Μαξίμου  προσπάθησε να "προσπεράσει" το ζήτημα,  επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

απο το Sofokleousin.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου