Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Ανοίγει η εφαρμογή για τις 100 δόσεις

Την ευκαιρία να ρυθμίσουν ηλεκτρονικά τις οφειλές τους, στο πλαίσιο του μέτρου των 100 δόσεων, αποκτούν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Όπως ανακοινώθηκε από το Yπουργείο Οικονομικών, η ηλεκτρονική εφαρμογή της ρύθμισης ξεκινάει από αύριο, Παρασκευή.

Ως καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης των αιτήσεων ορίζονται:


- η 27η Απριλίου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης με ποσό προκαταβολής

- η 26η Μαΐου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης μόνο με δόσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο:

«Υπέρογκοι τόκοι, προσαυξήσεις και πρόσθετοι φόροι, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν συσσωρευθεί, για να τριπλασιασθούν σχεδόν κατά την πενταετία των μνημονίων φθάνοντας στο 40% του ΑΕΠ τέλος του 2014 ως χρέη σε βάρος εκατομμυρίων νοικοκυριών και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, ρυθμίζονται - διαγράφονται με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, που τίθεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή αύριο Παρασκευή 17-4-2015».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «η νέα ρύθμιση αφορά στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με στόχο την αποπληρωμή χρεών με ευνοϊκότερους όρους από προγενέστερες ρυθμίσεις, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική ανακούφιση σε μεγάλο αριθμό οφειλετών».

Οι πολίτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν χρέη έως 3.000 ευρώ, θα μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση, που «δίνει επίσης τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση, να παραμείνουν βιώσιμες».

«Η ρύθμιση κινείται σε πιο δίκαιο και ευέλικτο πλαίσιο και ως προς τον αριθμό των δόσεων, που ανέρχονται σε 100 χωρίς προϋποθέσεις, και ως προς το ελάχιστο ποσό καταβολής δόσης, που ανέρχεται στα 20 ευρώ» τονίζει το υπουργείο.

Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν:

- εφάπαξ ή

- σε 2 έως 100 δόσεις.

«Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/97, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/13 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Για όσους το επιθυμούν παρέχεται η δυνατότητα να καταβάλουν ως προκαταβολή ποσό της επιλογής τους, μεγαλύτερο των 200 ευρώ, προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από το κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Προϋπόθεση για αυτήν τη διευκόλυνση (σ.σ.: μερική διαγραφή) είναι να πληρωθούν κανονικά οι πρώτες 10 δόσεις της ρύθμισης ή όλες, εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των 10 δόσεων.

Χρήσιμες συμβουλές για τις ρυθμιζόμενες οφειλές:

- οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής

- χρέη άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως

- η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης

- εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή (μερική εξόφληση), η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα

- οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου