Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

ΤτΕ: Τόσα χρωστούν στην Ελλάδα οι Γερμανοί


Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο της Τράπεζας της Ελλάδος για το πόσα χρήματα χρωστούν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην επετειακή έκδοση για τα πενήντα χρόνια της Τράπεζας. 

Η έκδοση κυκλοφόρησε το 1978 και έχει εξαντληθεί και ο αναγνώστης μπορεί να τα
αναζητήσει μόνο στην βιβλιοθήκη της κεντρικής Τράπεζας.

Κείμενα που συντάχθηκαν στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια και αφορούν σε μελέτες που έγιναν από γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ειδικούς που εργάστηκαν για λογαριασμό του δημοσίου στο πλαίσιο των διεθνών διασκέψεων.
«...Η διάσκεψη για τις επανορθώσεις που έγινε μεταπολεμικά στο Παρίσι (Paris conferebce on Reparations) δέχθηκε ότι η αξία των υλικών ζημιών της Ελλάδος από τον πόλεμο έφτασε στα 3.813.407.000 δολάρια. Υπολόγισε επίσης το συνολικό ύψος των υλικών ζημιών, των εξόδων κατοχής και των κυβερνητικών δαπανών κατά το διάστημα του πολέμου και της κατοχής στο ποσό των 8.451.833.000 δολαρίων.
 Σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε τη δαπάνη για πολεμικές συντάξεις και την αξία των παραγωγικών μέσων και κεφαλαίου κινήσεως που χάθηκαν στην κατοχή...». (σελ.214).

Επίσης σε άλλο κεφάλαιο αναφέρονται επίσης: «...Στις διεθνείς διασκέψεις που είχαν συγκληθεί αμέσως μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να ρυθμίσουν το θέμα των επανορθώσεων, η Ελλάς παρουσίασε ως απαιτήσεις της για τις καταστροφές που είχε υποστεί, τα ποσά αυτά αναγράφονται στον πίνακα:
Σε αυτά τα νούμερα του παραπάνω πίνακα δεν περιλαμβάνονταν οι ζημίες που είχαν υποστεί οι αρχαιολογικοί θησαυροί της χωράς, οι ζημίες των Ελλήνων εκτός της Ελλάδος, τα ποσά που δαπανήθηκαν για τον καθαρισμό των θαλασσών από νάρκες κ.λπ.απο το  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου