Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

«Πόλεμος» στις Βρυξέλλες: Απίστευτες απαιτήσεις από τους δανειστές


Μαραθώνιες είναι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η οποία δεν έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρως αποδεκτή από τους θεσμούς.

Οι διαφορές είναι μεγάλες και θα προσπαθήσουν τα κλιμάκια του Brusells Group να τις γεφυρώσουν ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι
δύσκολα θα υπάρξει πλέον έκτακτο Eurogroup για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με το πιο πιθανό σενάριο να κάνει λόγο για συνεδρίαση στις 6 Απριλίου, τη Μεγάλη Δευτέρα.

Τις τελευταίες εξελίξεις, και τις «διορθώσεις» που πρέπει να γίνουν θα απασχολήσει το κυβερνητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού η συνεδρίαση έχει ορισθεί στις 19:00 στη Βουλή.
"Θα συζητήσουμε τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, στηρίζουμε τον πρωθυπουργό και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της χώρας", είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο υπουργός Υγείας που θα παραστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο.
Και πρόσθεσε: "Πρέπει να καταλάβουν στην Ευρώπη και θα το καταλάβουν ότι όσο μικρή και να είναι η χώρα, όταν υπάρχει η βούληση μιας νεοεκλεγμένης κυβέρνησης που υπηρετεί τον τόπο να υπερασπιστεί αυτά που πρέπει να υπερασπιστεί θα το κάνουμε και θα δείτε ότι κερδισμένη θα βγει η χώρα". Όπως τόνισε "άμα πάνε οι Ευρωπαίοι σε ρήξη, ας αναλάβουν και την ευθύνη" διευκρινίζοντας ότι "Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει".
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το τέλος των υφεσιακών μέτρων και ότι δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης που είπε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Απαιτήσεις και κόκκινες γραμμές
Για δύσκολη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο κύκλοι των Βρυξελλών, την ώρα που στην Αθήνα το Μαξίμου διαρρέει πως οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα αναγνωρίζοντας την ύπαρξη διαφωνιών.

Ενδεικτικό πάντως των δυσκολιών είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις στο Brussels Group υπήρξε απαίτηση από τους εταίρους να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας ενώ όπως δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, ζητήθηκε ακόμα και η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.

Για την κυβέρνηση οι "κόκκινες γραμμές" εστιάζονται στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και σε αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, με το θέμα ωστόσο να παραμένει αγεφύρωτο.

Η κυβέρνηση πάντως τάσσεται εναντίον νέων μειώσεων μισθών και συντάξεων ενώ όταν το θέμα τέθηκε σε κυβερνητικά στελέχη για μείωση των επικουρικών ήταν αρνητικά διακείμενα.
Το Μαξίμου δεν συζητά περαιτέρω αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με την κυβέρνηση να έχει επεξεργαστεί τις συλλογικές συμβάσεις και αναμένεται να νομοθετήσει σχετικά.

Στο ασφαλιστικό το Μαξίμου δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας, αναγνωρίζει όμως ότι χρειάζεται παρέμβαση που θα είναι όμως αποτέλεσμα ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.

Στα "αγκάθια" συγκαταλέγεται το ΦΠΑ για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγή, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.
Επίσης συζητούν οι δυο πλευρές ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Πιθανοί είναι οι ειδικοί φόροι σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας όπως τα προσωπικά μεγάλα σκάφη ή κότερα, ενώ αναμένεται επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση αλλά και κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο με κάποιες όμως εξαιρέσεις.

Με καλό μάτι βλέπει η Αθήνα το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο για εξορθολογισμό πόρων και δαπανών ενώ μελετάται και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Σταδιακό "φρένο" προωθείται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ είναι πιθανός ο φόρος σε τρόφιμα με υψηλά λιπαρά.

Πολύ σημαντικό για την αύξηση των εσόδων του κράτους θεωρείται η online απόδοση του ΦΠΑ γι' αυτό και αναμένονται κίνητρα για χρήση χρεωστικών καρτών ενώ αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις οι δυο πλευρές δεν τις αποκλείουν με την κυβέρνηση, ωστόσο, να θέλει στρατηγικό ρόλο του Δημοσίου και συμμετοχή στο νέο σχήμα, τασσόμενη όμως υπέρ των συμπράξεων με διεθνείς συνέργιες.
Κίνητρο για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις είναι η λοταρία ώστε να ενισχυθεί το κύμα αυτό που έχει υποχωρήσει.

Τα παζάρια
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι ανελαστικοί αναφορικά με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, δεν δέχονται υπερβάσεις δαπανών, συζητούν αλλαγές μέσα στη λογική ότι αν υπάρξουν πρόσθετες δαπάνες θα πρέπει να συνοδεύονται και από πρόσθετα έσοδα.
Τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα επικεντρωθούν σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικό με στόχο την περάτωση των συζητήσεων εντός της εβδομάδας αν και πολλοί βλέπουν συνέχιση και την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Τελικός στόχος είναι να περάσει η συζήτηση στο διακρατικό επίπεδο δηλαδή σε συνεδρίαση του EuroWorking Group και μετά του Eurogroup.

Με δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι παρά τις πιέσεις για ανατροπές στο ΦΠΑ, δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις: "H διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώρα με την ώρα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ. Αντιθέτων, να περιμένετε αλλαγές στον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ ως τον Ιούνιο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης".

Κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Έθνος της Κυριακής, βλέπουν "φως" στις διαπραγματεύσεις και εκτιμούν ότι είναι δυνατή η άμεση αποδέσμευση 1 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα στις 8 Απριλίου ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διασυνδεθούν με την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων και η εκταμίευσή τους θα γίνεται τμηματικά.
Το Reuters μετέφερε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει η Ελλάδα παράλληλο νόμισμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Με δηλώσεις του στους Financial Times ο Δ. Μάρδας χαρακτήρισε ανεδαφικά αυτά τα σενάρια, αλλά απέφυγε να απαντήσει για τη δυνατότητα καταβολής 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις αρχές Απριλίου: "Ό,τι χρειάζεται να πληρωθεί, θα πληρωθεί στην ώρα του. Αυτό σημαίνει μισθούς, συντάξεις και την επιχορήγηση στο ΙΚΑ".

Τι χρωστάμε
Μέσα στον Απρίλιο πρέπει να βγουν από τα κρατικά ταμεία 3,5 δισ ευρώ. Μόλις στις 9 του μήνα, πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και για τόκους συνολικά άλλα 200 εκατ. ευρώ.
Για μισθούς και συντάξεις πρέπει να πληρωθεί 1,5 δισ ευρώ. 465 εκατ. ευρώ από αυτά πρέπει να βρεθούν και να καταβληθούν στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα.
Ανελαστικές χαρακτηρίζονται και οι δαπάνες για ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, που φτάνουν στο 1,1 δισ ευρώ.
Ο Απρίλιος είναι "φορτωμένος" και με έντοκα 2,4 δισ ευρώ.
Στις 14 του μήνα πρέπει να ανανεωθούν 1,4 δισ ευρώ και στις 17 του μήνα άλλο 1 δισ ευρώ.

Πηγή: Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου