Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Χαρδούβελης: Μας λείπουν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ το Μάρτιο

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega, ο κ.Χαρδούβελης τόνισε ότι επί του παρόντος υπάρχουν θεωρητικά δύο λύσεις για την Ελλάδα.

Η πρώτη είναι η αξιοποίηση του
«μαξιλαριού» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε με τα ευρωπαϊκά ομόλογα ως ενέχυρο να αναζητηθεί ο δανεισμός από ξένους,

Η δεύτερη είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων, η οποία ωστόσο «σκοντάφτει» αφενός στο γεγονός ότι χρειάζεται η έγκριση των τριών θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αφετέρου στην απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος από ξένα κεφάλαια. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ, «οι ξένοι έχουν σταματήσει να έρχονται σε δημοπρασίες» το τελευταίο διάστημα, ακόμη και απλώς για να ανανεώσουν υπάρχουσες θέσεις τους σε ελληνικούς τίτλους, λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο κ.Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στο πώς η Ελλάδα πήρε τελικά την «ασφυκτική» δίμηνη παράταση από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, «δείχνοντας» ως βασικούς υπαίτιους τους Φινλανδούς, που ζητούσαν μόλις έναν μήνα για να μπουν χωρίς... εντάσεις στην προεκλογική τους περίοδο, αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έβαλε στο τραπέζι τη δίμηνη παράταση ως συμβιβαστική λύση σε σχέση με τους τρεις μήνες που είχε ζητήσει η Αθήνα.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία ο πρώην υπουργός ανακάλεσε το σοκ που προκάλεσε η ευθεία δήλωση της ελληνικής πλευράς ότι τα ταμεία έχουν «στεγνώσει» από ρευστό: «όταν τους είπαμε ότι θα μείνουμε από ρευστό, η αίθουσα πάγωσε», όπως είπε.

Ο κ.Χαρδούβελης εξάλλου σημείωσε ότι η παράταση είναι από μόνη της μνημόνιο και σχολίασε ότι «θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης».

Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Πορτογαλίας που κατά τον ίδιο όταν το ΔΝΤ της αρνήθηκε νέα κεφάλαια, εξέδωσε 30ετές ομόλογο και αποπλήρωσε πρόωρα τα ήδη οφειλόμενα, δείχνοντάς τους την έξοδο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου