Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

WSJ: Η Ρωσία ίσως καλύψει το κενό αν παραγκωνιστεί η Ελλάδα


Το κόστος που θα έχει για την Ευρώπη μία έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους ευρωπαίους αξιωματούχους, την ώρα που η διαμάχη για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας εντείνεται.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική Wall Street Journal η απάντηση είναι σημαντική καθώς θα βοηθήσει στο να προσδιοριστεί πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι κυβερνήσεις για να
συμβιβαστούν με τις οικονομικές απαιτήσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και αν είναι πρόθυμη να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που να οδηγήσει τη χώρα σε αποχώρηση από το ευρώ και πιθανώς την ΕΕ.

«Ωστόσο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ένας άλλος κίνδυνος προέκυψε και μπορεί να επηρεάσει τα γεγονότα:
Η πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρίσκεται σε κόντρα με τη Δύση λόγω των κυρώσεων για την ουκρανική κρίση, να μπει στο παιχνίδι και να στηρίξει την Ελλάδα, εάν παραγκωνιστεί από τους εταίρους γείτονές της», επισημαίνει το άρθρο.
«Πολλοί Έλληνες παραδοσιακά θεωρούν συμμάχους τους Ρώσους, ως χριστιανοί ορθόδοξοι. Ίσως ο κ.Πούτιν -που την Τρίτη προσκάλεσε στη Μόσχα τον Αλέξη Τσίπρα- μπορεί να φέρει πιο κοντά στην τροχιά επιρροής του την Αθήνα . Υπό αυτήν την έννοια, η Ελλάδα είναι ένα αεροπλανοφόρο στην καρδιά της Μεσογείου»

Το άρθρο επισημαίνει ακόμη ότι «ένα σημαντικό ερώτημα για τους Ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής είναι, εάν ο κ. Τσίπρας σπάσει τα δεσμά του πελατειακού κράτους και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Σε αυτή την περίπτωση, ίσως, απαντηθούν κάποια ελληνικά αιτήματα.
 Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή τη συνέχιση ενός πελατειακού κράτους, οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως αναλάβουν το ρίσκο να απομακρύνουν την Ελλάδα».

απο το  έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου