Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Paul Krugman: Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί


Οκ, αυτό είναι εκπληκτικό, και όχι με την καλή έννοια. Οι συνομιλίες των Υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα τερμάτισαν εξαιτίας ενός σχεδίου δήλωσης, το οποίο οι Έλληνες χαρακτήρισαν «παράλογο». Είναι πράγματι αξιοσημείωτο.

Στη δική μου ανάγνωση, αυτή είναι η φράση κλειδί:
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να
εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που επικυρώθηκαν στο Eurogroup, το Νοέμβριο του 2012.
 Επιπλέον, όποια καινούρια μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μη θέτουν σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Μετάφραση (αν κάποιος κοιτάξει πίσω, στη δήλωση εκείνου του Eurogroup): Οι Ευρωπαίοι δεν υπαναχωρούν καθόλου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.
Δεν υπήρχε περίπτωση ο Τσίπρας και η παρέα του να υπογράψουν μια τέτοια δήλωση, η οποία σε κάνει να αναρωτιέσαι τι ακριβώς νομίζουν ότι κάνουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Υποθέτω ότι είναι απλά ανόητοι- ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010- και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού δε θα λειτουργήσει.

Εναλλακτικά, και αυτό το θεωρώ πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν την Ελλάδα στην κόψη του γκρεμού.
 Αντί να δώσουν έδαφος στις συνεννοήσεις, προτιμούν να δουν την Ελλάδα χρεωκοπημένη και πιθανότατα εκτός ευρώ, με τα οικονομικά της συντρίμμια να γίνονται μάθημα για οποιονδήποτε άλλον ζητήσει οικονομική ανακούφιση.
 Δηλαδή ξεκινούν να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο που υιοθέτησε η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη της σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική.

απο το  Euro2Day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου