Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Le Figaro: "Πώς η Ελλάδα γονάτισε κάτω από την πίεση του Βερολίνου"


Στην τρίτη και τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος όλα παίχτηκαν ανάμεσα σε δύο άνδρες. Από τη μια μεριά ο νέος Γιάνης Βαρουφακης. 
Από την άλλη μεριά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεξί χέρι της Ανγκελα Μέρκελ.

 Τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής ο βετεράνος της γερμανικής πολιτικής κέρδισε την παρτίδα, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, μια ακόμη εφημερίδα που εξαπολύει κεραυνούς εναντίον της Ελλάδας.

Γράφει αναλυτικά:
"Μετά από δύο αποτυχημένες συνεδριάσεις και ένα πήγαινε-έλα δέκα ημερών, το Eurogroup συμφωησε να δώσει παράταση 4 μηνών στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αλλά πρόκειται για μια συμφωνία με όρους, η οποία συνδέεται με ένα ημερολόγιο σκληρών αξιολογήσεων και δεν προβλέπει άμεσο ξεμπλοκάρισμα της δόσης των 7 δις που ελπίζει να πάρει η Ελλάδα. Η Αθήνα πρέπει να δώσει τη Δευτέρα μια λίστα με μεταρρυθμίσεις και σχέδια που θα επικυρώνουν τις συμφωνίες που έκαναν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.
Μια δεύτερη λίστα, πιο αναλυτική, αναμένεται το αργότερο ως τον Απρίλιο. Στο μεσοδιάστημα και μετά από αυστηρή αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες, τα χρήματα θα αποδεσμευθούν. «Η εμπιστοσύνη χάνεται γρηγορότερα από ό,το οικοδομείται» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν είδει προειδοποίησης προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ηττα για τον Τσίπρα

Για τον Αλέξη Τσίπρα αυτή η διαπραγμάτευση έληξε με μια σοβαρή ήττα: δεν κατόρθωσε να πείσει την Ευρώπη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση χωρίς συνεχή αξιολόγηση. Η κυβέρνησή του ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση «να μπει τέλος στη λιτότητα» αλλά δεσμεύτηκε τελικά να μην ξηλώσει όσα έκαναν οι προκάτοχοί του, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισλεμπλουμ. Η επιστροφή στην πραγματικότητα φαίνεται δύσκολη, τόσο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας όσο και στους ψηφοφόρους.

Με γραπτή συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τα 320 δις χρέος, να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να χρηματοδοτεί το χρέος και να συνεργάζεται με την Τρόικα, την οποία ως τώρα μισούσε. Η Αθήνα προσπάθησε ως την τελευταία στιγμή να αποφύγει τα μέτρα αναδιάρθωσης της οικονομίας αλλά υπέκυψε τελικά.

Με σφιγμένο πρόσωπο, ο υπουργός Βαρουφάκης δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο μέρος μια μακράς μάχης.
Τώρα ο χρόνος πιέζει, όπως δήλωσε και ο Πιέρ Μοσκοβισί: «μένει λιγότερο από μια εβδομάδα» είπε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλα πρέπει να κλείσουν και να συμφωνηθούν -και να ψηφιστούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου. Αν οι ημερομηνίες δεν γίνουν σεβαστές η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στην ψάθα από τον Μάρτιο και δεν αποκλείεται να βρεθεί από ατύχημα και εκτός ευρώ".

απο το iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου