Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Εισαγγελική έρευνα στα κεντρικά γραφεία της HSBC


Eλβετοί εισαγγελείς εισέβαλαν στα γραφεία της HSBC στη Γενεύη, αιφνιδιάζοντας τα στελέχη της, στο πλαίσιο των ερευνών για την παροχή παράνομων υπηρεσιών από τον βρετανικό τραπεζικό όμιλο σε πελάτες που επιδίωκαν να φοροδιαφύγουν. Η HSBC ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικών ερευνών στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αργεντινή. Εχει παραδεχθεί ότι είναι «υπόλογη για
ανεπαρκείς ελέγχους στο παρελθόν».

Ο γενικός εισαγγελέας της Γενεύης επιβεβαίωσε πως συντελούνται έρευνες ώστε να εξακριβωθούν κατηγορίες για το εάν στελέχη της τράπεζας βοήθησαν στο ξέπλυμα χρήματος που επιδίωκαν πελάτες της.
 Οπως αναφέρεται από δημοσίευμα των Financial Times, η έφοδος αυτή ήταν απολύτως απρόβλεπτη.

Μία εβδομάδα πριν, η HSBC παραδέχθηκε ότι η ιδιωτική τράπεζά της στην Ελβετία ενδεχομένως να είχε ανοίξει λογαριασμούς σε φοροφυγάδες. Αυτή η παραδοχή, όμως, έγινε μετά τη διαρροή στοιχείων για τους λογαριασμούς 100.000 πελατών του τραπεζικού ομίλου ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 7.000 που είναι βρετανικής υπηκοότητας, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Υπάρχουν υποψίες ότι η ελβετική μονάδα παρέδιδε μεγάλα, μη ανιχνεύσιμα «τούβλα» μετρητών σε ξένο νόμισμα σε πελάτες ή συνωμοτούσε μαζί τους για να αποκρύψει «μαύρους» λογαριασμούς από τις φορολογικές αρχές.

Πιθανολογείται ότι θα ανακριθούν οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι της HSBC την περίοδο από το 2002 έως το 2011 από τις δικαστικές αρχές. Τα σκάνδαλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές μέχρι τα υψηλά διοικητικά στρώματα της HSBC.

Από το 2011, δηλαδή από τότε που διορίστηκε o Στιούαρτ Γκάλιβερ διευθύνων σύμβουλος της HSBC, το προσωπικό στο τμήμα συμμόρφωσης έχει αυξηθεί από 1.500 άτομα σε 6.000, ενώ οι δαπάνες αναρριχήθηκαν από τα 500 εκατομμύρια δολάρια στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της τράπεζας τον περασμένο Αύγουστο.

απο τη  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου